Reyhanlı'da esnaf yeniden hasar tespiti istiyor

Güncelleme Tarihi:

Reyhanlıda esnaf yeniden hasar tespiti istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 11:11

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 51 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıların ardından hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürerken Reyhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Bayır, saldırıda zarar gören 735 işyerinde hasar tespiti çalışmalarının aceleye getirilip hatalı yapıldığını iddia etti.

Haberin Devamı

Reyhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Bayır, geçen cumartesi günü birkaç dakika arayla iki bombalı saldırının gerçekleştirildiği Atatürk Caddesi’nde, işyerleri bulunan esnafın çifte mağduriyet yaşadığını savundu. Başkan Ali Bayır, devletten destek beklediklerini söyledi. Patlama sonrası gelen görevlilerin sadece dışarıdan bakıp tutanak tuttuğunu belirten Ali Bayır, "Görevliler, sadece dışarıdan bakıp 'zarar gördü, yandı, yıkıldı' diye tutanak tuttular. Esnafın ne sattığı, dükkanında ne kadar malının heba olduğu, stok durumunu soran olmadı. Zararlar neye göre karşılanacak bilmiyoruz. O nedenle yeniden bilirkişilerin gelip, detaylı hasar tespiti yapmasını istiyoruz" dedi.

HASARLI BİNALARI BÖYLE YIKIYORLAR / Foto Galeri

Reyhanlı’nın toparlanmasının zor olacağını belirten Ali Bayır, şöyle devam etti:
"Reyhanlı’da 3 bine yakın esnaf var. Biz patlamadan önce bakanlıklara yazı gönderip, zaten zor durumda olduğumuzu bildirmiştik. Başbakan, esnafın yaralarını sarmaya hazır olduğunu söylemiş. İnşallah bu böyle olur. Şoförlerimiz zaten çok zor durumdaydı. Uzun süredir çalışmıyorlar. Reyhanlı zor da olsa bunun altından kalkacaktır. Bu çok büyük bir acı oldu bizim için. Reyhanlı daha önce böyle bir şey yaşamamıştı."

ONARILAMAYACAK BİNALAR YIKILIYOR

Bombalı saldırılarda zarar gören ve onarılamayacak durumda olan binalar da yıkılmaya başlandı. Belediye binası yanındaki saldırıda zarar gören 2 katlı bina, dün akşam iş makineleriyle yıkıldı. Binadan çıkan moloz, belediye ekipleri tarafından bekletilmeden kaldırıldı. Postane çevresindeki bir iş merkezi de sabah saatlerinde yıkılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Reyhanlı Belediyesi işçileri de hizmet binasının temizliği ve onarımı için çalıştı. Belediye işçileri, saldırının izlerini kapatmak için özellikle pencereleri yeniledi. Patlama sırasında bina içindeki duvarda asılı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün fotoğrafının çerçevesi ve camı da kırıldı. Belediye önüne çıkarılıp kapının önüne konulan fotoğraf, bir süre sonra bulunduğu yerden kaldırıldı.

Haberin Devamı

ESNAF DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR

Reyhanlı’daki patlamalardan olumsuz etkilenen ilçe esnafı ve işadamları, zararlarının giderilmesi için, borçlarının ertelenmesini ve maddi yardım yapılması gerektiğini belirtti.

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kılıç, esnaf ve üyelerinin yaralarının sarılması konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile görüştüklerini ve bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Kılıç, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan yaraların sarılması için Hatay Valiliği’ne 7 milyon 500 bin lira gönderildiğini açıkladı. Maddi yardımların süreceğini tahmin ediyoruz ancak üyelerimizin ve ilçe esnafının en büyük sorunu, vergi, sigorta, banka kredisi borçlarının ötelenmesi yönünde. Patlamanın olduğu yerdeki işyerleri tamamen kullanılamaz hale geldi. Bununla birlikte, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan yürütülen ticaretimiz, patlamadan sonra durdu" diye konuştu.

Haberin Devamı

"SIĞINMACILARIN HALKIMIZA ZARARI YOK"

Suriyeli sığınmacılarla, ilçe halkının sorunu olmadığına işaret eden Nihat Kılıç, şöyle devam etti:
"Ölenlerin hepsi bizim kardeşlerimiz. İlçe halkıyla Suriyeliler arasında sorun olduğu gibi bir izlenim hakim. Ancak, ilçe halkımız sığınmacı kardeşlerimize kucak açmış ve bugüne kadar bir sorun yaşamamıştır. Sadece, sınır kapısındaki kontrollerin daha dikkatli yapılması gerekiyor. Çünkü, çatışmalardan kaçan masum insanlarımızla birlikte, art niyetli kişiler de ülkemize geçiyor. Bu önlendiği takdirde, Suriyeliler ile ilçe halkı arasında bir sorun olmadığı görülecektir. Tekrarlıyorum, Suriyeliler buraya sığınmaya geliyorlar ve Reyhanlı halkına hiçbir zararları yok."

Haberin Devamı

PATLAMA İHRACATI DURDURDU

İlçedeki patlamalardan önce Suriye’ye gidip mal sattıklarını hatırlatan Kılıç, "Üyelerimiz, ülkemizden yükledikleri malları, orada peşin satıyorlardı. Ancak son olaylardan sonra, sınır araçlarımızın geçişine kapatıldı. Suriyelilere, çimento, pirinç, şeker, patates, soğan, yağ ve çocuk bezleri ile mamalarını ihraç ediyorduk. Şimdi üyelerimizin bu malları ellerinde kaldı. Hesapları alt üst oldu. Bir an önce sınır kapısının ticarete açılmasını bekliyoruz" dedi.

Hatay ve Reyhanlı halkını sükunete davet ettiğini belirten Nihat Kılıç, ilçede, patlamalardan önce nasıl yaşanıyorsa, yaşamın öyle devam etmesini temenni ettiklerini ve vatandaşların olası tahriklere kapılmamasını istedi.

Haberin Devamı

Reyhanlı Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Bayır da, patlamaların ardından esnafın hasar tespit çalışmalarının sonuçlanmasını bekleyişi içinde olduğunu söyledi. Patlamalarda meydana gelen maddi hasarın da çok büyük olduğuna dikkat çeken Bayır, "Bir an önce esnafın yaralarının sarılması gerekiyor. İçişleri Bakanımız da buradaki yaraların sarılması için, maddi hasarların devlet tarafından karşılanacağını ve ölenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini açıkladı. Biz de bunun takipçisi olacağız" dedi.

3 CENAZEYE SAHİP ÇIKAN YOK, 5 CENAZENİN KİMLİĞİ BELİRSİZ

11 Mayıs’taki patlamaların üzerinden 5 gün geçmesine rağmen Reyhanlı Devlet Hastanesi morgunda bulunan ve yüzleri tanınır halde olan 3 kişinin cenazesine sahip çıkan olmadı. Bu kişilerin Suriye uyruklu olabileceği belirtildi.

Tanınmayacak haldeki 5 cenazenin kime ait olduğunun belirlenmesi için Adana Adli Tıp Kurumu’ndaki çalışmalar sürüyor. Bu cesetlerin aileleri tarafından kayıp olduğu bildirilen Mehmet Taş (38), Sedat Pişen (28), Zahide Kuday, Mustafa Kaya ve Kemal Baz (58) olduğu sanılıyor. Ailelerden alınan kan örnekleriyle yapılacak DNA testi sonunda belirsizliğin ortadan kalkacağı kaydedildi.

ALACAKARANLIKTA KAÇIŞ

Ülkelerindeki çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Türkiye’ye kaçıp, Reyhanlı’da ev kiralayan Suriyeliler de patlamaların ardından oluşan gerginlik nedeniyle dönüyor. Suriyeli aileler, sabah gün doğarken temin ettiği kamyonetlere eşyalarını yükleyip, kendileri de bu araçlara binerek Reyhanlı’yı terk ediyor. Birkaç ay komşuluk yaptıkları Reyhanlılılar ile gözyaşları arasında kucaklaşan Suriyelilerin, yanlarında fazla miktarda ekmek götürmesi dikkat çekti.

TEDİRGİN SURİYELİLER ÜLKELERİNE DÖNÜYOR / Foto Galeri

Ölümden kaçarak geldikleri Türkiye’de de barınma şanslarının kalmadığını belirten Suriyeliler, "Savaştan kaçıp Türkiye’ye geldik. Ama bu patlayan bomba bizim aklımızı başımıza getirdi. Ölüm, her yerde karşımıza çıkıyor. Madem ki öleceğiz, bari kendi ülkemizde ölelim. Türkiye bize sahip çıktı. Başbakan Erdoğan’a ve Türk halkına teşekkür ediyoruz" diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!