Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2013 13:35
ÇARPTIRILDIĞI ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını İmralı Adası’nda çeken Abdullah Öcalan’ın dün Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı Ahmet Türk ile BDP Batman Milletvekili Ayla Akat’ın görüşmesine, Diyarbakır’dan tam destek geldi.
Sivil toplum örgütü temsilcileri ile bazı siyasetçiler, görüşmenin çok olumlu olduğunu ve Kürt sorununun diyalog ve müzakereyle çözülmesi anlamında atılmış tarihi bir adım olarak değerlendirdiler. Açıklamalarda, geçmişte yaşanan bazı olaylardan dersler çıkarılarak sürecin heba edilmemesi ve süreç ile birlikte silah ve şiddetin gündemden çıkarılması gerektiği vurgulandı.
Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşları, iş çevreleri ve siyasi parti temsilcilerinin BDP-Öcalan görüşmesi ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:
* Sezgin Tanrıkulu (CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili): Görüşmede nelerin konuşulduğunu bilmediğimiz için bir açıklama yapmamız doğru değil. Ancak, genel başkanımızın dediği gibi silah bıraktırılmaya yönelik ve sorunun kalıcı çözümene yönelik yapılan göreşmeler ise bunları olumlu buluruz. Yoksa geçmişte hükümetin her sıkıştığı dönemde dönemsel başarıları için yaptığı bir görüşme ise bundan sonuç çıkmaz. Umarım geçmişte yapılanlardan dersler alıp sorunun kalıcı çözümü için bir takım adımlar atılır.
* Bayram Bozyel (Hak-Par eski Genel Başkanı): Görüşmeyi olumlu buluyorum. Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın Öcalan’ı, ziyaret etmesi öncekilerden farklı kılan bir durumdur. Aynı zamanda hükümetin geçmiş dönemlerden sonuçlar çıkardığının bir göstergesidir. Geçmiş görüşmeler daha çok kapalı devre ve kamuoyu ve basının denetiminden uzak sürdürülmüştü. Bu görüşmeler olumsuz sonuçlanınca farkına vardık. Geçmiş görüşmelerin daha çok faydacı yaklaşımlarla sürdürüldüğü anlaşıldı. Böyle olunca da o görüşmelerde izlenen yanlış yöntem büyük bir şiddet dalgası olarak geri döndü. Şimdi Türk ve Akat’ın adayı ziyareti kamuoyuna açık hale getirildiğinin göstergesidir. BDP ve Kürt kamuoyu bu sürece bir parça katılmış durumda. Bir de 2 yıl içinde hem hükümet, hem de PKK’nın şiddet anlamında son kozlarını oynadığını biliyoruz. Şemdinli’de olduğu gibi. İki kesimde şiddetle bir yere varılamayacağını gördü. Bu gelişmelerden hükümet sonuç çıkardı ve öyle görünüyor. Hükümetin önünde kritik 2 yıl var
seçimler var, anayasa sorunu var, Ortadoğu’daki gelişmeler var. Bütün bunlar hükümetin elini çabuk tutmayı ve şiddet belasından kurtulmayı zorunlu hale getiriyor. Bizim beklentimiz silahların susturulması çabasının yeni anayasa sürece ile paralel yürütülmesidir.
* Raci Bilici (İHD Diyarbakır Şube Başkanı): Son derece önemli buluyorum. Çok önce olması gereken sürecin bugün olması önemlidir. Sorunun diyalog ve şiddet dışı çözümü için önünün açılması önemlidir. Umarım devamı gelir. Umarım geçmişteki hatalardan ders çıkarmaları ve daha kapsamlı ve gerçekçi, herkesi sürece katılımının olduğu bir süreç olur ve sonuç alınabilir.
* Tahir Elçi (Diyarbakır Barosu Başkanı): Görüşmeyi çok olumlu buluyorum. Başbakan’ın görüşmelerin sürdürüldüğü açıklamaları ve BDP’nin gidip görüşmesi önemlidir. Görüşmelerin ciddiyetle sürdüğünü gösteriyor. 2 vekilin doğrudan İmralı’da bir görüşme gerçekleştirmesi, açıkçası bütün taraflarda büyük heyecan yarattı. Bu sürecin barışa doğru evrilmesi ve barışçıl bir rotaya girmesi herkeste büyük umutlar doğurdu. Olumludur, bu sürecin, müzakere sürecinin hayırlı bir sonuçla bir barışça sonuçlanması ve silah ve şiddetin sona erdirecek bir sürece gidecek yolda önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor. Sürecin herkes tarafından iyi niyetle karşılanması gerekir, bu anlamıyla görüşmeleri çok önemlidir.
* Şahismail Bedirhanoğlu (GÜNSİAD Başkanı): Başından itibaren süreci takip ediyoruz. Bu meselenin savaşarak, çatışarak çözülmeyeceği belli, konuşurak, görüşerek sorunu çözmemiz lazım. Öcalan ile görüşülüyor alması bizim için önemlidir. Sürece BDP’lilerin dahil edilerek görüşmelerin sürdürülmesi, çözüme daha olumlu bir katkı sağlayacağı inancındayız. Yaptıklarımız temaslarda bunları ifade etmiştik. Dünkü görüşme bana göre kesinlikle önemli olmuştur. Sonuçlarına bakmak lazım. Daha yolun başındayız. Taraflar geçmişten önemli derslerde çıkarmışlardır. Sürecin akamete uğramaması için daha temkinlidirler. İnşallah her şey beklediğimiz gibi gelişir.
* Alican Ebedinoğlu (Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı): İmralı’da siyasetçilerin yaptığı ilk görüşmedir. Tıkanan diyalog süreci ele alındığında bu görüşme tüm duyarlı kesimlerde ve bizde olumlu bir etki yaratmıştır. Ama bu noktada hem hükümetin, hem PKK’nın bu süreci samimi bir şekilde ele alması gerekir. Sürecin tıkanmaması adına hem operasyonların durması, hem de PKK’nın bölgeden çekilmesi gerekiyor. Geçmişte yaşananlardan ders alınması gerekir ve karanlık odaklara zemin hazırlanmamalıdır. Kaygımız odur ki, çok önemli bir adım atıldı herkes şu anda büyük bir umut içerisinde bekliyor, bu umudun kırılmaması gerekir. Türkiye’nin önünün açılması adına sürece tarafların samimi bir şekilde davranması gerekiyor. En önemli nokta silahların susması yetmiyor, ellerin tetikten çekilmesi yetmiyor. Mutlaka hükümetin, devletin birimleri göz yumarak örgütün Kandil veya farklı bir yere çekilmesine olanak tanınmalıdır. Çekildikten sonra sürecin kalıcı bir yere getirmesi gerekir. Bu umut kırılırsa bölgede sıkıntılara yol açar. Bunun için bu süreç devlet, siyasetçiler ve PKK tarafından artık heba edilmemelidir.
* Sedat Yurtdaş (DEP eski Milletvekili): Kendi adıma çok önemsiyorum. Dünkü görüşme, önceki görüşmeler, Kürt sorunun barışçıl bir zeminde çözülmesi için çok önemli ve tarihsel adımlar atıldığı kanaatimi düşünüyorum. Her ne kadar taraflar daha önce yaşananlara bakarak temkinli davranıyorlarsa, karşılıklı olarak güven verici adımların atılması hem güvensizliği, hem de sonuç getirmeyen ilişkileri unutturacak ve geleceğe ilişkin daha büyük umutlar yeşertecektir. Bu sorunun çözülmesi için herkesin yapması gereken barışçıl siyasete odaklanmaktır. Hükümet muhtemelen vardığı mutabakatı bir anlamda kamuoyu ile paylaşıyor ve kamuoyunu hazırlıyor. Diğer taraftan Öcalan üzerinden Kürt kamuoyunu hazırlama ve PKK’yı hazırlama çabası başlatıldı. Öcalan ile 1.5 yıldır hiç bir görüşme gerçekleşmezken, bu kez İmralı’dan değil Ataköyden görüşme başlatıldı. Görebildiğim kadarıyla çözüm için ciddi mesafeler alınmış ve bunun belirleyicisi Öcalan’dır. Öcalan 99’da olduğu gibi inisiyatif kullanacak ve bu inisiyatif BDP üzerinden ve kamuoyu üzerinden ve bilemediğim kanallar üzerinde kullanacak. Bunu çok önemli biliyorum. Çabanın tümünü olumlu buluyorum. Kısa bir süreç önce felaket senaryolarının konuşulduğu bir aşamadaydık, bugün farklı bir aşamadayız. Hiç bir savaş daimi süremez. Başbakan da bunu bugün Büyükelçilere söylemiş. Savaş konusunda şahin portre çizen Babakan’dan bunu duymak şaşırtıcı geliyor. Süreci idare etmelerine yardımcı olmak gerekiyor.