ODTÜ'lü eylemcilere eşekli protesto

Güncelleme Tarihi:

ODTÜlü eylemcilere eşekli protesto
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2012 12:54

BEYAZIT’ta Bizim Çocuklar Platformu ve Üniversite Öğrenci Kulüpleri üyesi bir grup, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında yaşanan olayları protesto etti. Öğrenciler, "İnsan ölür kalır eseri, Eşek ölür kalır semeri" yazılı pankart açtılar. ODTÜ'teki olaylar diğer üniversitelere de sıçradı. İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi de ODTÜ'deki olayları kınadı.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde toplanan Bizim Çocuklar Platformu ve Üniversite Öğrenci Kulüplerine üye 40 kişilik grup, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında yaşanan olayları protesto etti. Grup, üzerinde Göktürk-2 uydusu ve yaşanan olaylarla ilgili fotoğrafların yer aldığı üzerinde "İnsan ölür kalır eseri, Eşek ölür kalır semeri" yazılı pankart ve "Üniversitelerde anarşik eylemleri desteklemiyoruz", "Aksiyon aracımız şiddet değil fikirlerdir","Şiddetin arkasında duran öğretim üyelerini kınıyoruz" çeşitli dövizler taşıdı.

PROTESTODAN FOTOĞRAFLAR

EĞER ÜNİVERSİTELER SİZİN İSE BİZ KİMİZ

Daha sonra grup adına basın açıklamasını Berat Büyük okudu. Açıklamaya ‘Sevgili uzun eşek’ şeklinde başlayan Büyük, şunları söyledi:

" Üniversiteye molotofkokteyli ile fikirlerini! paylaşmaya geliyorsun, lastik yakıyorsun, Tübitak’ ın camlarını indiriyorsun, bir sabah ansızın 400.000 TL’lik hasara neden oluyorsun. Bu milletin alın teri ile inşa ettiği yapıları yakarak, yıkarak mı ideallerini ortaya koyuyorsun? ‘Üniversiteler bizimdir defol’ diye, bakanı, başbakanı kovmaya kalkıyorsun. Eğer üniversiteler sizin ise, biz kimiz? Eğer Üniversiteler hepimizin ise o zaman siz neden diğerlerinin hakkına, özgürlüğüne, tercihlerine saygı duymuyorsunuz? Üniversite anarşi değil ilim, bilim ve irfan yuvasıdır. Bu coğrafya üzerinde oynanan oyunlara kayıtsız kalamıyoruz. Biz bu resimde, uzaya uydu gönderen ODTÜ’lüler tarafında yer alıyoruz. Taş atanın değil, taş üstüne taş koyanın tarafında yer alıyoruz. Sizi attığınız nefret tohumları ile değil , fikrinizle, kattığınız değerle, üretimlerinizle anmak istiyoruz. Size bir kez daha hatırlatmak istiyoruz ki: Eşşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri."

Grup basın açıklamasının ardından dağıldı. Bu arada grubun bıraktığı üzerinde Göktürk-2 uydusu ve yaşanan olaylarla ilgili fotoğrafların yer aldığı üzerinde "İnsan ölür kalır eseri, eşek ölür kalır semeri" yazılı pankartı bir temizlik görevlisi alarak götürdü.

Haberin Devamı

İÜ'DE ODTÜ PROTESTOSU

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Öğrencileri Kolu üyesi öğrenciler 18 Aralık tarihinde ODTÜ’de gerçekleşen olayları protesto etti. ODTÜ öğrencilerinin yanında olduklarını belirten gruba İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da destek verdi.

18 Aralık günü Göktürk 2 uydusunun fırlatılması sırasında ODTÜ’de gerçekleşen olaylar tıp fakültesi öğrencileri tarafından protesto edildi. Öğrenci kantini önünde toplanan grup adına yapılan basın açıklamasında ‘Öğrencilere 3 bin polis ve 8 TOMA eşliğinde saldırılmıştır. Başbakanın gelmesi şiddetin dozunu yükseltmiştir. Yetmeyip ODTÜ’lü arkadaşlarımızı bilimsel alana gölge düşürdükleri iddiasıyla kınamışlardır. Bizim okulumuz da dahil olmak üzere olanları şiddet gören, gözaltına alınan öğrencileri kınayan açıklamalar yapan üniversiteler hangi bilimselliğe hizmet etmektedir’ denildi.

Haberin Devamı

Açıklama yapan öğrenci ve öğretim görevlilerine destek veren İTO Başkanı Prof. Dr. Aktan ise yaptığı konuşmada "ODTÜ’deki öğrenciler demokratik haklarını kullanmışlardır. Bu kadarcık bir gösterinin bile bir terör olayı olarak algılanması ve inanılmaz bir biçimde gaz sıkılarak sonlandırılmaya çalışılması anlaşılır gibi değil. Maalesef bazı üniversiteler bu olaylarda öğrencileri kınamış ancak daha sonra onlara da gerekli tepki gösterilmiştir’ dedi.

 ‘Üniversiteler bizimle özgürleşecek’ şeklinde sloganlar atan grup daha sonra dekanlık binasına doğru yürüyüşe geçti. Alkışlarla yapılan kınama açıklamasını protesto eden grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Haberin Devamı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman  Büyükberber, “Protesto adı altında şiddeti, kamu malına zarar vermeyi, kutsala  sövmeyi milletin sevdiğine küfretmeyi bilim sanan, özgürlük zanneden zihniyeti  kınıyorum” dedi.

Gazi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Üniversitelerarası  Kurul (ÜAK) Toplantısı sona erdi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Büyükberber,  toplantının başında Kurul üyelerine yaptığı konuşmada, Gazi Üniversitesi  yöneticileri, öğretim üyeleri, öğrencileri ve idari personeli olarak devlete ve  millete minnettar olduklarını ifade etti.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.  Dr. Hüseyin Akan, ODTÜ'deki olayların, Göktürk-2 uydusunun uzaya gönderilmesinin  haklı gururunun yaşanmasını gölgelediğini bildirdi.

Akan, Göktürk-2 uydusunun uzaya  gönderilmesi töreni sırasında ODTÜ yerleşkesinde meydana gelen şiddet olaylarının  kabul edilemeyeceğini söyledi.

Olayı üzüntüyle karşıladıklarını belirten Akan, şunları kaydetti:

“Göktürk-2 uydusunun uzaya gönderilmesinin heyecanı ve gururu  yaşanırken, ODTÜ'deki olaylar bu haklı gururu yaşamayı gölgede bırakmıştır. Söz  konusu gençler Ar-Ge ve Ar-Ge enstitülerine karşı olduklarını söylüyor.  Dolayısıyla bir araştırma enstitüsünün yaptığı Göktürk-2 uydusuna karşı çıkıp  protesto etmeleri de kendi düşünceleri açısından doğru görülebilir. Ancak bu  demokratik hakkı kullanırken şiddete başvurulması ve diğer insanların demokratik  haklarının kısıtlanması bu gençlerin alışkanlıklarındandır. Ülkemiz için önemli  böyle bir olayın gerçekleşmesi sırasında yaşananlar üzücüdür. Tasvip etmiyor ve  üzüntüyle karşılıyorum.”
       
BOZOK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Haberin Devamı

Bozok Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan'ın törene bizzat katılmasının Türkiye Cumhuriyeti  Hükümeti'nin bilime ve teknolojiye verdiği desteğin somut göstergesi olduğuna  işaret edildi.
Bu başarıya verilen desteğin, çoğunun öğrencilikle ilgisi olmadığı  anlaşılan bazı kişilerin şiddet ve terör içeren eylemleriyle karartılmaya  çalışıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Farklı düşüncelerin özgürce boy atıp geliştiği üniversiteler, şiddet  yerine ortaya koydukları yeni fikirler ve ilmi gelişmeye katkılarıyla adlarını  duyurmalıdır. Farklı görüşleri saygıyla karşılama kültürüne sahip üniversitelerin  değişik konularda adil, ilmi ve yapıcı eleştiri sunmaları da beklenir. Fakat  demokratik tepki sınırlarını aşarak taş, sopa, molotofkokteyli gibi nesneler  vasıtasıyla üniversitelerin huzur ortamının terörize edilmesi kabul edilemez.  Yumrukların sıkıldığı, taş ve sopaların bulunduğu bir ortamda hiçbir fikrin  gelişmesi beklenemez.”

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ            

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Bilgi Topluluğu'ndan yapılan yazılı  açıklamada, demokratik hak olan protestonun şiddet olarak yansıtılmasının asla  kabul edilemeyeceği belirtildi.

Topluluğun, güvenlik güçleri ve öğrencileri, Türkiye için çaba gösteren  paydaşlar olarak gördüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Öğrencilerimizin kamuoyunda başarıyla gündeme gelmelerini istiyor,  ayrıca bilimsel bilgi üreten kurumda, ülkemizin gerçekleştirmiş olduğu teknolojik  gelişmelerin memnuniyetle karşılanmasının, ülkemizin arzu ettiği bir durum  olacağını düşünüyoruz.”
 
FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDEN TEPKİ

Elazığ Fırat Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kutbeddin Demirdağ, yaptığı açıklamada ODTÜ’de yaşanan şiddet olaylarını üzüntü ile karşıladıklarını belirtti. Demirdağ yaptığı yazılı açıklamada çıkan olayların esef verici olduğunu ifade ederek, "Fırat Üniversitesi olarak, ODTÜ yerleşkesinde Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılması nedeniyle Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı tören sırasında, yaşanan şiddet olaylarını üzüntüyle karşılıyoruz. Üniversiteler, fikir üreten, her türlü düşüncenin özgürce ifade edildiği, herkesin birbirinin görüşüne saygı duyduğu ortamlar olmalıdır. Fikirlerin şiddet kullanılarak ifade edilmesi çağdışı bir yöntemdir. Öğrencilerimiz, farklılıklarını konuşarak, diyalog yoluyla veya yazarak birbirlerine ifade etmelidir" dedi.
        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!