Esra KAYA / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 00:00
AK Parti’nin, 8 yıllık “kesintisiz” zorunlu eğitim yerine 12 yıllık “Kesintili” zorunlu eğitim getiren yasa teklifi, eğitim sisteminde pek çok değişikliği beraberinde getirecek.
Eski sistemde ilköğretimin 8 yılı zorunluyken ve öğrenci 8 yılı bitirmeden okuldan ayrılamazken, yeni sistemde 8 yıl 4+4 olarak ikiye bölündü. Yeni 4+4+4 uygulamasında öğrenci, ilk kademedeki 4. yıldan sonra isterse açıköğretime geçiş yapabilecek. İlköğretim birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. Böylece ilköğretim birinci kademenin ardından türbanlı öğrencilerin örgün eğitim yerine, açıköğretim aracılığıyla okumalarının ve bu sırada Kuran kurslarına gitmelerinin vizesi de Bakanlar Kurulu’nun kararına bağlı olacak.
İHL’lerin orta kısmı açılacak
Teklif yasalaştığı takdirde, 28 Şubat kararlarıyla kapatılan İmam Hatip Liseleri’nin (İHL) orta kısımları yeniden açılacak. Eski sistemde öğrenciler 8 yıllık zorunlu ilköğretim eğitiminden sonra meslek liselerine yönlendirilebilirken, yeni sistemle ilköğretim 4. sınıftan sonra 10 yaşındaki bir öğrenci İmam Hatip Lisesi’ne geçiş yapabilecek. Yeni sistemde, ikinci kademe ilköğretim okulları ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirilecek. Hangi programlar için ilköğretim ikinci kademe okullarının oluşturulacağı Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkaracağı yönetmelikle belirlenecek. Buna göre MEB’nin İmam Hatip Liseleri’ne yönelik 5, 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik ikinci kademe okullarını açması için yönetmelik çıkarması yeterli olacak.
2 diploma
ESKİ sistemde öğrenci 8 yıllık zorunlu eğitimin ardından ilköğretim diploması alabiliyordu. Teklifle ortaöğretim kurumları ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu eğitim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanırken, buradan mezun olanlar ortaöğretim diploması alacak. 12 yıllık zorunlu eğitim modeline göre okuyan öğrenciler hem ilköğretim hem de ortaöğretim diploması olmak üzere iki diploma birden alacaklar.
AOBP yerine OBP geldi
AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu teklifte Yükseköğretim Yasası’nda Danıştay’ın pek çok iptal kararı verdiği katsayı düzenlemesinin dayanağı olan düzenlemede de köklü değişiklikler yapıldı. Teklifle yükseköğretime girişte adayların ortaöğretim başarılarının dikkate alınmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) yerine Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) uygulaması getirildi. Teklife göre, ortaöğretim bitirme başarı notlarının en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülmesi ve bu puanın yüzde 12’sinin yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenmesi düzenleniyor. Bununla adayların bireysel başarıları ön plana çıkması öngörülüyor. Başarı oranları yüksek bir fen lisesini bitiren bir adayla genel lisede okuyan adayın puanları ortaöğretim kurumunun başarı ağırlıklandırılmadan hesaplanacak.