12 Eylül’e askeri ceza

Güncelleme Tarihi:

12 Eylül’e askeri ceza
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2012 00:00

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 12 Eylül döneminde idam cezalarına itiraz eden, Necmettin Erbakan’ı tutuklama talebini reddeden Hâkim Albay Hamdi Sevinç’in resen emeklilik kararını 32 yıl sonra iptal etti. Avukatı Ali Fahir Kayacan, “Geçmişe dönük özlük haklarını alabilmesi için Milli Savunma Bakanlığı’na başvurduk. Manevi tazminat davası açmayı da düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DARBE davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılaması sürerken, 12 Eylül’e askeri yargıdan bir mahkûmiyet kararı çıktı. 12 Eylül darbesi sonrası Erdal Eren, Necdet Adalı, Mustafa Pehlivanoğlu’nun idam cezasının infazına itiraz eden, merhum Başbakan Necmettin Erbakan ve arkadaşlarının tutuklama talebini reddeden Hâkim Albay Hamdi Sevinç, 9 Kasım 1980’de TSK’dan resen emekli edildi. Dönemin Sıkıyönetim Komutanı Korgeneral Recep Ergun’un “Hizmetinde yarar görülmemiştir” yazısıyla alınan karar, Sıkıyönetim Kanunu’na göre kararname ile yargı yolu kapalı olmak üzere alındı. Sevinç, TSK Personel Kanunu’nda geçen yıl yapılan ve yargı yolu kapalı işlemlerle ordudan atılanlara özlük haklarının iadesi düzenlemesinden yararlanmak için MSB’ye başvurdu. Ancak, MSB 30 Eylül 2011’de bu talebi reddedince, Sevinç, 14 Kasım 2011’de AYİM’de dava açtı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) 1’inci Dairesi, Sevinç hakkındaki bu işlemi iptal etti.

Haberin Devamı

KRİTİK DAVALARIN HÂKİMİ
6-7 Eylül 1955 olayları, 27 Mayıs 1960 darbe davası, 21 Mayıs 1961’deki Talat Aydemir ve arkadaşlarının darbe girişimi davası, “9 Subay Davası” gibi kritik ve zor davalarda görev yapan dönemin Ankara 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi Kıdemli Hâkimi Sevinç’in resen emekliliği 32 yıl sonra iptal edilmiş oldu. Sevinç’in sıkıyönetim mahkemesinde mesai arkadaşı olan emekli Askeri Yargıtay üyesi avukatı Ali Fahir Kayacan Hürriyet’e, “Geçmişe dönük özlük haklarını alabilmesi için Milli Savunma Bakanlığı’na dün (önceki gün) başvurduk. Kendisi gırtlak kanseri ve konuşamıyoruz, maille haberleştik. Manevi tazminat davası açmayı da düşünüyoruz” dedi.

KUTAN: BAŞINA GELMEYEN KALMADI
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda dinlenen Recai Kutan, tutanaklara geçen ifadelerinde şöyle dedi: “Necmettin Erbakan dahil 23 arkadaş tutuklandık. 5 sene süren davadan sonra beraat ettik, 5 yıl işsiz güçsüz dolaştık. Mahkemeler sırasında hoş olmayan olaylar oldu. Bizi serbest bırakan Hamdi Sevinç Albay’ın başına gelmedik kalmadı. Lütfü Doğan’a tahliye veren iki asker sürüldü. Tamamen hukuk dışı uygulamalar yaşandı. Siyasetçiler uzlaşabilseydi, darbe olmazdı.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!