Güncelleme Tarihi:
Emniyet kaynakları, Almanya'nın, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne geçen hafta gerçekleşen ve güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu'nun ölümüne, gazeteci Didem Tuncay'ın da yaralanmasına neden olan canlı bomba Ecevit Şanlı'yı, Türkiye'nin ısrarlı isteklerine rağmen iade etmediğini açıkladılar.
Hürriyet'e konuşan kaynaklar, Türkiye'yi yasadışı yollardan terk eden Ecevit Şanlı hakkında arama kararı bulunduğunu, kendisinin Almanya'da olduğunun belirlenmesinin ardından, Şanlı'nın bu ülkeden istendiğini belirttiler.
Şanlı'nın istenmesine gerekçe olan karar, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10 Haziran 2002 tarihinde alınan karar. Mahkeme, Ecevit Şanlı hakkında "anayasal düzeni zorla değiştirmek" suçundan ömür boyu hapis cezası vermiş. Ancak Şanlı, yasadışı yollardan yurtdışına çıktığından, yakalanamamış.
Ancak Türk emniyeti, Şanlı'nın peşini bırakmamış; Ecevit Şanlı'nın Almanya'dan "siyasi iltica" istediğini öğrenen Türk makamları, Şanlı hakkındaki iade talebini resmen Almanya'ya iletmiş. Hatta "siyasi başvuru" talebini Köln'de verdiği belirlenen Şanlı'nın tam adresi de tespit edilip, Alman makamlarına iletilmiş.
ALMANYA İADE ETMEDİ, SINIRDIŞI ETTİ
Ancak Emniyet kaynaklarına göre, Ankara'nın ısrarlı taleplerine rağmen Almanya, Ecevit Şanlı'yı gözaltına alıp Türkiye'ye teslim etmek yerine, kendisini "sınırdışı etme" yolunu seçti.
Sınırdışı işleminin ardından da, Şanlı'nın Almanya'dan çıkarıldığı Türkiye'ye bildirildi.
Sınırdışı edilen Şanlı, Almanya'dan Yunanistan'a geçti, oradan da yine yasadışı yollardan Türkiye'ye gelerek, geçen haftaki eylemi gerçekleştirdi.
ALMANYA'DAN 200 İADE TALEBİ VAR
Emniyet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Almanya Türkiye'nin İnterpol aracılığıyla resmen yakalanarak iade edilmesini istediği 200'e yakın Türk vatandaşını çeşitli gerekçelerle iade etmekten kaçınıyor.
İade edilmesi istenenler arasında adam öldürmekten, uyuşturucu kaçakçılığına, terör suçuna kadar haklarında iddianame ya da gıyabi mahkeme kararı olanlar da yer alıyor.
Daha önce iade yapılmama gerekçesi olarak "idam cezasını" gösteren Almanya, 2010 yılından bu yana Almanya Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanarak, Türkiye'de hakkında "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ile yargılama yapılan Türk vatandaşlarını da iade etmiyor.
ALMANYA'NIN İADE ETMEDİĞİ İSİMLER
Almanya'nın, Türkiye'nin çıkardığı Interpol kırmızı bültenine rağmen iade etmediği isimler arasında en çok öne çıkan isimler şunlar;
Ergenekon davası sanıklarından Bedrettin Dalan, Sivas davası sanıklarından Vahit Kaynar, PKK'nın Avrupa'daki kasası olarak anılan Muzaffer Ayata, 97 eylemle 37 güvenlik görevlisinin şehit edilmesinden sorumlu olan Sait Çürükkaya, İnternet andıcı davası sanıklarından Emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, DHKP-C örgütünden Emekli Korgeneral İsmail Selen suikastından mahkum olan Necmi Suna.