118 yılın felaket bilançosu

Güncelleme Tarihi:

118 yılın felaket bilançosu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2013 14:00

Son günlerde şiddetli lodosla boğuşan Türkiye’de en çok zarar veren doğa olayının fırtınalar ve seller olduğu ortaya çıktı. “Ekstrem hava olayları” listesine göre son 118 yılda en başta gelen doğal afet ise orman yangınları oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’de bildirilen ekstrem olay sayılarının son yıllarda artış gösterdiğini belirledi. 1940 yılından bugüne 550’yle en fazla ekstrem olay bildirimi 2010 yılında gerçekleşti. Bu olayların yüzde 46’sını ise fırtınalar oluşturdu. Seller yüzde 29’la ikinci sırada yer alırken, bunu yüzde 14 ile dolu takip etti. Türkiye’de 2011 yılında ise 324 ekstrem doğa olayı meydana geldi. 2011 yılı verilerine göre ekstrem olayların yüzde 36’sını dolu, yüzde 28’ini sel, yüzde 20’sine ise fırtınalar oluşturdu.

KAÇINILMAZ BÜYÜYECEK

Türkiye’de 1894-2012 yılları arasında 2 bin 81’le en fazla yaşanan doğal afet orman yangınları oldu. Bunu 988 heyelan, 691 fırtına ve 392 dolu takip etti. Bakanlık raporunda, “İklim değişikliğine bağlı olarak hava olaylarında olduğu gibi doğal afetlerde de artışların olması beklenmektedir. Taşkınlar, seller, kuraklık, çölleşme ve klimatolojik olayların şiddetinde, etkinlik alanında ve sıklığında artış olması da kaçılınmazdır” ifadesi dikkat çekti.

DENİZ SUYU YÜKSELİYOR

Raporda son yıllarda atmosferdeki sera gazlarının oranlarındaki artışın hava sıcaklığını da artırdığı belirtilerek, “Atmosferdeki bu değişim deniz yüzeyi sıcaklıklarını da etkilemektedir. Bu durum denizlerdeki ekolojik yaşamın olumsuz etkilenmesi ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi sonuçları doğurmaktadır” denildi.

EKONOMİYİ DE ETKİLER

Deniz suyu sıcaklığının küresel ısınmaya bağlı olarak arttığı vurgulanan raporda, “Bu durum deniz ve kıyılarımızdaki ekolojik dengeyi, kıyı şehirlerimizdeki sosyo ekonomik yaşamı ve dolayısıyla ülkenin tümünü etkilemesi kaçınılmazdır” tespiti yapıldı. Raporda bununla ilgili “Deniz suyu sıcaklık değişimlerinin tespit edilmesi mevcut ekolojik yaşamın ve döngünün devamı için olduğu kadar limanlar, deniz ulaşımı, ekonomi ve turizm sektörleri için de önemlidir” uyarısı yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!