Ergenekon hakimine tayin cezası

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon hakimine tayin cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2011 00:00

Ergenekon soruşturmasında örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve avukat Tülay Bekar’la telefon görüşmeleri dinlemeye takılınca hakkında disiplin soruşturması açılan Ergenekon davası Hâkimi Köksal Şengün’e yer değiştirme cezası verildi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2’nci Dairesi’nin kararıyla, tedbiren İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’ndan alınan Şengün, Bolu’ya hâkim olarak görevlendirildi.

HSYK 2’nci Dairesi, telefon dinlemesinde Yargıtay üyeliği teklif edilen ve Ergenekon davasını bırakması istenen bu konuşmaların yanısıra Şengün’ün özel hayatına ilişkin iddiaları da değerlendirdi. Bu eylemleri nedeniyle “Mesleğin onur ve saygınlığını yitirdiği, doğru ve tarafsız görev yapamayacağı” sonucuna varan Daire, 2’ye karşı 5 oyla Şengün’e, hakkındaki disiplin cezası kesinleşmemesine rağmen “yer değiştirme cezası” verdi.

Tahliye yönünde oy veriyordu

Karara itiraz hakkı bulunan Şengün, böyle bir tayini kesinlikle hak etmediğini söyledi. Bir haber kanalına konuşan Şengün, “Çok ağır ve uygun olmadığına inandığım karar. 37 yıldır görevdeyim. Asla ve asla böyle bir cezaya muhatap olacak bir eylemde bulunmadım, bulunmam da. Bunu zul kabul ederim. Bu kararın neresine itiraz edeceksiniz. Aynı kişilere ‘Verdiğiniz kararı düzeltin mi’ diyeceksiniz? Bu gözdağından başka bir şey değil. Yer değiştirme korkunç bir şey.” dedi.

Ergenekon davalarında yaklaşık 3.5 yıldır mahkeme heyetine başkanlık yapan Köksal Şengün, CHP’den milletvekili seçilen gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tahliye olması yönünde oy kullanmıştı. Şengün, gazeteci Tuncay Özkan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Albay Dursun Çiçek’in de arasında bulunduğu bir çok sanığın tahliye edilmesi için de oy kullanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!