İşte 'akil adam' listesindeki isimler

Güncelleme Tarihi:

İşte akil adam listesindeki isimler
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2013 16:06

Hükümetin teröre çözüm arayışında gündeminde olan 'Akil Adamlar Komisyonu'nun haftaya kurulması ve çalışmaya başlaması planlanıyor. 7'şer kişiden oluşan 3-4 komisyon kurulacak.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb34aff018fbb8f8b238db
Başbakan Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinde tartışılan “Akil Adamlar Komisyonu”nu kurulması konusunda muhatabın Meclis değil hükümet olduğunu söyledi. Bu amaçla 7’li bazı gruplar oluşturabileceklerini belirten Erdoğan, bunlar içinde akademisyenlerin, iş dünyasından bazı isimlerin ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin olabileceğini vurguladı.

Erdoğan, Konya-Eskişehir yüksek hızlı tren hattının açılışı için Eskişehir’e giderken trende gazetelerin Ankara temsilcilerine, İsrail’in özür dilemesinden, Nevruz’un ardından başlayan barış sürecine kadar önemli açıklamalarda bulundu.  

Haberin Devamı

Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

ÜZÜNTÜ BEYANINI KABUL ETMEDİK
“Yaklaşık 3 yıllık süreçte birçok görüşme yapıldı. Biz özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması olmadan normalleşme sürecine giremeyeceğimizi ilettik. Özür ifadesi yerine üzüntü beyanını gönderdiler, ‘Olmaz kesinlikle apology/özür olacak’ dedik.
(Kerry’nin metninde üzüntü mü yazıyordu? sorusuna) Öyleydi, özür için çalışacağını söyledi. Bu arada metinler geldi gitti tüm hassasiyetlerimizi dile getirdik son olarak ambargo üzerinde durdular. Hayır o da olacak dedik. Yoksa biz sadece kendimize çalışmış gibi oluruz ki biz böyle bir şey yapmayız. Tarihi sorumluluğumuz var.

MAYIS'TA ABD SEYAHATİM SÖZKONUSU
(Obama’nın seyahatinden önce size söylendi mi? sorusu) Evet kısa bir süre önce. En son anda yazılı olarak istedik. En son metin geldi, böyle olacaksa telefonla görüşebileceğimizi söyledik. Obama da hattaydı. Görüşme üçlü yapıldı. Önce Obama’nın sesini duydum. Bitirince tekrar Obama’yı istedim, karşılıklı ailelerimize selam ilettik. Mayısın ilk haftası ABD seyahatim sözkonusu. Amerika’ya dönünce de telefonlaşacağız. Görüşme yarım saat sürdü. Biz sitemize konuşmanın hem İngilizce hem Türkçe metnini koyduk, dünyaya mesajı bu şekilde verelim dedik. İsrail’in deklarasyonu oldu malum. Metinde zaten mutabık kalmıştık. Aynı şekilde Türkiye’nin de deklarasyonu oldu, aynı şekilde onu da kayda geçtik.

Haberin Devamı

GAZZE SEYAHATİ NİSAN'DA OLABİLİR
Gazze seyahati nisan ayı içinde olabilir. Hem uygulama hem adımların atılması belli bir zaman alacak. Diplomatların atanması filan da belli bir zaman alacak. Uygulamayı görmemiz lazım. Mısır kapısından istifade ediliyor. Biz tüm kapılardan Filistin’e girilebilmeli diyoruz. Sükunet devam ettiği sürece notunu koyduk. Bu konuyu Mısır Cumhurbaşkan, Katar Emiri ve Mahmut Abbas, Hamas lideri Halid Meşal ile konuştum. Hamas’ın olmadığı bir masadan güçlü bir barış çıkmaz. Haması bir terör örgütü olarak görmek yanlıştır. Hamas bir terör örgütü değildir. Bush’a da Obama’ya da söyledim. Zannediyorum bu kapılar da açılacak.

Haberin Devamı

(NATO’da bazı vetolarımız vardı onlar kalkacak mı? sorusuna) O ayrı bir konu. Birbirine karıştırmamak lazım. O olayların hiçbiri olmadığı zaman da bizim NATO ile ilgili tavrımız vardı İsrail’e. Burada şu anda mutabık kaldığımız anlaşma devam ettiği sürece sözümüzde dururuz. Buna uyulmazsa tekrar eski tavrımızı alırız.

(Yeni süreç Esad’ın gidişini hızlandırır mı? sorusuna) Ben etkiler diye düşünüyorum. Çünkü atacağımız çok farklı adımlar olabilir. Nitekim Amerika’nın açıklamaları da farklı. Ürdün seyahati boşuna değil. Onun için bölgede Suriye süreci bence olumlu istikamette çok daha hızlanacaktır.

(Davos’a ilişkin ambargonuzu kaldıracak mısınız? sorusuna) Onun bir değerlendirmesini yaparız. Şimdi nasıl olsa Davos Türkiye’ye gelmeye başladı.

Haberin Devamı

(Ambargonun denetimi için uluslararası bir mekanizma kurulacak mı? sorusuna) Bu işin şahidi Amerika. Bu zaten uluslararası camiaya deklare edildi.

YARGISIZ İNFAZA GİRMEYİZ
(Çözüm sürecinde akil adamlar nasıl oluşacak?sorusuna) Gelinen nokta çok önemli bir nokta. Eğer bu işi taçlandıracaksak bunu medya ile birlikte taçlandıracağız. Bunun benzinle değil hep suyla gelmesi lazım. İnşallah bu ateşi söndürelim. Hiçbir eyleme bulaşmamış olanlar zaten ana ocaklarına dönmek isteyenlere zaten kapı açık. Diğerleri de zaten çözümün yolunu gayet iyi biliyorlar. Benim sözüm şudur biz geçmişteki bazı yargısız infazlara bizim iktidarımız girmez. Hakikatleri araştırma komisyonu ifadesi bizim kabul edeceğimiz yaklaşım değil. Ama akil adamların oluşması toplumsal psikoloji için önemli.

Haberin Devamı

7’Lİ GRUPLAR OLUŞTURABİLİRİZ
(Çekilmeyi denetleme ile ilgilisi olmayacak mı? sorusuna) Böyle bir şey olmaz. Böyle bir yetkiyi neyle vereceksiniz? Bu işin muhatabı meclis değil hükümettir. Hükümet bu adımı atar. Biz de diyoruz ki siyasi coğrafyamızı özellikle bilgilendirme, hazırlama noktasında arkadaşlarla üzerinde çalışıyoruz. Burada yani 7’li bazı gruplar oluşturabiliriz. Bu 7’li grupların içinde akademisyenler, iş dünyası, STK’lar, medya olabilir. Halkı buna hazırlamak önemli. Eskiden o psikolojik harekat denen ifadeler vardı ya. Bu toplumsal algıyı akil adamların hazırlaması lazım. Bu eğer hazırlanırsa birisi mecliste kürsüye gelip bayrak açmaz, mikrofona bayrak asmaz. Bunların hepsi tahriktir, şovdur.

(Aklınızda isim var mı? sorusuna) Tabii, havuzumuzu oluşturduk.
(Pişmanlık yasası dışında yasal düzenleme olur mu? sorusuna) O yasa zaten çok verimli güzel bir yasa. Bazıları meclis diyor ama zaten var.
(Çekilme ile ilgili bir yasa söz konusu olabilir mi? sorusuna) Şu anda gündemimizde yok ama konuşulabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!