Güncelleme Tarihi:
SORULARA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...
1 MİLYON 127 bin 137 ilköğretim 8’inci sınıf öğrencisinin iyi bir liseye girmek için yarıştığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) dün saat 10.00’da başladı. Soru kitapçıkları dağıtılmadan önce öğrencilere, tuvaletlere gidip ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri uyarısı yapıldı. Öğrencilere 100 soru için 120 dakika verildi ve sınav 12.00’de tamamlandı. Engelli öğrencilerin sınavı ise ek süreleri nedeniyle 12.30’da sona erdi. 1 milyondan fazla adayın Anadolu, Fen ve yabancı okullara girişini belirleyecek son SBS beklenenden zor çıktı. Uzmanlar, sınavın belirleyecisinin Matematik olduğunu açıkladı. Final Dershanesi öğretmenlerinin değerlendirmesi şöyle:
SBS HEYECANI AİLELERİ DE SARDI / FOTO GALERİ
Geçen yıla göre zorlayıcı
Türkçe soruları: Sorularla ilgili paragraflar güncel hayata yönelik. Öğrencilerin bu soruları çözebilmesi için güncel hayatı iyi takip ediyor olabilmeleri, geçmiş yıllara ait bilgi birikimlerinin tam olması ve sözcük hazinelerinin zengin olması gerekir. Geçen yıla göre zorlayıcı soru sayısı fazla. Çelişkili soru yok. Müfredata uygun. Öğrencileri zorlayan sorular A kitapçığı 12, 13, 15, 16, 21 ve 23’üncü sorular olabilir.
Sınavın belirleyicisi MATEMATİK
Matematik: Öğrencilerin 6, 7, 8’inci sınıf dahil tüm bilgi birikimlerine ve bilgiyi kullanma becerilerini ölçmeye yönelik hazırlanmış. Geometri soruları öğrencilerin uzaysal zekalarını ve tahmin etme becerilerini ölçüyor. Öğrencilerin matematik sorularını yapabilmeleri için tüm soruları dikkatli okumuş olmaları ve mantık yürütme becerilerinin gelişmiş olması gerekiyor. Doğrudan doğruya 6, 7’nci sınıfta işlenen konu olmamakla birlikte geçmiş yılların konularının iyi anlaşılmış olması şart. Sorular öğrencilerin bilgisini dönüştürecek beceri istiyor. Bu nedenle geçen yıllara göre daha zor. Çelişkili soru yok. Zorlayıcı sorular B kitapçığı 15, 17 ve 20’inci sorular olabilir. Matematik ortalaması geçen yıllara göre düşer.
Fende çelişkili soru
Fen ve Teknoloji: Geçen yıllara göre oldukça zorlayıcı hazırlanmış, ama hiç müfredat dışı soru yok. Sorular açık ve net. Bu dersle ilgili öğrenciye verilmiş olması gereken kazanım becerilerine uygun hazırlanmış. Zorlanacağını düşündüğümüz soruları A kitapçığı 11, 13, 14, 16. A kitapçığı Fen ve Teknoloji 14’üncü soruda C şıkkı anlaşılmıyor. Tam anlaşılamadığı için sorunun çözümü zora girer, itiraz edilebilir bir soru olabilir. Doğru yanıt D, ama soruyu kavramak mümkün olmadığından öğrencileri yanıltmış.
Sosyalde tartışmalı soru
Sosyal Bilgiler: Dikkat gerektiriyor. Geçen yıla göre az da olsa zor. Zorlanacağı sorular A kitapçığı 2’nci soru net değil, öğrencileri yanıltabilir. Nedeni de paragrafla birlikte düşünüldüğünde cevap şıkları öğrenciyi yanıltabilecek şekilde düzenlenmiş.
İngilizce’de Atatürk yok
İngilizce: Öğrencilerin İngilizce bilgisini geçmiş yılları da kapsayacak şekilde ölçmeye yönelik hedeflenmiş. Müfredata uygunluğu açısından bakılınca A kitapçığı 14 ve 15’inci sorularla ilgili konu özel okullarda okutulan Milli Eğitim Bakanlığı baskılı kitaplarında var, devlet okullarında kullanılan özel sektörün bastığı kitaplarda yok. Mantık yürütülerek yapılabilir. Geçen yıllardan farkı Atatürk’le ilgili soru, grafik ve tablo okuma soruları yok.
Kitapçıklar alındı
Öğrenciler sınavda kullandıkları soru kitapçıklarını ve cevap anahtarlarını, saat 13.00’e kadar okul kapılarında bekledikten sonra aldı. Sorular ve cevap anahtarları ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın www.meb.gov.tr adresinden de yayınlandı.
Sınav Sonuçları 12 Temmuz’da
İlköğretim 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan Seviye Belirleme Sınavı bu yıl son kez yapıldı. Sonuçlar 12 Temmuz’da açıklanacak. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek. Sonuçlar, http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr adreslerinde yayınlanacak.
SBS kalkıyor, peki ya sonra?
MİLLİ Eğitim Bakanlığı, bu yıl SBS’nin son kez yapılacağını açıkladı. Ancak, yerine nasıl bir sistem getirileceğine yönelik henüz tam anlamıyla bir açıklama yapılmadı. Bu yıl ilköğretim 6 ve 7’nci sınıfta eğitim gören öğrenciler gelecek yıl nasıl bir sistemle liseye geçiş yapacaklarını bilmiyorlar.
Bakan Nabi Avcı, gelecek yılla ilgili olarak “SBS seneye tek sınava ve dershane ağırlıklı olmayacak” diyerek ipuçları verdi. Avcı, TBMM’de bu konuya yönelik soruları yanıtlarken, müfredatta olan sınavlardan alınan notları da hesaba katan bir düzen kurmaya çalıştıklarını belirtti.