Kocasakal duruşmasında gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Kocasakal duruşmasında gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2013 10:11

Ümit Kocasakal'ın yargılanacağı dava öncesinde avukatlar ve polisler arasında gerilim yaşandı. Adliye binasının üçüncü katındaki duruşma salonunun önüne biber gazları ve gaz maskeleriyle gelen polislere Kocasakal’a destek amacıyla gelen avukatlar tepki gösterdi. Tepkilerin artması üzerine polisler alt katlara indi.

Haberin Devamı

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 9 baro yöneticisinin “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla 2 yıldan 4'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına bugün Silivri Adliyesi’nde başlandı.

Duruşmayı izlemek ve sanıklara destek olmak amacıyla Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı ve yöneticileri, Türkiye’nin çeşitli illerinden baro başkanları ile hukukçular da otobüslerle gelerek Silivri Adliyesi önünde toplandı. Yurtdışından birçok barodan avukat da davayı izlemek için adliyeye geldi. Adliye önüne gelenler arasında yer alan Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, "Avukatlar bu ülkede savunmayı savunmak zorunda kalmışsa, işte bu baskıcı rejimin geldiği son noktadır" dedi.

Kocasakal duruşmasında gerginlik

Fotoğraf: Hürriyet

Haberin Devamı

DURUŞMA ÖNCESİ GERGİNLİK

Bu arada dava öncesinde avukatlar ve polisler arasında gerilim yaşandı. Adliye binasının üçüncü katındaki duruşma salonunun önüne biber gazları ve gaz maskeleriyle gelen polislere Kocasakal’a destek amacıyla gelen avukatlar tepki gösterdi. Tepkilerin artması üzerine polisler alt katlara indi.

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme ise duruşma salonunun fiziki şartlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle davayı 12 Ekim tarihine erteledi.

HABERİN DETAYINI OKUYUN

KOCASAKAL'DAN AÇIKLAMA

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile 9 baro yöneticisi halen Yargıtay aşamasında olan Balyoz davasında, bazı avukatların salondan çıkarılması ve mahkemenin bazı uygulamaları üzerine 6 Nisan 2012 tarihli duruşmaya katılmıştı. Silivri Cezaevi yerleşkesinin bitişiğindeki salonda görülen davada söz alan Ümit Kocasakal, 'mahkemenin avukatlık mesleğinin onurunu zedeleyen uygulamalardan vazgeçmesini istediklerini' belirtmişti. Kocasakal avukatlık mesleğinin onurunu korumanın baroların görevi olduğunu anlatmış ve dilekçesini de yazılı olarak sunmuştu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken ise baroların böyle bir görevi olmadığını belirterek salondan çıkmalarını istemişti. Kocasakal ve baro yöneticileri, duruşma salonu önünde basın açıklaması yapmıştı. Bunun üzerine davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, olayın ardından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

4 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu baro yöneticisi 9 avukat hakkında soruşturma başlattı. Ancak Ümit Kocasakal ve baro yöneticileri savcılıkta ifade vermeye gitmediler. Adalet Bakanlığı'nın baro yöneticilerinin eylemin avukatlık görevi kapsamında değerlendirilemeyeceğine ilişkin yazısı üzerine Silivri Savcılığı, duruşma salonundaki görüntü kayıtlarını inceleyerek 30 Ocak 2013 tarihinde iddianame hazırladı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 9 baro yöneticisinin “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!