Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE, BM’deki çocuk notunu sonunda düzeltti. BM Çocuk Hakları Komitesi’nin Türkiye raporunda, çocuklara yönelik düzenleme ve uygulamalar 10 “takdir”, 11 “memnuniyet” ifadesiyle beğeni alırken, övgü alan uygulamalar arasında “internet filtresi” de yer aldı.
İlk kez olumlu not çıktı
BM Çocuk Hakları Komitesi, haziran başında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katılarak sunum yapıp soruları yanıtladığı İsviçre’nin Cenevre kentindeki toplantının sonuç raporunu açıkladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, BM’nin internet sitesinden yayınlanan bu raporla Türkiye’ye tarihinde ilk kez olumlu not çıktığı bilgisini verdi. Türk delegasyonuna toplam 100 sorunun yöneltildiği toplantıda soruların çoğunluğuna doğrudan Bakan Şahin’in yanıt verdiği de bildirildi. Türkiye’nin son 10 yıldır katılmadığı, önceki yıllarda da bürokratlar düzeyinde katıldığı BM Çocuk Komitesi’nin bu toplantısına ilk kez bakan düzeyinde katılım oldu.
Övgü alan başlıklar
Bakan Şahin başkanlığındaki Türk delegasyonu için “dürüst, açık ve yapıcı diyalogdalar” övgüsünde bulunulan raporda, Türkiye’nin 24 başlık altında yaptığı anayasal düzenlemeler ve yasal reform paketleri de memnuniyetle karşılandı. Raporda övgü alan bu düzenlemelerden bazıları şöyle belirtildi:
“Çocukların çocuk mahkemelerinde davalarının görülmesi ve 18 yaşından küçük çocukların cezalarının hafifletilmesini sağlayan terörle mücadele yasasındaki düzenleme, Çocuk Koruma Kanunu, engelli çocukların eğitimi, rehabilitasyonu, bakımı ve sosyal güvenliğine ilişkin yasal düzenlemeler, asgari cezai ehliyet yaşını 11’den 12’ye yükselten Türk Ceza Kanunu değişikliği, uluslararası anlaşmaların ulusal kanunların üzerinde olduğuna dair düzenlemeleri getiren Anayasanın 90. maddesine ilişkin düzenleme ile Türk Medeni Kanunundaki düzenlemeler.”
İnternete filtre beğenildi
Türkiye’nin beğenilen uygulamaları da raporda şöyle vurgulandı: “Zararlı etkisi nedeniyle internete uygulanan filtre, engellilerin rehabilitasyon ve eğitim olanaklarından daha fazla yararlanması, anne-bebek ölüm oranında yaşanan azalma, okur-yazar oranındaki artış, kız çocuklarının okula devamı için yapılan
çalışmalar, özellikle de şartlı nakil transferi uygulaması, sokakta yaşayan çocukların durumunun iyileştirilmesi için gençlik merkezlerinin açılması, cezai sorumluluk yaşının 11’den 12’ye alınması, terörle mücadele yasası kapsamındaki suçlar da dahil olmak üzere 18 yaşının altındakilerin yargılamalarının çocuk mahkemeleri tarafından yapılması, suça itilmiş çocuklar için getirilen özel önlemler ile çocuklara yönelik özel hapishane ve çocuk polisi kurulması.”