Güncelleme Tarihi:
İnternet andıcı davasında hakkında yakalama kararı çıkartılan Tuğamiral Alaettin Sevim tutuklandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, ‘İnternet Andıcı’ iddianamesinin kabulü ile hakkında yakalama çıkardığı Tuğamiral Alaettin Sevim bugün öğleden sonra Merkez Komutanlığı’na ait araçla Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.
TUĞAMİREL SEVİM: ŞU AN GÖREVSİZİM
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde heyetin karşısına çıkan Sevim’in ilk olarak kimlik tespiti yapıldı. Adresi sorulan Sevim, “Son YAŞ’ta emekli edildim. 30 Ağustos’ta emekli olacağım. Bu nedenle lojmandan taşındım ve sabit ikametgahım yok. Geçici olarak kayınpederimin evinde oturuyorum" dedi. Sevim, mesleğiyle ilgili olarak “Tuğamiral olarak görevliydim ancak görevimi devrettim. Şu an görevsizim. Emeklilik statüsünü henüz almadım" açıklaması yaptı.
“ANDIÇTAKİ EMİR KOMUTA ZİNCİRİ İÇİNDE DEĞİLİM"
Daha sonra Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, yakalama emrini ve hakkındaki suçlamaları Sevim’in yüzüne okudu. Yakalama emrine karşı diyecekleri sorulan Sevim, internet andıcı ile ilgili suçlamaları kabul etmediğini belirtti. Herhangi bir şekilde bu faaliyetlerin içinde bulunmadığını ifade eden Sevim, “Şahsıma, suça konu eylemlerle ilgili talimat ve emir verilmedi. Ben de kimseye talimat ve emir vermedim" dedi. İnternet andıcı adlı belgeyi internetten indirdiğini ve belgenin altında imzası ve parafı olmadığını söyleyen Sevim, “Andıcta belirtilen emir komuta zinciri içinde yer almıyorum. İddianamede yerleştirildiğim yer askeri hiyerarşiye hiç uygun değil. Çünkü ben iddianamedeki konumum itibariyle orgeneraller, korgeneraller ve tümgeneralleri yönlendirir pozisyondayım" diye konuştu.
“DURSUN ÇİÇEK’LE GÖRÜŞMEM YOK"
İddianamede “İrtica ile Mücadele Eylem Planı" nı yönlendirdiği şeklinde ifadelerin yer aldığını hatırlatan Sevim, şöyle devam etti:
“Benden kıdemli şahısları yönlendirmem mümkün değil. Tuğamiralliğimin birinci senesinde bunu yapma yamam mümkün değil. İddianamede yer alan kitleşim isimli belgenin hazırlandığı 2003 yılında ben yurtdışındaydım. 2002-2005 yıllarında Washington’da ateşe olarak görevliydim. İrtica ile mücadele eylem planını yönlendirdiğim ve taslağı hazırladığım söyleniyor. Bu belgeyi hazırladığı iddia edilen Dursun Çiçek’le hiçbir şekilde görüşmem yoktur, ne telefon, ne mail, ne de yüz yüze. Ben arz ettiğim gibi hiçbir belgeyi hazırlamadım. Altlarında ne imza bloğum ne de imzam var. Suçlamaları kabul etmiyorum. Serbest bırakılmayı makamlarınızdan talep ediyorum."
“DELİLLERİ GİZLEME VE DEĞİŞTİRME İHTİMALİ VAR"
Duruşmaya bir süre ara veren Mahkeme Heyeti daha sonra kararını açıkladı. Kararda, “Dosyadaki mevcut delil durumu, sanığa atılı Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlarının vasıf ve mahiyeti, dosya içeriği, Alaettin Sevim’e isnat edilen suçları işlediğine dair kuvvetli şüphe sebeplerinin olması, delilleri gizleme veya değiştirme hususlarında da kuvvetli şüphenin bulunması, adli kontrol uygulamasının yeterli olmayacağı, atılı suçların CMK’nın 100/3 maddesinde sayılan tutuklamayı gerektirebilecek suçlardan olması dikkate alınarak Sevim’in tutuklanmasına" hükmedildi. Mahkeme ayrıca, Avukat Ersöz’in yakalama emrinin geri bırakılması talebine ilişkin karar verilmesine yer olmadığını belirtti.
Tutuklama kararına karşı 7 gün içinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz hakkının bulunduğunun belirtildiği kararda, duruşmanın 12 Eylül’de yapılacağı da belirtildi.
ORGENERAL TAŞDELER GELMEDİ
Tuğamiral Sevim'in de tutuklanması ile 'internet andıcı' davasında hakkında yakalama kararı çıkarılan 14 sanıktan 9'u tutuklandı. Orgeneral Nusret Taşdeler ve Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın aralarında bulunduğu 5 şüpheli mahkeme karşısına çıkmadı.