Güncelleme Tarihi:
Dinçer, ilköğretimde ders saatlerinin artacağını, buna karşılık 20 ayrı seçmeli dersin öğrencilerin seçimine sunulacağını belirtti. Eğitimdeki yenilikler şöyle:
- Halen 4’üncü sınıfta başlayan yabancı dil eğitimi 2’nci sınıfa çekilecek. Haftada 4 saat yabancı dil eğitimine ilave olarak fiziki şartları uygun olan okullar ilave 16 saat daha yabancı dil sınıfı açabilecek.
- Türkçe dersi, ilk 2 yıl 10 saat, 3 ve 4’üncü sınıflarda 8 saat, 5 ve 6’ncı sınıflarda 6 saat, 7 ve 8’inci sınıflarda 5 saat oldu. Böylelikle Türkçe dersi kademeli olarak azaltılacak. Buna karşılık matematik dersi uluslararası ortalamalarının yaklaşık 90 saat üzerine çıkarılacak. Fen Bilimleri dersinin öğretim süresinde toplamda 180 saatlik bir artış yapılacak.
Ders saatleri ve okul süresi artıyor Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı 180 iş günü olan eğitim süresini de değiştirmek için çalışma başlattı. Çalışmaya göre bir yıllık eğitim süresi yeniden belirlenecek. Bir yıllık eğitim süresi 190-220 gün arasında olacak. Video konferans sistemiyle önceki gün öğretmenlere çalışmalarını anlatan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yeni düzenlemelerle ilgili önemli bilgiler verdi. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip ise teknik bilgiler verdi. Dinçer’in anlatımına göre Bakanlık 43 gelişmiş ülkeyi incelemeye aldı ve Türkiye’nin en az eğitim süresi uygulayan ülke durumunda olduğunu tespit etti. Bu tespitin ardından MEB yıllık 180 gün yani 36 hafta olan eğitim süresini diğer ülkelerdeki 190-220 gün seviyesine çekmek için çalışma başlattı. İlkokul 1’den 8. sınıf sonuna kadar yıllık 720 saat ders süresinde de sınıflara göre düzenleme yapılacak. Bu düzenlemelerin önümüzdeki hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.
- Sosyal Bilimler kapsamında Halk Kültürü, Medya Okur-Yazarlığı ile Hukuk ve Adalet dersleri verilecek.
- 10-12 öğrenciye ulaştığında seçmeli ders sınıfı açılacak. Zorunlu dersler sınıflarda, seçmeli dersler öğretmenin bulunduğu derslikte verilecek.
- 5’inci sınıftan itibaren Kuran dersi haftada 2 saat seçmeli olacak. Öğrenci isterse 5-6 ve 7’nci sınıfta bu dersi almayıp 8’inci sınıfta seçebilecek. Tıpkı yabancı dil öğrenimindeki kur sisteminde olduğu gibi öğrenci seviyesine göre dersi ortak alabilecek.
- Okulda sınıf açabilecek sayıda öğrenci bulunursa, örneğin Musevi veya Rum çocuğu varsa onlara da kendi dinlerinin dersi verilecek. Temel Dini Bilgiler dersi kapsamında isteğe bağlı olarak İslam, Hıristiyanlık, Musevilik dinleri ile Alevilik inancına ait bilgilerin verilmesi öngörülüyor. Müfredat, ilgili toplum temsilcileriyle birlikte belirlenecek.
66 ayda kararlıyız
- Öğretmen buldukça, yeterli öğrenci varsa Zazaca, Kırmançice, Lazca, Abhazca da seçmeli ders olacak. İlk etapta müfredat ilan edilecek, kitaplar sonra hazırlanacak, ancak hocalar o müfredatı öğretecek.
- İlk etapta Kürt kökenli branş öğretmenlerinden Mardin Artuklu ve Bingöl üniversitelerindeki enstitülerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans yapanlar değerlendirilecek. Şu anda 300 civarında öğretmen bu kurslardan geçti.
- Bu sene lise müfredatında herhangi bir değişiklik yapılmayacak. 66 ayını doldurmuşsa Kemal Kılıçdaroğlu’nun torununu da okula alırız. Bunda kararlıyız.