Güncelleme Tarihi:
Filistin Büyükelçiliği, Filistin’in BM’de gözlemci devlet statüsü kazanması nedeniyle Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Başbakan Tayyip Erdoğan onuruna akşam yemeği verdi.Yemekte Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf tarafından, “İsrail’e ‘one minute’ diyen lider” anonsuyla kürsüye davet edilen Erdoğan şunları söyledi:
KABUL ETMESEN NE YAZAR
“BM İsrail’in nükleer çalışmalarını denetim konusunda karar aldı. İsrail bu kararı tanımadığını söyledi. Bu ne demektir? Ey İsrail kendine gel. Ha İsrail demiş ki ben bunu kabul etmiyorum. Kabul etsen ne yazar etmesen ne yazar. Bundan sonraki değerlendirme çok daha farklı olacak. Ey Peres sen bir zamanlar bana ‘bu topraklarda Türkiye olarak konut yapımında başarılısın. Filistinlilere konut yapma konusunda siz bilginizi temin edin ben de parayı temin edeyim burada Filistinlilere konut yapalım’ diyen değil miydin ya? Şimdi cumhurbaşkanı olunca mı değişti bu? Ama bu İsrail akşam başka sabah başka. Bunları iyi tanıyalım. Bunlarda her oyun var. Son olarak İsrail yönetimi Doğu Kudüs ve Batı Şeri’da toplam 3 bin konut inşa edilmesine onay verdi. İki devletli çözüm vizyonunu tehlikeye atacak şekilde imar planını ilerletme kararı aldı.
Erdoğan’a söz verdi |
Erdoğan’ın “birlik” telkininde bulunduğu Abbas, BM’de gözlemci devlet statüsü kazandıktan sonra izleyecekleri yol haritasını Başbakan Erdoğan’a açıkladı. Abbas, Hamas ile El Fetih arasındaki ayrılığı sona erdireceği konusunda Erdoğan’a söz verdi. Abbas yol haritasını şöyle açıkladı: “Bu aşamadan sonra Filistin’de ulusal uzlaşı acilen tesis edilecek. Filistin’deki parçalanma sonra erecek. Size bunun yakında gerçekleşeceği konusunda söz veriyorum. Bir takım yasal adımlara da başladık. BM’ye bağlı 16 uluslararası teşkilatla ve yine çok sayıdaki protokollerle BM’ye tam üyeliği gerçekleştirmek için çaba göstereceğiz. En yakın zamanda bir anayasaya ihtiyaç duymaktayız. Bu bizim boynumuzun bir borcu haline gelmiştir.” |
ŞİMDİ NE OLDU
Buradan Amerikalı dostlarımıza da sesleniyorum. 2 devletli sistemi isteyen siz değil miydiniz? Şimdi ne oldu da Filistin’in devlet olmasına karşı durdunuz? Bunu anlamak mümkün değil. 1 yıl önce ‘önümüzdeki yıl BM’de Filistin’in bayrağını göreceksiniz’ derken öbür yıl orada bir manevra yapıyor. Ben kendilerine söylediğim için rahat söylüyorum. Bunlar bizzat yüzlerine söylenmiştir.
VİCDAN BORCU
İşimiz henüz bitmiş değil. Uluslararası toplum Filistinlilere yönelik vicdani, hukuki, siyasi borcunu ancak Filistin BM’ye tam üye olarak kabul edildiği gün ödemiş olacaktır. Türkiye olarak bize inanan ve güvenen dostlarımızla birlikte Filistin’in tam üyelik başvurusunun bir an önce olumlu şekilde sonuçlanması için gayret göstermeye devam edeceğiz.
KALICI BARIŞ İÇİN FİLİSTİN KURULMALI
Filistin’in devlet olarak tanınmasıyla atılan bu adım sonrasında artık bölgede kalıcı bir barışın tesis edilmesinin zamanının geldiğine inanıyorum. Bunun yolu öncelikle Filistin halkına uygulanan baskılara son verilmesinden ve 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin’in kurulmasından geçiyor.
DÜNYA İSRAİL’DEN UZLAŞMA İSTİYOR
Uzlaşmaz politikalarıyla barışı yok eden İsrail’in bölgenin eski bölge olmadığını, oyunun bu şekilde devam edemeyeceğini anlaması gerekiyor. Şartlar eski şartlar değil. Bölgemizde tarihi değişimler yaşanıyor. İsrail barış istiyorsa bu değişimi doğru biçimde değerlendirmeli. Tüm dünya İsrail’den yapıcı ve uzlaşmacı bir tavır ortaya koymasını bekliyor. Son günlerde gerçekleşen iki oylama çok önemlidir.”