Önce kokusu geldi sonra şoku

Güncelleme Tarihi:

Önce kokusu geldi sonra şoku
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2012 20:55

İKTİDAR partisi yeni yasama döneminin ilk şokunu yaşadı. MHP ile ittifak halinde hazırladıkları yerel seçimlerin 2013’e alınması teklifi, TBMM’den onay almadı. İş referanduma kaldı. 60 günlük takvim dikkate alındığında referandum Ocak ayına denk düşüyor. Kış koşullarında referandum yapılamayacağına göre,paket askıda kalacak. Şimdi gözler Cumhurbaşkanı ABdullah Gül’e çevrildi.

Haberin Devamı

Önce kokusu geldi

Bu krizin ilk habercisi kulisler oldu. Daha anayasa görüşmelerinin ikinci tur oylaması başlamadan, dedikodusu geldi. MHP’li bazı milletvekillerinin iktidarın “Muhalefet belediyelerini yok sayan büyükşehir tasarısında uzlaşmaz tutumunu protesto etmek için” oylamaya katılmayacağı haberleri kulağımıza geldi. Bu haberi, bürolarımıza bildirip, ilk oylamayı beklemeye başladık. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin verdiği sözden dönmez tavrı” nedeniyle opsiyonlu yaklaşmayı ihmal etmedik.

İktidar partisinde telaş

/images/100/0x0/55ea0ce5f018fbb8f867644e

Beklenen oldu, ilk maddeye 365 oy çıktı. Bu hem kritik eşiğin ve krizin habercisi oldu.AK Parti yönetimi bir telaş aldı. Sağa sola telefonlar edilerek, eksik oyun tamamlanma çabası içine girildi. Sonuçta, ittifakın 325’i AK Parti, 50’si MHP olmak üzere toplam 375 oyu vardı. Kritik eşik 367’ydi. İkinci madde oylamasında 380 oy çıkınca, iktidar partisi rahatladı. Paketin bu ikinci maddesine sadece AKP- MHP itfakından değil, CHP ve BDP’den de oy gelmişti.

Haberin Devamı

Muhalefetin taktiği

Ama bu rahatlama uzun sürmedi. Paketin kaderini belirleyecek tümü üzerindeki oylamada 360 çıkınca şok yaşandı.

Daha sonuçlar açıklanmadan durum AK Parti yöneticilerinin yüzünden anlaşıldı. Bu paketin ancak referanduma gönderilebileceği anlamına geliyordu. Oylama sonucu, ikinci maddeye oy veren MHP ve diğer parti milletvekillerinden 20’sinin oylarını geri çektiğini ortaya koydu. AK Partili Kurmayları, “Muhalefet taktik yaptı, önce oy verip, sonra geri çekti” yorumu yaptılar.

Bahçeli iddiaları reddetti

Oylamaya başından sonuna katılan tek lider olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Biz tavrımızı başından belirledik, bundan vazgeçmek söz konusu değil. Biz irademizin arkasında durduk. Meclis’in gündemine getirilecek yasalarla ilişkilendirilmesin. Kimse MHP üzerinde gölge kurmaya çalışmasın. İki parti arasında fitne yapmak doğru değildir. Siyasi ahlakla bağdaşmamıştır” açıklaması yaparak, iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

İttifakın 8 oyu nerede?

Toplam oyları 375 olan ve pakette ortak hareket eden AK Parti ve MHP’nin 7 eksiğine rağmen kabul için gerekli 367 oyu bulmaları gerekiyordu. İkinci maddeye oy veren BDP ve CHP’lilerin oylarını geri çektiği hesabı yapılsa bile, her iki partiden 8 kişilik firenin olduğu saptandı. Bu firenin, iktidar partisinin tavrını protesto eden MHP’liler olduğu iddia ediliyor.

Bundan sonra ne olacak?

Anayasa paketi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e göderilecek. Gül’ün önünde paketi referanduma götürmek veya TBMM’ye görüşülmek üzere geri göndermek üzere iki seçeneği bulunuyor. Referandum seçeneği AK Parti tarafından benimsenmiyor. Kışa denk gelecek referandumun gerçekleşme şansı olmadığını belirten AK Parti kurmayları, paketin TBMM’ye geri gönderilmesini isteyecekler. Yerel seçimlerin öne alınması konusunda yeni bir uzlaşma sağlanırsa, yeniden ele alınma şansı bulunuyor. Ancak,AK Parti yöneticileri, projenin askıya alınabileceğini de belirtiyorlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!