Güncelleme Tarihi:
3.5 MİLYON üniversite öğrencisini yakından ilgilendiren harçların kaldırılma kararının ardından gözler “parasız eğitim” istediği için tutuklanan öğrencilere döndü. Üniversite öğrencilerinin sorunlar karşısında örgütlendiği bir grup olan Öğrenci Kolektifleri, harçların kaldırılmasının ardından parasız eğitime hâlâ geçilmediği düşüncesinde.Parasız eğitim istediği için protesto gösterilerine katılan iki öğrenciyle konuştuk:
Cezalar da kaldırılsın o zaman
Berna Yılmaz (İstanbul Üniversitesi)
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 10 Mart 2010’da Roman Açılımı toplantısında ‘Parasız Eğitim İstiyoruz Alacağız’ yazılı pankart açarak, parasız eğitim talebini dile getiren öğrencilerin simgesi olan Berna Yılmaz harçların kaldırılmasını şöyle yorumladı: “Harçlar kaldırılıyor diye söylendiğinden itibaren, bu kararın ‘devrim niteliğinde’ olduğu gibi yorumlar yapıldı. Biz parasız eğitim istediğimiz için 8.5 yıl ceza aldık. Bizimle aynı talebi dile getiren arkadaşlar hâlâ tutuklu. Harçlar kaldırılıyorsa, cezalar neden kaldırılmıyor. Seçimler yaklaşıyor bunun bir göz boyaması olduğunu düşünüyorum.”
Parasız eğitim harçlardan ibaret değil
Demet Yılan (Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sosyoloji, 1’inci sınıf)
“15 Haziran’da gözaltına alınıp, 19 Haziran da tutuklandım. Parasız eğitim taleplerimizi dile getimek adına Başbakan’ın Dolmabahçe’deki toplantısı için Ankara’dan İstanbul’a gelecektik. Ancak, İstanbul’a girişimiz bile engellendi. Cezaevinde 6 ay kaldım. Hâlâ parasız eğitim imkânı verilmedi. Kimseyi kandırmasınlar. Parasız eğitim harçlardan ibaret değil. Yurt, yemek masrafı, eğitim araç gereçlerine verilen devasa miktarlar var. Cuma günü buna tepki gösterip, eylem yapacağız.”