Güncelleme Tarihi:
Tebliğnamede, Balyoz davasının 16’şar yıla mahkum olan sivil kadın memur sanığı Güllü Salkaya ve emekli albay öğretmen Berna Dönmez’in mahkumiyetin yanısıra, “hapis hallerinin sona erdirilmesine kadar babalık ve kocalık sıfatının verdiği hakları kullanmaktan mahrumiyetleri” kadın oldukları için kanuna aykırı bulundu. Salkaya ve Dönmez’in hapis cezalarının düzeltilerek onanması istendi. 16 yıla mahkum üçüncü kadın sanık Deniz Hakim Yarbay Tülay Delibaş’ın eyleminin ise görevi kötüye kullanma suçu olduğu ve zamanaşımı dolduğu için mahkumiyet bozularak, beraati talep edildi.
DARBE SUÇUNUN KRİTERLERİ İLK KEZ BELİRLENDİ
Başsavcılık, 361 Balyoz sanığına ilişkin tebliğnamesinde, darbe suçuna ilişkin kriterleri de ilk kez belirledi. Tebliğnamede, “dijital delillerin elde edilişinde hukuka aykırı bir durum yoktur” denilirken, AİHM kararları ışığında gerçek olduğu anlaşılan dijital delillerin hukuka uygun, mahkumiyete esas alınabileceği kaydedildi. Sanıkların adil yargılanma hakkının ihlali, savunma hakkının kısıtlandığı yönündeki tüm itirazları ise redddedildi. Tebliğnamade özetle şu değerlendirmeler yapıldı:
SUÇ: DARBE, MAĞDUR: HÜKÜMET
“Suç darbe suçudur. Hedef hükümeti oluşturan siyasi iktidarın bizzat kendisidir. Darbe suçunun mağduru da hükümettir. Sanıkların amaç suçun gerçekleştirilmesi adına icrai hareketlere başladıkları eylemlerinin düşünce ve plan aşamasının ötesine geçtiği, sanıkların eylemlerini ellerinde olmayan ve öngöremedikleri nedenlerle tamamlayamadıkları dolayısıyla suçun eksik teşebbüs aşamasında kaldığı anlaşılmaktadır.
SİVAS ÖRNEKLİ DARBE SUÇU KRİTERLERİ
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Sivas Davası kararı örnektir. Darbe suçunun oluşumu için de terör örgütünün varlığı şart değildir. Darbe suçuna katılanlardan cebir ve şiddet gibi yöntemleri tüm sanıkların kullanması şart değildir. Siyasi iktidarın ortadan kaldırılması için biraraya gelen oluşum tarafından icra edilecek stratejilerin bulunması gerekir. Öncesi ve sonrası planlanmadan ani bir hareketle darbe suçunun işlenmesi mümkün değildir.
12 EYLÜL ÖRNEK ALDILAR, DARBE PROVASI YAPTILAR
12 Eylül 1980 askeri darbesinin dayanağını oluşturan Bayrak Harekat Direktifi ve bu direktif doğrultusunda hazırlanan belgeler, Balyoz Harekat Planı ve eklerinin hazırlanmasında sanıklarca örnek alınmıştır. ‘Özel seçilmiş sınırlı sayıda personelden’ olan bir kısım sanıklarca gerçekleştirilen plan seminer çalışmasında, amaç suçun icrası kapsamında çalışmaların ve darbe provasının yapıldığı sonucuna varılmaktadır.”
ŞİMDİ NE OLACAK
Tebliğname, temyiz incelemesini yapacak Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Temyiz duruşmaları sanıklar tutuklu olduğu için en kısa sürede başlayacak. Tebliğnamenin, daire açısından bağlayıcılığı bulunmuyor.
FIRTINA VE ÖRNEK’E KÖTÜ HABER
Tebliğnamede, sanıklar eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a verilen 20’şer yıl hapis cezası ile Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık’a verilen 18’er yıl hapis cezalarıyla birlikte 256 sanık hakkındaki mahkumiyetlerin onanması, 2 sanığın ise mahkumiyetinin ise düzeltilerek onaması istendi. 67 sanığın mahkumiyetine bozma, 35 sanığa beraate onama, bir sanığın ise beraatine bozma istendi. 63 sanığın, amaç suçu benimseyen yapı içerisinde yer aldıkları ancak icra hareketi niteliğinde bir faaliyette bulunduklarına dair yeterli delil elde edilemediğinden bozma talep edildi. Diğer 4 sanığın eyleminin ise görevi kötüye kullanma suçu sayılacağı gerekçesiyle mahkumiyetlerinin bozulması talep edildi.