İmralı’ya tespih gitti mesaj geldi

Güncelleme Tarihi:

İmralı’ya tespih gitti mesaj geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2013 00:00

İmralı’ya hediye olarak tespih ve kalem götüren BDP heyeti, Öcalan’ın “Umarım PKK’nın elindeki tutsaklar en kısa zamanda ailelerine kavuşurlar” mesajıyla döndü.

Haberin Devamı

BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Altan Tan “barış süreci” kapsamında terör örgütü PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı’ya gitti. Öcalan ile ikinci görüşmeyi yapan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan, saat 09.15’te Buldan’ın “030” plakalı resmi makam aracı ile İstanbul’daki Ataköy Marina’ya geldi. Heyet, 09.30’da Kıyı Emniyeti’ne ait KEGM 4 botuyla İmralı’ya gitti.

ÖZEL HEDİYELERLE GİTTİLER

Pervin Buldan, sınırlı sayıda bulunabilen Caran D’ache marka dolma kalemler, özel yapım defterler ile 18’inci yüzyıldan bu yana kullanılan mürekkeplerin bulunabildiği Plumon isimli mağazanın poşetiyle bota bindi. Buldan, Öcalan’a tespih de götürdü. Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’a AB üyesi ülkelerin anayasalarını karşılaştırmalı olarak ele alan bir kitap ile TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun raporunu İmralı’ya götürdü. MİT Müsteşarlığı’nda görevli 2 kişinin de eşlik ettiği heyette yer alan Sırrı Süreyya Önder bota binerken basın mensuplarına el salladı.

Haberin Devamı

ÖCALAN’DAN DUYARLILIK ÇAĞRISI

Heyet saat 18.10’da Ataköy’e döndü. Heyet adına açıklamayı Pervin Buldan yaptı. Buldan, Abdullah Öcalan’ın “Basına emeklerine duyduğum saygıdan dolayı selamlarımı iletiyorum” dediğini belirterek, şu mesajları aktardı:

“Bu görüşme tarihi bir adımdır. Tarihi bir süreç yaşıyoruz. Bütün taraflar bu süreçte çok dikkatli ve duyarlı olmalıdır. Devletin elinde tutsaklar var. PKK’nın da elinde tutsaklar var. PKK tutsaklara iyi davranmalı. Umarım en kısa zamanda ailelerine kavuşurlar. Değerli basın mensupları bütün açıklamaları, görüşme notlarını eşbaşkanlarımız zamanı gelince sizlerle paylaşacaktır.”

ÇATIŞMAZLIK İLAN EDİLMELİ

BDP heyeti, ısrarlı soruları yanıtsız bırakıp marinadan ayrıldı. Öcalan’ın “Sürece destek vermek amacıyla ‘çatışmazlık’ ilan edilmeli. PKK’lı gruplar sınır dışına çıkış hazırlığı yapmalı” çağrısı  da PKK yönetimine iletilecek. PKK’nın ilan ettiği ilk ateşkesin 20’nci yıldönümüne denk gelen  ziyarette, Öcalan’ın PKK’nın elindeki 16 kamu görevlisi ve sivile yaptığı atıfın yanı sıra “Devletin elinde tutsaklar var” vurgusunun da Adalet Bakanlığı’nca 600 civarında olduğu açıklanan KCK tutukluları için olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

İMRALI’DA GÖRÜŞME 5 SAAT SÜRDÜ

İmralı’da heyet olarak yapılan ikinci görüşme, tanışma ritüeliyle başladı. Öcalan, hükümete de ulaştırdığı “Yeni yol haritası belgesi”ni anlattı.  “Kürt Sorunu’nun demokratik yollarla çözümü” tartışmalarına geniş yer veren Öcalan “PKK’nın çatışmazlık ilanı”nı özellikle vurguladı. 5 saat süren görüşmede Öcalan, örgütün bu yönde karar alması  gerekliliğini söyledi. KCK yönetiminin, 8’inci ateşkesi mart başında ilan etmesi bekleniyor. Öcalan, Türkiye’deki PKK’lıların sınır dışına çıkışına da değindi. Nihai hedefinin “PKK’nın silah bırakması” olduğunu belirten Öcalan, “Kısa sürede atılacak adımlara bağlı olarak sınır dışına çıkış söz konusu olacak. Örgüt hazırlıklı olsun. Silahların yerine siyasetin dönemi başlamalı” çerçevesinde değerlendirme yaptı. BDP kurmaylarına verilen bilgilere göre Öcalan, “En çok da Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınmasına bağlı” dedi.  bir değerlendirme yaptı. Öcalan’ın hükümete teslim ettiği yeni projesinin yanı sıra BDP heyetine Kandil ile kamuoyuna hitap eden metinler de teslim ettiği ileri sürüldü. 

 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!