Doğalgazı bacaya bağlayanlar dikkat etsin

Güncelleme Tarihi:

Doğalgazı bacaya bağlayanlar dikkat etsin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2013 21:22

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan, kömür veya doğalgazla çalışan soba ve şofbenin, baca ile bağlantılarının yanlış yapılması halinde ölümcül sonuçlara yol açabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, şofbenin monte edileceği mekanın  yeterli büyüklükte olması gerektiğini kaydetti.

“Şofbenin, sürekli temiz hava giren ve havalandırılmış mekanlara,  uzmanlar tarafından takılması gerekir” ifadesini kullanan Arslan, şofbenin yatay  baca bağlantısının 2,5 metreden az olacak şekilde kurulmasının şart olduğunu  vurguladı.

Arslan, kurulan bacaların yatak odalarından, merdiven boşluğundan, bina  girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından ve banyodan  geçirilmemesinin olası kazaları engelleyeceğini belirterek, şofbende gaz kaçağı  hissedildiğinde yapılacakları şöyle anlattı:

“Öncelikle şofben gaz vanası ya da tüplü ise tüp dedantörü kapatılmalı,  doğalgazlıysa doğalgaz vanası kapatılmalı. Evdeki elektrik düğmeleri  açılıp-kapatılmamalı, kibrit-çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir  işlem yapılmamalı. Pencereler karşılıklı olarak havalandırılmalı. Hemen gaz ve  cihaz şirketi yetkilileri aranmalı.”

Baca kullananlara uyarılar-

Haberin Devamı

Arslan, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için  bacaların yalıtımının iyi yapılması gerektiğini ifade ederek, “İdeal yanma için  baca yüksekliği 3,5-5 metre arasında olmalıdır. Bacalara yağmur suları, kuşlar ve  ağaç dalları gibi maddelerin girmesini engellemek için mutlaka baca başlığı  kullanılmalıdır. Bacalar, dumanın geri tepmesini engellemek için çatının en üst  noktasından 1 metre yüksekte olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Zeki Arslan, bacaların bakımının yapılmasının önemini de vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!