Güncelleme Tarihi:
Toprak, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "her şeyin konuşulduğu, herkesin sesinin duyulduğu Türkiye'de, artık bu vatandaşlarımızın sesinin duyulmasının da zamanı geldi" ifadesini kullandı.
Araştırma önergesine Toprak dahil, CHP'li 59 vekil imza attı. Binnaz Toprak, "önergeyi diğer partilere sunmadım. Ancak sunsaydım, sanıyorum BDP'den de destek alabilirdim. Onlar da bu konularda hassas" dedi. Önerge, CHP Grup Başkanlığı tarafından görüşülmek üzere TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Toprak, önergenin Genel Kurul'da görüşülmesinin öne alınmasının da "takipçisi" olacağını söyledi.
"UMUTLU DEĞİLİM AMA..."
Toprak, önergenin TBMM'de kabul edilmesi konusunda "çok umutlu olmadığını" söyledi. Bunun nedenini ise şöyle açıkladı;
"LGBT konusu, AK Parti'nin yumuşak karnı gibi gözüküyor. Daha önce de nefret söylemi konusundaki önergelerin reddedilmesini sağladılar. Kadına şiddet yasasının taslağına 'kadın-erkek eşitliği' ifadesi yerine, uluslararası alanda kullanılan 'cinsiyet eşitliği' kavramı yer alıyordu. AK Parti bunu bile Bakanlar Kurulu'nda toplumca kabul edilen ve öğretilen tanımlara, 'kadın-erkek eşitliği' tanımına çevirdi. Bu nedenle TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesi konusunda çok da umutlu değilim" diye konuştu.
"LGBT BİREYLERE POLİSİN YAPTIĞI DEHŞET VERİCİ"
Türkiye'de LGBT bireylerin hem toplum, hem de devlet tarafından ayrımcılığa tutulduklarını kaydeden Toprak, "iş bulamıyorlar, işten atılıyor, hayatta kalabilmek için seks işçiliğine yönlenmek zorunda bırakılıyorlar, kiralık ev bulamıyorlar. Komşular tarafından dışlanıyorlar .Hem kendileri, hem de aileleri ayrımcılığa tabi tutuluyor" dedi.
Devletin de LGBT bireylere ayrımcılık yaptığını kaydeden Toprak, bu konuda özellikle polisin uygulamalarının "dehşet verici" olduğunu söyledi. Toprak, "Mesela bir toplantı çıkışında bir grup eşcinsel, yolda yürürken polis tarafından durduruluyor. Karakola götürülüyor, pantolonları indiriliyor, iç çamaşırları kontrol ediliyor. Ve kendilerine Kabahatler Kanunu uyarınca ceza kesiliyor. Hangi hukuk devletinde polise vatandaşların iç çamaşırlarını kontrol hakkı verilir? Bu tip ayrımcılıklara son verilmesi gerekir" dedi.
ÖNERGEDE NE VAR?
Binnaz Toprak imzasıyla hazırlanan ve toplam 59 vekilin imzasını taşıyan önergede şu unsurlar yer alıyor;
''Siyaset kurumunun tutumu, devlet bürokrasisindeki görevlilerin vatandaşlara karşı nasıl davranacaklarını da belirlemektedir. Nitekim, lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüellerin en fazla şikayetçi oldukları hususlardan biri, polis tacizi ve şiddetidir. Kimi zaman polis, hukuki olmayan yöntemlere başvurmaktadır.
Toplumun azımsanmayacak bir kesimini oluşturan bu vatandaşların büyük çoğunluğu, kendini güvende hissetmemekte, herhangi bir saldırıya uğradıkları takdirde polisin kendilerini koruyacağına inanmamaktadır. Bu kişiler, çalışma yaşamında da ayrımcılık, aşağılanma, mobbing ve damgalanmaya maruz kalıyor.
Cinsiyet kimliği nedeniyle çalışma hayatının dışına itilen çoğu kimse, yaşamını sürdürebilmek için seks işçiliği yapmaktadır. Kimliklerinden dolayı maruz kaldıkları ayrımcılık, yaşamlarının her boyutunda karşılarına çıkmaktadır.''