Murat KİBRİTOĞLU / DHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 12:55
Adana’da fen lisesi öğrencisi 16 yaşındaki Mert Selçuk Köseoğlu, Latin alfabesi kullanarak kendine özgü kuralları olan sevgi anlamına geldiğini söylediği ’Olesi’ adında dil oluşturdu. Özel Gündoğdu Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Mert Selçuk Köseoğlu, 3 yıllık çalışmayla oluşturduğu ’Olesi’ceyi Hollanda’daki ’4’üncü Dil Oluşturma Konferansı’nda tanıttı.
İngilizce, Almanca ve İsveççe’yi çok iyi derecede konuştuğunu, bazıları ölü olan 17 farklı dilin de alfabesi ve kurallarını öğrenmek için uğraş verdiğini söyleyen Mert Selçuk Köseoğlu, Latin alfabesine 2 farklı harf ekleyerek oluşturduğu Olesi alfabesiyle 600’ün üzerinde kelime ürettiğini belirtti.
Köseoğlu, "Yapay dillerde bir çoğu başka diller üzerine kurulu, ancak benim dilim kendine özgü. Kelime haznesi herhangi bir dile bağlı değil. Şimdilik dilimin sözlüğünü yazmaya çalışıyorum. Bu dil ’Avatar’ filmindeki yapay ’Navi’ dili gibi veya bir bilgisayar dili olarak kullanılabilir. Yurt dışında bu konuyla ilgili kişilerden büyük destek gördüm. İleride Türkiye’de kalırsam tıp okumak istiyorum. Ancak yurt dışına gidersem filolog, yani dil bilimci olma hedefim var" dedi.
600 SÖZCÜK ÜRETTİ
Türkiye’de yapay dil yazan tek kişi olduğunu, Olesi’ceyi kendisiyle birlikte iki kişinin konuşabildiğini anlatan Köseoğlu şunları söyledi:
"Olesi dilini tanıttığım internet sitesine girip, bu dili öğrenmeye çalışan bir Norveçli ile konuşabiliyorum. Bu dili her geçen gün biraz daha geliştiriyorum.
Film ve kitaplara özel diller yapan gruplar var, bu gruplara katılmak için çalışma yapıyorum. Ayrıca böyle dilleri programlama dili olarak kullananlar var. Olesi’de şimdilik 600 kadar sözcük var. Hazırladığım dilde kurallar var. Dilimde sıfattan zarfa, isimden sıfata gibi yollarla ilerleyerek kelime üretiyorum. Mesela; ’kala-iyi’, kale-iyi insanlar demek. ’Zukala’ iyi sıfatının zarf hali. ’Kali’ ise ’iyi yapmak’ anlamına geliyor. Tüm isimler ’e’ harfi ile bitiyor, tüm sıfatların son harfi ’a’ olarak bitiyor. Ayrıca bir sıfatı zarf haline getirmek için ’zu’ öneki kullanılması gerekiyor."