İki nehrin debisi hızla yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

İki nehrin debisi hızla yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2012 13:27

Bulgaristan'da çöken bir barajdan akan suların karıştığı Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hızla yükselmeye devam ediyor. Bulgaristan, Kaptan Andreevo Sınır Kapısı yolunun sular altında kalması nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan araç geçişine izin vermiyor.

Haberin Devamı

Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı'nın çökmesi sonucu sabah saatlerinde debileri artmaya başlayan Tunca ve Meriç nehirlerindeki ölçümler, artışın sürdüğünü gösterdi. DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Tunca Nehri'nin debisi 2 saat önceki son ölçümlerden bu yana 6 buçuk metreküp/saniye artarak 212 metreküp/saniyeye, Meriç Nehri'nin debisi ise 125 metreküp/saniye artarak 1037 metreküp/saniye seviyelerine çıktı.

Sabah saatlerinde yatağından çıkarak taşan Tunca Nehri'nin çevreye yayılması devam ediyor. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı, Adalet Kasrı ve Balkan Şehitliği sular altında. Trafiğe kapalı Tunca Nehri üzerindeki tarihi Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleri başında polis ekipleri araç ve yaya geçişi olmaması için nöbet tutuyor.

İŞYERLERİ VE EVLER BÖYLE BOŞALTILDI / WEB TV

Haberin Devamı

Meriç Nehri kenarında bulunan işletmeler ve bazı çiftlikler tahliye işlemlerine devam ediyor. Tunca Nehri kenarında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma, Edirne Sağlık Müdürlüğü ve Edirne Emniyet Müdürlüğüne ait ekipler bekletiliyor. Suların Meriç ve Tunca nehrini araç trafiğine kapatması olasılığına karşı, geçişleri sağlayacak askeri birliklerde hazırlıklarını tamamladı.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, Bulgaristan'ın Kapıkule'den araç almaması üzerine araç trafiğini Hamzabeyli Sınır Kapısı'na yönlendirdiklerini söyledi.

EDİRNE VALİSİ'NİN AÇIKLAMALARI / WEB TV

1300 metreküp/saniyeye ulaşması durumunda taşkına neden olan Meriç Nehri, Meriç ve Tunca köprüleriyle, Lozan Caddesi'nin sular altında bırakıyor. Kent merkeziyle ulaşımı kesilen Karaağaç Mahallesi'ne mahalleli askeri araçlarla taşınıyor. Meriç Nehri en son 2010 yılında sel nedeniyle taşmıştı.

MERİÇ'TE TAŞKIN ALARMI

Bulgaristan’da Harmanlı bölgesinde duvarlarında çatlak oluşan İvanova Barajı'nın su boşalmaya başlayınca Meriç Nehri Bulgaristan tarafından taştı. Taşkın alarmı Edirne'den geçen Meriç ve Tunca Nehri için de verildi. Bunun üzerine Edirne Valisi Gökhan Sözer, nehir kenarındaki ev ve işyerlerinin boşaltılması talimatı verdi. Polis ve jandarma ekipleri, nehir kenarındaki işyerlerine giderek, akşam saat 20.00'a kadar işyerlerini boşaltmalarını ve değerli eşyalarını almalarını istedi.

 

Haberin Devamı

Ayrıca ekipler, araçlarının megafonlarından da vatandaşları taşkın riskine karşı uyardı.10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nde taşkın korkusu yaşandığını belirten Karaağaç Mahallesi Muhtarı Ağah Korkan, "Korku içinde bekliyoruz. İnşallah yapılan sedde patlamaz. Patlarsa mahalle sular altında kalır" dedi.

 

Edirne İl Afet ve Kurtarma Müdürlüğü ve Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri de kurtarma botları ile nehir kenarında hazır beklemeye başladı.

Meriç Nehri'nin debisi sabah 600 metreküp iken, saat 14.00'da yapılan ölçümde 738 metreküpe ulaştı. Tunca Nehri'nin debisi ise 172 metreküp olarak ölçüldü.

Haberin Devamı


BAZI OKULLAR TATİL EDİLDİ

 

Bu arada Meriç Nehrinin diğer tarafında bulunan Karaağaç Mahallesi'ndeki Karaağaç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Mustafa Necati İlköğretim Okulu ve Süleyman Demirel Fen lisesi yarın tatil edildi. Taşkın riskine göre tatilin uzayabileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!