Güncelleme Tarihi:
Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümet'e 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, Genel Kurul'un kapalı oturumunda görüşüldü. 3 saat 20 dakika süren görüşmelerin ardından, tezkere kabul edildi.
Tezkerede, Suriye'de devam eden krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğe de menfi etkisi giderek artan
TEZKERE NEDİR? |
* Tezkerenin sözlük karşılığı “Bir iş için izin verildiğini bildiren resmi kağıt” olarak geçiyor. Meclis’ten yetki isteyen Bakanlar Kurulu prensip kararları ile Başbakanlığın bazı fezleke ve tasarılar için gönderdiği yazılar da bu isimle anılıyor. * Bakanlar Kurulu üyelerince imzalanan prensip kararları, aslında Anayasa’nın 92’nci maddesinde düzenlenen yetkinin alınması için prosedürü başlatan müşterek bir kararname özelliğini taşıyor. * Tezkereler; tasarı, teklif veya fezlekeler gibi komisyonda görüşülme süreçlerine bağlı değil. Meclis Başkanlığı’nın Genel Kurul’a sunuşları arasında doğrudan gündeme alınıyor ve sunulduğu anda görüşülebiliyor. * Tezkerelerin Genel Kurul’da görüşülme ve oylanma yöntemi tasarılarla aynı. Hükümet ve gruplara söz verildikten sonra, “salt çoğunluk” olarak adlandırılan oylamaya katılanların yarıdan bir fazlasının oyuyla kabul ediliyor. 1 Mart 2003 tezkeresinde kabul oyları retten fazla olmasına karşın, katılanların yarısını geçmediği için kabul edilmemişti. * Tezkereler, Anayasa Mahkemesi’nce denetlenmeyen Meclis kararları arasında sayılıyor. Bu nedenle yüksek mahkemeye iptal davası açılamıyor. |
Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012'den itibaren Türkiye topraklarına da saldırgan eylemlerin yöneldiği anımsatılan tezkerede, şunlar kaydedildi:
“Müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldırı eşiğindedir.
Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim.”