Güncelleme Tarihi:
Meclis’te bulunan dört partinin temsilcilerinden oluşan “Etik Komisyon”da, milletvekillerine yönelik etik ilkeler konusunda Alman ve ABD modelleri öne çıktı. Ancak ağırlıklı eğilim, milletvekillerinin yıllık gelirlerinin yüzde 15’i kadar gelir elde edebilmelerine olanak tanıyan ABD modeli yerine daha katı ilkeler içeren Alman modeli yönünde oluştu. Taslağın Aralık ayının ortasında sunulması bekleniyor.
Komisyon'un yakında son şeklini vereceği etik ilkeler özetle şöyle:
* Milletvekilleri kamuda ya da özel sektörde ücretli hiçbir işte çalışmayacak.
* Ancak periyodik olmayan fikir ve sanat eseri üretimi yasak kapsamının dışında tutulacak.
KONSER SERBEST
* Örneğin milletvekilleri düzenli olmamak şartıyla yazılı basında "yorum ya da köşe" yazabilecek.
* CHP’li Sebahat Akkiraz ve Tolga Çandar gibi sanatçı kökenli milletvekilleri yine düzenli olmamak kaydıyla konser verebilecek.
* Ancak AK Partili Hakan Şükür’ün yaptığı gibi televizyonlarda düzenli olarak yorumculuk ya da AK Partili Yalçın Akdoğan'ın yaptığı gibi gazetelerde düzenli olarak köşe yazarlığı yapamayacak.
ZARF İÇİNDE KALMAYACAK
* Vekillerin mal bildirimleri de artık TBMM’de "kapalı zarf" içinde kalmayacak.
* Bunların içerik kontrolleri de yapılabilecek.
* Olağan dışı artışlar Etik Kurul değerlendirmesine tabi olacak.
HEDİYELERE 12 BİN TL SINIRI
* "Bildirime" tabi hediye tutarı yeniden düzenlenecek.
* Mevcutta net asgari ücretin 10 katından (7 bin 398 TL) fazla değere sahip hediyelerin kabul edilemeyeceği ve bu tutarın üstündeki hediyelerin bildirime tabi olacağı hükme bağlanıyor.
* Milletvekilleri için kendi ödenek ve yollukları kıstas alınacak.
* Bu çerçevede 1 aylık ödenek ve yolluklarının tutarını (bugün itibariyle yaklaşık 12 bin lira) aşan değere sahip hediyeler kabul edilmeyecek.
* Etik ilkelere uymayan vekiller uyarılacak, 3 aylık süre içinde durumlarını düzeltmeyenlere uyarı ve kınama gibi cezalar verilecek, etik ihlalinde ısrar edenler ise teşhir edilecek.