Balyoz hakimi: "Sanıklar yargılansın ama adil yargılansın"

Güncelleme Tarihi:

Balyoz hakimi: Sanıklar yargılansın ama adil yargılansın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 17:51

Birinci Balyoz davasında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 162 sanığın tutukluluğa yaptıkları itiraz, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. İki üye hâkimin oy çokluğu ile alınan karara, mahkeme başkanı Şeref Akçay muhalefet şerhi koydu. Ayrıca 28 sanıklı 2. balyoz davası ile 196 sanıklı 1. balyoz davası birleştirildi. Toplam sanık sayısı 224 oldu.

Haberin Devamı

BALYOZ DAVALARI BİRLEŞTİ

Emekli orgeneraller Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ve MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 196 sanıklı davada tutuklu yargılanan 162 sanık, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye taleplerini reddetmesi üzerine, itiraz haklarını kullanarak bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. Ancak bu mahkeme de 22 Ağustos 2011 tarihinde verdiği kararla sanıkların itirazını reddetti. Üye hakimler Mehmet Ekinci ile Birol Bilen’in oy çokluğu ile alınan ret kararına, mahkeme başkanı Şeref Akçay muhalif kaldı.

‘YASALAR HERKESE EŞİT UYGULANIR’

Mahkeme oy çokluğuyla aldığı kararında, “Türkiye Cumhuriyetinde Anayasa ve kanunlar düzenlenirken, objektif, genel, kişiye özgü olmayan, herkes için eşit uygulanır biçimindeki evrensel ilkelerin esas alındığı, yürürlükteki mezuatı uygulamakla yükümlü mahkemelerin de bu ilkelere göre kabul edilip yürürlüğe konan yasaları uyguladıkları, bu nedenle tutukluluk kararı alınırken veya incelemesi yapılırken buna muhatap olanların geçmişte veya halen bulundukları görev, sosyal çevre, ünvan ve konumları gibi yasal olmayan gerekçelerle değerlendirme yapılıp karar verilemeyeceği" vurgulandı.

Haberin Devamı

"BELKİ BU KARAR TÜRKİYE'DE İLK DEFA VERİLECEK BİR KARARDIR"

Mahkeme Başkanı Şeref Akçay 9 sayfalık muhalefet şerhinde, Türkiye’de ihtilâl ile ilgili daha önce verilmiş örnek bir karar olmadığını belirtti. Mahkeme Başkanı Akçay, “Yargıtay’ın görüşü bu şekildedir, diye örnek göstereceğiniz bir karar da yoktur. Belki bu karar Türkiye’de ilk defa verilecek bir karardır. O nedenle bu hususların çok ciddi ve hukuki gerekçelerle tartışılması gerekmektedir. Bu tartışma yapılana kadar da sanıkların tutuklanması değil serbest olarak yargılanmasının asıl olması doğrudur. Çünkü eylemi atılı suçun dışında başka bir suç olarak değerlendirirseniz, tutuklamaları nasıl izah edeceksiniz?" ifadelerini kullandı.

"SANIKLAR YARGILANSIN, SUÇ İŞLEYEN VARSA CEZA ALSIN AMA ADİL YARGILANSIN"

Haberin Devamı

Tutukluluk halinin devamı gerçeklerinde “delillerin henüz toplanmamaşı olmasının" gösterildiğini belirten Akçay sözlerine şöyle devam etti: “Hangi deliller toplanacaktır. Duruşmaların yapıldığı günden beri 30'dan fazla duruşma yapılmış, dosyadaki mevcut delillerin dışında sanıkların suçlarının sübutuna ilişkin delil toplanması yönünde herhagi bir ara karar verilmemiştir. Tutuklu da olsa tutuksuz da olsa resmi kuruluşlara yazılan bu yazıları değiştirme etkileme ihtimali yoktur. Akçay, “Ben sanıklar askerdir, onlar hakkında hiçbir şey yapılmasın, yargılanmasınlar demiyorum. Yargılansın, suç işleyen varsa ceza alsın ama adil yargılansın" dedi. Başkan Akçay, mevcut delil durumuna göre yargılamanın yapılıp sonunda verilecek karara göre sanıkların tutuklanıp tutuklanmayacaklarına karar verilmesi gerekirken, duruşmanın başında savunmalar dahil alınmadan sanıkların dosya oluşuna uygun olmayan gerekçelerle tutuklanmaları ve tutukluluk hakkerinin devamına karar verilmesinin doğru değil" ifadelerini kullandı. Bu durumun Anayasa ve yasalara, ayrıca AHİM sözleşmesi ile korunan doğal ve insani hakları olan ‘adil yargılama hakkı’nı ortadan kaldırdığını kaydeden Akçay, sanıkların itirazlarının kabul edilerek serbest bırakılması görüşünde olduğunu belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!