Güncelleme Tarihi:
ARINÇ: KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ
Başbakan yardımcısı Bülent Arınç "Sükunet içinde olmalıyız. Tahrik edici olmamalıyız. Konu üzerinde çalışmalar yapılıyor. Arama çalışmaları 5 helikopter ve gemilerle devam ediyor. Suriye de arama çalışmalarına yardımcı oluyor. Suriye uçağın niçin düşürüldüğü sorusuna umarım cevap verecektir, cevap vermek mecburiyetindedir. Suriye'nin açıklama yapmasını bekliyoruz.Temaslar sonucunda bu açıklama yapıldığında, Türkiye tarafından da buna ilişkin bir sonuç ortaya konulduğunda, savaş uçağı olmayan, keşif-eğitim amaçlı rutin çalışmalarını sürdüren uçağımızın hangi kara sularında, ne şekilde ve hangi amaçla düşürüldüğü konusu kamuoyuna da ilan edilecektir.
ENERJİ BAKANI YILDIZ: MEDYAMIZA DA GÖREV DÜŞÜYOR
Kayseri'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye tarafından düşürülen keşif uçağı ile ilgili açıklamalarda bulundu.Bakan Yıldız, "Bu toz dumanın arasında çok şey konuşulur. O nedenle tek yerden yapılan açıklamalara kulak vermek gerekir. Güvenlik toplantısı Başbakan Erdoğan başkanlığında yapıldı. Bu konuda temkinli olmak lazım. Medyamıza da görev düşüyor." diye konuştu.
BAKAN ÇELİK: MUTLAKA CEVABI OLACAKTIR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hatay'ın güneybatısında Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, “Türkiye'nin bunu içine atması söz konusu değil. Mutlaka bunun gerek diplomatik alanda gerekse farklı şekillerde bir cevabı olacaktır” dedi.
Durumun kabul edilemez olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu: “Var sayalım ki bir sınır ihlali oldu. Uçağı düşürmek mi gerekiyor? Sınır ihlalleri neticesinde uçak düşürülürse dünyada komşu devletler arasında huzur kalmaz. Yıllardır Yunanistan ile bu anlamda havada birçok dalaşlar yaşadık ama bu şekilde, diplomatik anlamda bir çözüm bulunur. Şimdi Suriye'de diyelim ki böyle bir hava ihlali olduğunu farz etsek, henüz hukuki olarak netleşmiş bir durum yok... Bunun karşılığı uçağın düşürülmesi kesinlikle olamaz. Bu yönüyle bu eylem kabul edilemez bir eylemdir. Yani Türkiye'nin bunu içine atması söz konusu değil. Mutlaka bunun gerek diplomatik alanda gerekse farklı şekillerde bir cevabı olacaktır.”
BAĞIŞ: VATANDAŞLARIMIZ SERİN KANLI OLSUNLAR
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk uçağının düşürülmesiyle ilgili, “Vatandaşlarımız serin kanlı olsunlar, sakin olsunlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlüdür, büyüktür, ne yaptığını bilir. Biraz sabırla, biraz da anlayışla bu sürecin tamamlanmasını bekleyelim” dedi.
Bağış “Bu konunun iktidarı, muhalefeti olmaz. Bu konunun doğusu batısı olmaz, kadını erkeği olmaz. Bunlar bizim ulusal meselemizdir” diyen Bağış, şunları söyledi:“Vatandaşlarımız serin kanlı olsunlar, sakin olsunlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlüdür, büyüktür, ne yaptığını bilir. Biraz sabırla, biraz da anlayışla bu sürecin tamamlanmasını bekleyelim. Tamtam çalmaya hevesli bir yaklaşım da görüyorum. Siyahla beyaz arasında grinin birçok tonu olduğunu da unutmamak gerekir. Türkiye sadece dünden bu yana değil Suriye'deki olaylar başladığından, oradaki eli kanlı zihniyetin zulme başladığı günden itibaren haktan yana, adaletten yana, insanlıktan yana bir tavır sergilemiştir. Bunu da sergilemesi noktasında hiçbir kimsenin ne iznine başvurmuştur ne de başvuracaktır. Nihai netice tam bir aydınlansın ondan sonra büyük devlet olmanın gereği yerine getirilir” diye konuştu.
KILIÇDAROĞLU "UÇAĞIMIZIN DÜŞÜRÜLMESİ KABUL EDEBİLECEĞİMİZ OLAY DEĞİL"
CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye ordusu tarafından Akdeniz’de vurularak düşürülen Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E tipi ’Phantom’ keşif uçağı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesi üzücü bir olay. Uçağımızın düşürülmesi bizim kabul edebileceğimiz olay değil" diye konuştu.
Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin üzücü bir olay olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Uçağımızın düşürülmesi bizim kabul edebileceğimiz olay değil. Ama bunun soğukkanlılıkla ele alınması, tahlil edilmesi, sorgulanması gerekiyor. Aklımızda pek çok soru var. Bunların henüz yanıtını almış değiliz. Umuyorum, önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye olayı sağlıklı değerlendirir. Diplomatik kanalların açık tutulması gerekiyor. Bu çerçevede soğukkanlı bir değerlendirme bekliyoruz" dedi.
FARUK LOĞOĞLU: SURİYE DİKKATLİ OLMALIDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye tarafından düşürülen keşif uçağı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Loğoğlu açıklamasında, "Bu nedenle, durumun nedenleri tam olarak ortaya çıkarılıncaya kadar suhuletle hareket edilmesi gerekmektedir. Suriye dikkatli olmalıdır. Hak ve hukukunu korumakta Türkiye'nin daima birlik içinde ve kararlıkla hareket ettiğini kimse unutmamalıdır" ifadelerine yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'nun konuyla ilgili açıklaması şöyle;
"Bir savaş uçağımızın kaybından sonra Başbakanlık tarafından 22 Haziran 2012 günü yapılan açıklamada uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğünün anlaşıldığı, pilotlarımızı arama çalışmalarının Suriye makamlarıyla birlikte yürütülmekte olduğu, Türkiye'nin alacağı tavrın olayın tam olarak aydınlatılmasını takiben belirleneceği kaydedilmiştir. Açıklama dikkatli kaleme alınmış, temkinli ve ölçülüdür. Bu aşamada önceliğimiz pilotlarımızı canlı olarak bulmak olmalıdır. Bir savaş uçağımızın düşürülmesi Türkiye-Suriye ilişkileri bağlamında, dolayısıyla bölgesel ve uluslararası ölçekte çok ciddi sonuçları olabilecek önemli bir gelişmedir. Bu nedenle, durumun nedenleri tam olarak ortaya çıkarılıncaya kadar suhuletle hareket edilmesi gerekmektedir. Suriye dikkatli olmalıdır. Hak ve hukukunu korumakta Türkiye'nin daima birlik içinde ve kararlıkla hareket ettiğini kimse unutmamalıdır."
GÜRSEL TEKİN: İKTİDARIN KAMUOYUNA VE PARLAMENTOYA BİLGİ VERMESİ GEREKİYOR
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Suriye’nin TSK’ya ait uçağı düşürmesiyle ilgili açıklama yaptı. Tekin, "Son 48 saat içinde net olmayan bilgiler var. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı’ndan ve hükümetten net bir açıklama bekliyoruz" dedi. Son bir yıldır Suriye ile ciddi sorunlar olduğunu belirten Tekin, "Bu sorunlar kriz noktasına gelmiş. Hükümetin ve dışişleri bakanının ne söyleyeceğini bekliyoruz. Türkiye kamuyonunun, bizim bilmediğimiz önemli sorunların yaşandığını görüyoruz. İktidarın Türkiye kamuoyunu ve parlamentoya bilgi vermesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
KIŞANAK: O UÇAĞIN ORADA NE İŞİ VARDI
Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçağın Suriye tarafından düşürülmesini değerlendiren BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye'nin son dönemlerde müdahale yanlısı bir tavır sergilediğini söyledi. Kışanak, "Bunun ne kadar tehlikeli ve riskli bir politika olduğu dün yaşananlarla ortaya çıkmıştır. Öncelikle Türkiye'nin bu müdahaleci, askeri operasyon yanlısı ve bunu da Türkiye eliyle yapma heveslisi olmaktan kurtulması gerekmektedir. Dün yaşadığımız olay gerçekten üzüntü veren, olmaması gereken bir durumdu. Ancak bu, Türkiye'nin Suriye, Ortadoğu politikasını sorgulamamıza vesile olabilecek önemli bir gelişmedir. Tüm Türkiye kamuoyunun, AKP Hükümeti'nin bu politikalarını sorgulaması gerekiyor. Başımıza ne dertler açacağı, Türkiye'yi nerelere sürükleyeceğinin bir işareti olmuştur" dedi.
" HERKESİN BU TEHLİKEYİ GÖREREK, SORGULAMASI GEREKİYOR"
Kışanak, "Olayın kendisinin karşısında Ankara'nın, iktidarın içine girdiği acziyet de başka bir problemdir. Saat 12.00 gibi uçağın radarla bağlantısı kesiliyor, ama akşam 20.00-21.00'a kadar bu konuda resmi bir açıklama yapamaz halde olan bir iktidar karşımızda. Bir çocuk başını almış da bir yere gitmiş değil, bu ülkenin bir savaş uçağı Malatya hava üstünden havalanmış ve saat 12.00 civarlarında kendisiyle irtibat kesilmiş ama Türkiye kamuoyuna şunun bilgisi verilmedi, bu uçak hangi görev için havalandı, nereye gidiyordu, hedefi neydi? Uçak kaybolacak bir şey değil. Hükümetin izlediği bu müdahaleci, askeri operasyon yanlısı politikayı sürdürebilme kabiliyetinin olmadığı da açığa çıkmıştır. Kendi uçağını 7-8 saat akibetinin ne olduğunu açıklamayacak durumda olan bir iktidarın bu kadar müdahale yanlısı ve heveskar olması Türkiye'yi büyük bir bataklığa sürükleyecek kadar güçlü bir tehlikedir. Herkesin bu tehlikeyi görerek, sorgulaması gerekiyor" diye konuştu.
"HERKESİN BUNUN KARŞISINDA DURMASI LAZIM"
Kışanak, Suriye'ye yapılacak olası bir müdahale için de şu değerlendirmelerde bulundu: "Temenni ediyoruz ki, olmasın. Buradan yola çıkarak milli bir gururmuş gibi bu işi tanımlayıp, toplumu böyle hazırlayıp, bir müdahale ve bir sıcak çatışma sürecini başlatma yaklaşımı varsa, herkesin bunun karşısında durması lazım. Bir devlet için savaş uçağının düşürülmesi kolay kabul edilebilir bir şey değildir. Ama bunu kendisi bile 7-8 saat izah edemeyecek haldeyse, o uçağın orada ne işi vardı, hangi görev için gitti, niye sınır ihlali yaptı, bunların cevabını veremiyorsa bu zaten büyük bir problemdir. O nedenle biz bunun bir savaş politikasına vesile edilmesine kesinlikle karşıyız. Bunun Türkiye için, halklarımız için hayırlı bir şey olmayacağını biliyoruz."
BBP GENEL BAŞKANI DESTİCİ: ABD, NATO VE BM'NİN SAMİMİYETİ TEST EDİLMELİ
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Hatay'ın güneybatısında askeri uçağın düşürülmesiyle ilgili, “ABD, NATO VE BM'nin samimiyeti test edilmeli, atacakları adımlar iyi izlenerek dikkatlice okunmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.
Destici, yazılı açıklamasında, askeri uçağın Suriye tarafından, “alçak uçuş yapıyordu, hava sahamızı 1 kilometre ihlal etti, düşürdük ve düşürdükten sonra da Türk uçağı olduğunu anladık” açıklamasının, “kabul edilemez bir durum olduğunu” ifade etti. “Uluslararası hukuka da baktığımızda, Suriye'nin, başka alternatifleri zorlamadan ve denemeden 'savaş uçağını direkt düşürmüş olması' kanaatimizce uçağımızın yanlışlıkla vurulmadığını göstermektedir” görüşünü savunan Destici, şunları kaydetti:
“Bu hadise göstermiştir ki Suriye yönetimi hava sahalarını ihlal eden Türk uçaklarını düşürme noktasında önceden bir karar almış ve bunu da ilk ihlalde uygulamıştır. Durum net ve açıktır. Bunun üstünün örtülmesi mümkün değildir. Öncelikle uluslararası hukuk yolları denenmelidir. Burada başta ABD, NATO ve BM'nin samimiyeti test edilmeli, atacakları adımlar iyi izlenerek dikkatlice okunmalıdır. Daha sonra Türkiye Suriye'ye gerekli cevabı vermelidir. Aksi halde Türkiye bölgede ve dünyada büyük itibar kaybı yaşayacaktır.”