Türkçeyi öğrenen ya aşıktır ya evli

Güncelleme Tarihi:

Türkçeyi öğrenen ya aşıktır ya evli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2012 00:00

İyi düzeyde 5 dil konuşan Anıl Güneş, dijital ortamda Türkçe öğrenmek isteyenler için ‘podcast’ler yazınca Çin’den Meksika’ya tüm dünyadan öğrencileri oldu.

Haberin Devamı

Türkçe öğrenmeye en çok Türk sevgilisi olanların ilgi gösterdiğini belirten Güneş, “Evlenme teklifini bana yazdıranlar bile oldu. Aşk doktoruna dönüştüm” dedi.

UZUN yıllar Fransa’da yaşayan ve bir süre önce Brezilya’ya yerleşen inşaat ve bilgisayar mühendisi Anıl Güneş, dil öğrenme merakını, Türkçe öğrenmek isteyenlerin hizmetine sundu. İyi düzeyde İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, İsveçcenin yanı sıra, bir miktar Japonca ve Yunaca da konuştuğunu belirten Anıl Güneş, “Benim en büyük zevkim dil öğrenmek. Bazı dilleri kendi kendime çalışarak öğrendim. Bir gün enformasyonu sadece tüketen değil de aynı zamanda üreten tarafta yer almak istedim. Dijital ortamda Türkçe öğretmeye karar verdim” dedi.

TALEP BEKLENTiMi GEÇTi

Önce Türkçe öğrenmek isteyen çok fazla kişi olmayacağını düşünen Güneş, iTunes’tan yüzlerce kişinin indirdiği ‘Modern Turkish Podcast by Adrien Anıl Güneş talep karşısında şaşırmış: “Kendi dilimi tamamen ülkeme hizmet için öğretmeye kalktım ama gördüm ki dünyada Türkçe öğrenme talebi var.” Türkçe öğrenme sevdasının nedenini ise kısa sürede anladığını aktaran Güneş, “Ben sormadan onlar altındaki nedeni anlattı. Birinci nedeni aşk. Türk bir sevgilisi olan Türkçe öğrenmeye başlıyor. Türkçenin dünyadaki elçileri aşıklar” dedi. Türkçe öğrenmek isteyenlerde kadın ve erkek dağılımının eşit olduğunu vurgulayan Güneş, bazılarının çoktan evlenip Türkiye’ye yerleşmiş yabancılar olduğunu söyledi.

KIZ iSTEMEYi SORDULAR

Türkçe öğretme amacının yanına ‘aşk doktorluğunun’ da eklendiğine değinen Güneş şöyle konuştu: “Bana Türkçe dışında da sorular sormaya başladılar. Bir süre sonra neredeyse aşk terapileri yapar duruma geldim. ‘Sevgilime Türkçe nasıl evlenme teklif edebilirim’ diyenden tutun da kız isteme ritüelinin inceliklerini danışanlar bile oluyor. Bazen evlenip Türkiye’ye yerleşince iş bulup bulamayacağını soranlar da oluyor.”

Haberin Devamı

Türk kahvesi tarifi  bile verdim

ANIL Güneş, bugüne kadar aldığı en ilginç e-postayı şöyle anlattı: “Çinli bir kadın Türk sevgilisiyle evlenecekti. Ailelerin tanıştığı, kız istendiği esnada Türk kahvesi içildiğini öğrenmiş. Bana Türk kahvesini nereden bulabileceğini, kahveyi nasıl yapacağını sordu. Ben de ona cezve, telve ne biliyorsam anlattım.”

Curitiba yolcusu

Haberin Devamı

BREZİLYA’da bilişim alanında iş yapmak isteyenlere Güneş Consulting şirketiyle hizmet verdiğini anlatan Anıl Güneş, “Buraya yatırım veya yeni bir pazar olduğu için gelen Türk firmalara destek veriyoruz. Aslında Brezilya’da şu anda Türkiye moda. Türkiye’ye ve Türklere ilgi yüksek. Rio-İstanbul-Kapadokya arasında geçen Salve Jorge isimli televizyon dizisinin izlenme oranı çok yüksek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!