Güncelleme Tarihi:
Bu taleplerin en önemlisi, halen İmralı'da müebbet hapis cezasını çeken PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın serbest kalması. Hatta Karayılan, açıklamasında PKK'nın silah bırakmasını bile bu talebe bağladı. Karayılan, PKK'lıların silahlarını Türkiye'den çekilme sürecinde değil, ancak Öcalan'ın serbest kalacağı "normalleşme sürecinde" bırakacağını ifade etti.
Murat Karayılan'ın KCK adına yaptığı açıklamada en kritik cümlesi şu oldu;
"Normalleşme süreci, barışın kalıcılaşması, toplumsal uzlaşma, eşitlik ve özgürlükler sürecidir. Önder Apo dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve gerillanın silahsızlanması gündeme girecektir."
10 soruda, PKK'nın geri çekilmeye başlayacağı sürece ilişkin tüm detaylar şöyle;
KANDİL'DE YAPILAN TOPLANTIDAN GÖRÜNTÜLER
2- HANGİ YOLLARI KULLANACAKLAR? -"HEP KULLANDIĞIMIZ GÜZERGAHTAN..."
Karayılan'ın açıklamasında PKK militanlarının da TSK unsurlarıyla karşı karşıya gelmeyecek şekilde çekilmek üzere talimat aldıkları mesajı verildi. Karayılan, PKK'lıların "Hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini pratikleştireceklerini söyledi. Karayılan, geri çekilme güzergahı konusunda ise ilginç bir ifade kullandı; "öteden beri kullandıkları güzergahı kullanacaklar..."
3- ÇEKİLME NE ZAMAN BİTECEK?- "EN KISA ZAMANDA..."
Karayılan, çekilmenin ne zaman biteceği konusunda kesin bir tarih vermekten kaçındı. Ancak "mümkün olan en kısa zamanda" ifadesini kullandı. Karayılan, çekilmenin "kademeli" olarak yapılacağını da bildirdi.
4- PKK'LILAR SİLAH MI BIRAKIYORLAR? - "SALDIRI OLURSA KARŞILIK VERİRİZ..."
Murat Karayılan'ın KCK adına yaptığı açıklamada silah bırakmaya ilişkin bir ifade yok. Aksine, Karayılan'ın açıklamasındaki şu ifade önemli; "Geri çekilme esnasında Türk ordu güçlerinin de aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi bir zorunluluktur. Geri çekilen gerilla güçlerimize yönelik herhangi bir saldırı, operasyon, bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak ve meşru savunma temelinde güçlerimiz misilleme hakkını kullanacaklardır."
Bu ifade ile Karayılan, PKK'lıların çekilme sırasında silah bırakmayacaklarını, aksine TSK unsurlarının herhangi bir müdahalesi halinde, ellerindeki silahları kullanacaklarını da belirtmiş oldu.
5- PKK'LILAR NEREYE GİDECEK ? - "GÜNEY KÜRDİSTAN...."
Karayılan'ın açıklamasında, Türkiye topraklarını terkedecek PKK'lıların Kuzey Irak'a geçecekleri de ifade edildi. Karayılan, "Güney Kürdistan" olarak bahsettiği Irak Kürdistan Yönetimi'nin kontrolündeki topraklara rahat giriş için, Kuzey Iraklı Kürtlerden de "gerekli anlayışı göstermelerini" istedi.
6- PKK, ÇEKİLME SONRASINDA NE BEKLİYOR?- "KORUCULUK KALKSIN, DEMOKRATİK ANAYASA YAPILSIN..."
Çekilmeden sonra PKK'nın beklentisi, Türkiye'de hükümetin bazı adımları atması. Karayılan beklentileri şöyle sıraladı;
* Reformlarla Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleştirilmesi
* Koruculuk, özel tim, vb. tüm özel savaş yapılarının devre dışı edilmesi
* Demokratik sivil toplum zihniyetine uygun bir ortamın oluşturulması
* Yeni ve demokratik bir anayasa. (Karayılan'ın açıklamasında PKK açısından yeni Anayasa'dan beklentiler ise, "Türkiye'nin demokratikleşmesinin sağlanması, Kürt halkının inkarının sona erdirilmesi, varlığının ve özgürlüğünün kabul edilmesi, tüm kimliklerin, inançların ve mezheplerin hak ve özgürlüklerini garanti altına alınması, eşitliğinin sağlanması" olarak sıralandı.
7- PKK GELİNEN SÜRECİ NASIL DEĞERLENDİRDİ, KÜRTLERE HANGİ ÇAĞRIDA BULUNDU?- "KÜRTLER KİMLİK KAZANDI..."
Karayılan'ın açıklamasında, PKK'nın gelinen süreci nasıl değerlendirdiğinin ipuçları da var. Buna göre, PKK'nın sürece ilişkin en önemli değerlendirmesi, "Kürtlerin kimliklerinin resmen tanınmış olması". Karayılan, bu değerlendirmeyi “Gelinen noktada sömürgeci egemen zihniyetin Kürt halkını ne çokça denenen baskı, sürgün ve katliamlarla, ne de asimilasyonla yok etmesinin mümkün olmadığı açığa çıkmış ve artık bunun önü alınmıştır; çetin bir mücadeleyle Kürdistan halkı ve her Kürt bireyi kimlik ve kişilik kazanmıştır" ifadesiyle açıkladı.
Karayılan'ın açıklamasında Kürtlere de çağrı vardı; “Öncelikle halkımız yeni ve siyasal bir mücadele hamlesinin başladığını bilerek, örgütlenmesini güçlü kılmalı ve yüksek düzeyde bir katılımla başarıyı hedeflemelidir. Başkasına değil kendine güvenmeli, özgücüyle demokratik çözümü geliştirmeyi önüne koymalı ve en büyük gücün bizzat halkın gücü olduğunu hiçbir zaman unutmamalıdır. Başarı bu temelde kesinleşecektir.”
8- ÇEKİLMEDEN SONRAKİ AŞAMALAR NELER? -"ÖCALAN ÖZGÜR KALSIN..."
Karayılan, çekilmeyi "birinci aşama" olarak nitelendirdi. Bu birinci aşamanın ardından ise iki aşama daha olacağından bahsetti;
Karayılan'a göre, ikinci aşamada devletin atacağı koruculuğun kaldırılması, yeni Anayasa yapılması gibi adımlar yer alacak.
Karayılan'ın "normalleşme aşaması" olarak bahsettiği Üçüncü aşamada ise, kilit istek Öcalan'ın özgür bırakılması. Karayılan beklentileri şöyle açıkladı; "Normalleşme süreci, barışın kalıcılaşması, toplumsal uzlaşma, eşitlik ve özgürlükler sürecidir. Önder Apo dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve gerillanın silahsızlanması gündeme girecektir."
9 - PKK'YA GÖRE ÇEKİLME BÖLGEYİ NASIL ETKİLER?- "TÜM KÜRT SORUNU ÇÖZÜLÜR..."
Karayılan, çekilme ile başlayan Türkiye'deki Kürt sorununun çözümünün, tüm bölgedeki "Kürt sorununu" da çözeceği öngörüsünde bulundu. Hatta bu sürecin," bütün sorunların silahla değil, siyaset ve diyalogla çözümüne yol açabilecek yeni bir dönem başlatarak", Ortadoğu'daki diğer çatışma süreçlerini de sona erdirebileceğini ifade etti.
10 - SÜREÇ ULUSLARARASI ALANA DA TAŞINACAK MI? - "DÖRT KONFERANS YAPILSIN..."
Karayılan, çekilme ile başlayan sürecin uluslararası alana taşınmasını da istedi. Bu çerçevede başta Rusya, AB ve ABD olmak üzere, bölgede etkin güçlere çağrıda bulundu. Ayrıca ikisi Türkiye'de (Biri Diyarbakır, diğeri Türkiye'nin başka bir kentinde), diğeri Erbil'de, dördüncüsü de Avrupa'da olmak üzere dört uluslararası konferans yapılması talebini de açıklamada ifade etti. Karayılan, daha önce Öcalan'ın mektup ve mesajlarında da yer alan konferans önerilerinin benzerini yaparak, bu konferanslarda tüm ezilen kesimlerin sorunlarının tartışılması çağrısında bulundu.