Güncelleme Tarihi:
Partilerin, Başlangıç bölümü, genel esaslar ve diğer hükümlerle ilgili son bölüm önerilerinin ardından Çiçek, gelinen aşamayı komisyon üyeleriyle akşam yemeğinde değerlendirdi. Edinilen bilgiye göre toplantıda, muhalefet temsilcileri, komisyona süre dayatmasından bulunulmasından yakındı ve AK Parti’nin başkanlık ısrarının çalışmaları kilitlediğini belirtti. CHP’li ve MHP’li üyeler, AK Partili yöneticilerin komisyonu itibarsızlaştırmaya çalıştığını savundu.
Toplantıda, bir alt komisyonun, daha önce çekincelerle geçilen Temel Hak ve Hürriyetler bölümünden başlayarak uzlaşmazlık noktalarını gidermeye çalışması kararlaştırıldı. Diğer bir alt komisyon ise Başlangıç, genel esaslar ve diğer hükümlerle ilgili taslak metinler üzerinde çalışacak.
Yemekten önceki Yazım Komisyonu toplantısında ise CHP’li üye Süheyl Batum, AK Parti ve BDP’nin Anayasa’nın değiştirilemez maddelerle ilgili değişik önerilerde bulunduğunu anımsatarak bunun söz konusu olamayacağını ve komisyonun böyle bir yetkisinin olmadığını söyledi. MHP’li üye Oktay Öztürk de Batum’un görüşlerine destek verdi. BDP’li üye Ayla Akat da parti olarak komisyon masasına “Kürt sorunun demokratik çözümü” için oturduklarını, toplumsal barış ve huzur için yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Müzakeresiz madde kalmayacak
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi, geçtiğimiz Cuma günü akşamına kadar siyasi partiler anayasanın tümüyle ilgili görüşlerini vermiş oldular. Anayasanın tümüyle ilgili teklif metinleri tamamlanmış oldu. Toplantıda, kamuoyu beklentileri de dikkate alınarak iki komisyon halinde daha yoğun çalışma kararı alındı. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki zaman dilimi içerisinde müzakeresi yapılmamış madde kalmayacak” ifadelerini kullandı.