Güncelleme Tarihi:
Sorduk soruşturduk anladık ki Türkiye’de sadece sporcu yetiştirmek ‘zor’ görünüyor. Türkiye Voleybol Federasyonu, uluslar arası başarılara imza atmak, geleceğin oyuncu havuzunu oluşturmak adına bir lise kurmaya karar veriyor. Ancak mevzuat gereği sadece voleybolcu yetiştiren bir spor lisesi mümkün olmuyor. Hatta okulun adında tek başına ‘spor lisesi’ bile yer alamıyor. Bu nedenle ‘güzel sanatlar ve spor’ kelimesi birlikte kullanılıyor…
İHTİSAS ENGELİ KALDIRILSIN
Hem Voleybol Federasyonu hem de okul yöneticileri öncelikle iyi sporcu yetiştirmek için her branşın kendi okulunun olması gerektiğini savunuyor. Yani voleybolcu yetişecek liseyi Voleybol Federasyonu, tenisçi yetiştirecek liseyi de Tenis Federasyonunun ya da yüzücü ise Yüzme Federasyonunun desteklemesi gerektiğini vurguluyorlar.
TVF GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ'NDEN FOTOĞRAFLAR
Türkiye genelinden başvuru alan okula, iki aşamalı bir sınavla girilebiliyor. Boyu uzun olanlar, küçük yaşta sporla ilgilenenler ‘avantajlı’ oluyor bu okula girme konusunda. Ancak sınavda ‘hız’ büyük etken olduğu için voleybol dalında ‘iyi oynayan, geleceğin yıldızı’ olabilecek bazı isimler, okula kabul edilemezken; futbol, basketbol ya da hentboldan çocuklar girmiş bulunuyor. İşte bu sıkıntıların aşılabilmesi için mutlaka ve mutlaka spor eğitiminde ‘ihtisaslaşmaya’ dikkat çekiliyor.
20 BİN METREKARE
Böylece genç sporcular, bir yandan lisede eğitim görürken bir yandan da antrenmanlara federasyonun varlığını her daim hissederek çıkıyor… Lisenin bir de Spor Kulübü bulunuyor. Ancak kulüp sporcuları sadece lisenin öğrencilerinden ibaret değil. Başka okullarda okuduğu halde bu kulübün sporcusu olanlar da var. Yıldız Milli Takımının üç oyuncusu kulübün üyesi olmakla birlikte şimdilik sadece Kübra öğrencisi. Ama hem federasyon hem de lise yönetimi, bu okuldan çıkacak yıldız sayısının hızla katlanacağına inanıyor.
ÜNİVERSİTEDE EK PUAN İSTİYORLAR
Spor liselerini bitiren öğrencilerin Spor Meslek Yüksek Okullarını tercih ettiklerini anlatan bir yönetici, “Ne yazık ki bizim liselere ek puan verilmiyor. YÖK resim, müzik lisesi mezunlarının üniversitede kendi bölümlerini tercih etmeleri durumunda ek puan verirken, bizim liselere bu hakkı vermiyor. Oysa üniversiteye girerken yetenek yüzde 40 etkili iken, ÖSS puanı yüzde 60 etkiliyor. Bu çarpıklığın da düzeltilmesi gerekiyor” diyor.
KULÜPLER DESTEK DEĞİL KÖSTEK OLUYOR
Spor kulüplerinin işbirliğine yanaşmamasından şikâyet eden yöneticiler, sporcularını bu liseye kaptırmaktan korktuklarını söylüyorlar. Oysa öğrencilerin lise son sınıfa geldiklerinde velilerinin onayıyla istedikleri kulübe girebildiğine dikkat çekiyorlar.
NASIL BAŞVURULUR?
Ankara Beşevler’de açılan Voleybol Federasyonu Spor Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerin yüzde 60’ını voleybolcular oluşturmakla birlikte yüzde 40’ı futbol, basketbol ve hentbol öğrencilerinden oluşuyor. Her yıl sadece 60 öğrenci kabul eden okulun öğrenci sayısı bu yılki öğrencilerle birlikte 180’e çıkmış bulunuyor. Bu öğrencilerin 50 tanesi ise başka il ve ilçelerden gelen yatılı öğrencilerden oluşuyor. Okula başvurular Haziran ayının son haftasında başlıyor, Temmuz ayı sonuna kadar devam ediyor. Ağustos ayında ise yetenek sınavı yapılıyor.
Spor tarihi, spor anatomisi, spor psikolojisi, masaj teknikleri gibi spor ağırlıklı derslerin okutulduğu lisede, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatındaki diğer dersler de veriliyor.