Diyarbakır’ın önü açık

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’ın önü açık
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 23, 2013 00:00

Bağlar, Sur Belediyesi ile birlikte Diyarbakır’ın en sorunlu belediyelerinden biri. 1990’larda göçle birlikte gelişmiş bir ilçe.

Haberin Devamı

Nevruz kutlamalarının yapıldığı alan bu belediyenin sınırları içinde. Aileler çok çocuklu, az sayıdaki sınıflarda mevcut yer yer 60 öğrenciyi buluyor. Hiç kütüphane yok. Kadına şiddet yüzde 50’ye yakın. Bu yüzdenin içinde ekonomik, psikolojik, cinsel şiddet de var. Tüm bunlara rağmen 2011’de Sonar tarafından Türkiye’nin en başarılı 7. belediyesi seçildi Bağlar. Başkanı bir kadın; Yüksel Baran. Bu olumsuz tabloya rağmen diğer taraftan Diyarbakır’daki üç sığınma evinden biri burada. İki tane kadın merkezi var. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar yapıyor, kadınlara meslek edindirme kursları veriyorlar. Şu anda 12 kadın servis otobüs şoförü olarak çalışıyor. Sadece kadınların çalışacağı bir semt pazarı düzenleniyor. Çocuklara ve gençlere yönelik eğitim destek merkezleri var. Çocukların derslerine yardımcı oluyor, üniversite ve lise giriş sınavlarına yönelik kurs veriyorlar. Geçen sene sınava giren 110 öğrenciden 70’i bir okula yerleştirildi.

Haberin Devamı

Yıldız Milli Basketbol Takımı’nda Bağlar’dan iki kız var; Zilan ile Halime. Her yıl 1500 kadar çocuk ve gencin hayatına birebir değiyorlar. Nüfusun yüzde 67’si genç ve çocuk.

Yüksel Baran ile BaÄŸlar’ın sorunlarını ve Nevruz sonrası umutlarını sorduk.Â

En başarılı yedinci belediye seçilmeyi nasıl başardınız?
- Bağlar, her yıl seçilir, bu yıl da Diyarbakır’ın en başarılı belediyesi seçildi. BDP’nin oy oranı burada yüzde 67 civarındadır. Sadece belediye hizmetleriyle ilgili değil, Bağlar’dan kaynaklanan özel bir durum var. Burası 90’lı yıllardan sonra göçle oluşmuş bir ilçe. Dolayısıyla boşaltılmış köylerden gelmiş, büyük acılar çekmiş insanlar. Mücadeleye sahip çıkan insanlardan oluşuyor genel yapısı. Her koşulda partiye destek veriyorlar. Ama tabii hizmetlere de büyük ağırlık verdik.

Nevruz kutlamalarının yapıldığı alan, sizin belediyenizin sınırları içinde. Nasıl geçti 21 Mart?
- Muhteşem, nasıl tarif edebileceğimi bilmiyorum. Tarihi bir anlamı vardı, tarihi bir mesaj okundu. Bu çağrının yapılıyor olması Kürt halkı tarafından beklenen, olumlu karşılanan bir çağrı. Barış savaştan zordur, denir ya, bundan sonra herkesin çok çalışması gerekiyor Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda. Sorun sadece Kürtlerin hakları sorunu değil, Türkiye’nin tam demokratikleşmesi sorunu. Ezilen tüm kesimlerin kendini özgürce ifade edeceği ortamın yaratılması, bizlerin de kazancıdır. Bundan sonra atılacak adımlarla bu sürecin pekiştirilmesi gerekiyor. Siyasete yol açmak gerekiyor.

Haberin Devamı

21 Mart 2013’ten sonra bir belediye başkanı olarak sizin için ne değişecek, sizce sorumluluklarınızda bir değişiklik olacak mı?
-  Benim iki yardımcım, 10 meclis üyem KCK davasından dolayı tutuklu yargılanıyor. Benim de davam tutuksuz devam ediyor. Kadına Karşı Şiddetle Mücadele ve Kadınlar Günü için katıldığım toplantılardan dolayı bile ifade vermeye gidiyorum. Bu koşullarda ileriyi görmek, uzun vadeli plan yapmak, işe konsantre olmak mümkün değil. Yarın ne olacağımızı bilmiyoruz. Randevu istendiğinde bir hafta sonrasına sözleşirken bile tereddüt ediyorum. Belediye işlemez hale geldi bu davalar yüzünden. Bundan sonrası için umudum var.

BDP kadının eşit temsiline önem veren bir parti bu aşağıya ne kadar sirayet ediyor?
- Evet, BDP kadın adayları asla seçilemeyecek, önemsiz yerlerden göstermez. Başkan erkekse bile mutlaka bir kadın yardımcısı olur. Yönetim mekanizmasına kadınları yerleştirmediğimiz sürece, erkeklerin kadınları yönetmesine izin vermiş oluruz. Belediyeye personel alımında adaylar arasında yetenekler eşitse, kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bu artık halkta da bilince dönüşmeye başladı. 8 Mart her zamankinden daha coşkulu ve kalabalık kutlandı.

Haberin Devamı

Süreç böyle devam ederse, bundan 5 yıl sonra Nevruz kutlama alanının çehresi neye benzeyecek sizce?
- Nevruz alanını Yeşil Kuşak dediğimiz, hat boyunca yeşil alanların olduğu hatta bağlayacağız. Beş yıl sonra insanlar orada piknik yapıyor, sosyalleşiyor, kadınlar ve çocuklar yüzme havuzlarında serinliyor olacak. Diyarbakır’ın önü açık.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!