Güncelleme Tarihi:
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 325 kişinin ceza aldığı Balyoz Davası'nın gerekçeli kararını dün açıkladı. Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a ayrı bir bölümün ayrıldığı 1435 sayfalık gerekçeli kararda, "Doğan’ın Mayıs 2003’te kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003’te emekli edilmesi gibi nedenlerle, Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanmasının darbe harekatını ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadığı’ belirtildi.
"DELİLLERİN ASLI GENELKURMAY’DA"
Dava dosyasındaki belgelerin sahte olduğu yönündeki iddialara ilişkin ise mahkeme, gerekçeli kararında şu çarpıcı değerlendirmede bulundu:
"Davadaki belgelerin, Genelkurmay başkanlığı tarafından askeri birimlerde asıllarının bulunduğunun belirtilmesiyle, sanıkların aksi yöndeki savunmalarını bertaraf ederek, mahkemede tam bir kanaat oluşmuştur."
GENELKURMAY AÇIKLAMA YAPTI
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 325 kişinin ceza aldığı Balyoz Davası'nın gerekçeli kararının yarattığı tartışmaya Genelkurmay Başkanlığı da katıldı.
Genelkurmay bugün yaptığı yazılı açıklama ile Oraj, Balyoz ve Suga isimli eylem planlarının orjinallerinin Genelkurmay'da olduğuna ilişkin haberleri yalanladı.
Sözkonusu haberler, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında yer alıyordu.
İLK PARAGRAF
GENELKURMAY HABERLERE ATIFTA BULUNDU
3 paragraflık Genelkurmay açıklamasının ilk paragrafında, "Bazı basın yayın organlarında 'Balyoz Davası olarak bilinen davanın tüm delillerinin asıllarının Genelkurmay Başkanlığında bulunduğu ve sanıkların, sahte olduğunu iddia ettikleri belgelerin orijinallerinin Genelkurmay Başkanlığınca Mahkemeye gönderildiği' yönünde haberler yer almaktadır" denildi.
Bu paragraf ile bazı gazetelerin Balyoz Mahkemesi'nin gerekçeli kararına atıfta bulunarak, mahkemedeki Balyoz, Suga ve Oraj seminerlerine ilişkin belgelerin asıllarının Genelkurmay'da olduğuna ilişkin haberlere atıfta bulunulmuş oldu.
İKİNCİ PARAGRAF
GENELKURMAY BELGELERİN KENDİNDE OLMADIĞINI AÇIKLADI
Açıklamanın ikinci paragrafında, "Davanın soruşturma aşamasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Genelkurmay Başkanlığının 22 Şubat 2010 tarihli yazısı ile, 1'nci Ordu Komutanlığında yapılan Plan Seminerinin "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" adlı bir bölümünün veya ekinin mevcut olmadığı; ayrıca, "Oraj" ve "Suga" isimli eylem planlarının ise bulunmadığı bildirilmiştir" ifadesi kullanıldı.
Genelkurmay bu paragraf ile, ne Balyoz Güvenlik Harekat planının, ne de Oraj ve Suga isimli eylem planlarının kendisinde bulunmadığını vurguladı.
ÜÇÜNCÜ PARAGRAF
GENELKURMAY GEREKÇELİ KARARI DÜZELTTİ
Genelkurmay açıklamasının üçüncü paragrafında şöyle denildi;
"Mahkemenin gerekçeli kararında ise; "Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir'de sanık Hakan Büyük'te ele geçirilen dijitallerde bulunan taranmış belgelerin asıllarının ilgili birliklerde mevcut olduğu, Genelkurmay Başkanlığınca Mahkememize bildirilmiştir." ibaresine yer verilmiştir. Bu ibareden yola çıkılarak, dava konusu tüm delillerin asıllarının bulunduğu ve Genelkurmay Başkanlığınca Mahkemeye gönderildiği şeklinde basında yer alan iddialar asılsızdır."
Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasındaki kilit paragraf bu; Genelkurmay bu paragraf ile, Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararına "düzeltme" yaptı. Açıklamada, mahkemenin gerekçeli karara koyduğu darbe belgelerinin asıllarının Genelkurmay'da bulunduğuna ilişkin ibaresinin gerçeği yansıtmadığı "asılsız" ifadesi kullanılarak vurgulandı.
SAVUNMA BAKANI: "SİLAHLI KUVVETLER DİYORSA DOĞRUDUR"
Bu arada Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz TBMM'de, gerekçeli kararı açıklanan Balyoz davası ve Genelkurmay açıklamasıyla ilgili konuştu.
Yılmaz, “Darbe girişiminde bulunanlarla TSK eş değil, Silahlı kuvvetler diyorsa doğrudur. Mahkeme kararlarına bakın” dedi.