Emre KIZILKAYA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2011 00:00
Antalya’ya 90 km uzaklıktaki Kumluca’nın 4 km. kuzeybatısında bulunan, Likya dönemindeki ilk adıyla ‘Wedrei’ ve Rodos sömürgesi olduktan sonraki adıyla ‘Rhodiapolis’, 2800 yıl önce kurulup 11’inci yüzyılda depremler ve susuzluk nedeniyle terk edildikten sonra, bilimadamlarınca ilk kez 1842’de keşfedilmişti.
20’nci yüzyıl boyunca unutulan kentteki kalıntılar, 2000 yılındaki bir orman yangını sonucunda tekrar ortaya çıktı. Devletin, özel sektörün ve sivil toplumun örnek işbirliği sayesinde Rhodiapolis yeniden ayağa kalkıyor.
Bu işbirliğinin parçaları; Kültür Bakanlığı, Kumluca Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Tekfen Vakfı ve tarihseverlerin oluşturduğu sivil bir inisiyatif olan Rhodiapolis Arkeolojik Girişim Grubu... Ortak girişim ilk meyvesini verdi ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan Helenistik döneme ait 1500 kişilik antik tiyatro, geçen Çarşamba günü Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle uyandı.
Senfoniyle halay çektiler
Rhodiapolis’in sırlarını açığa çıkaracak kazılara destek niteliği taşıyan konserde halk, 1800 kişilik antik tiyatroyu tıklım tıklım doldurdu. Şef Saim Akçıl yönetimindeki Tekfen Filarmoni, 23 ülkeden gelen müzisyenlerin katkısıyla, klasik müziğin evrenselliğini etnik sazların renkleriyle buluşturdu. Rossini’nin ‘İpek Merdiven Uvertürü’ ile açılan konser, Mirzayev’in kemençe ve tulum ezgileriyle renklenen ‘Karadeniz Rapsodisi’ eşliğinde sona erdi. Tarihi mekânda senfonik tınılar eşliğinde halay çeken onlarca izleyici, görülmeye değerdi.
Rhodiapolis’in 1000 yıllık sessizliği bozuldu
Antalya yakınlarında bulunan 3000 yıllık Likya kenti Rhodiapolis’in 2200 yaşındaki antik tiyatrosu; devletin, özel sektörün ve sivil toplumun ortak girişimi sonucunda, Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın müziği ve yüzlerce tarihseverin alkışlarıyla 1000 yıllık uykusundan uyandı.
Ne dediler?
Yrd. Doç. Dr. İsa KIZGUT (Kazı Başkanı): Helen emperyalizmi Anadolu’ya sık sık uğrasa da, burası bir Yunan kolonisi değil; antik bir Anadolu kenti. Tüm Likya’nın nüfusunun 250 bin olduğu dönemde kent nüfusu 8000’e kadar ulaşmış. Böyle kompakt bir şehir için yüksek sayılan bu nüfusu, Likya’nın şimdiye dek keşfedilen tek hastanesine sahip olmasına bağlıyoruz. M.S. 2’nci yüzyılın tüm bölgede meşhur hekimi Herakleites ile döneminin en büyük hayırseveri Opramoas’ın buralı olması da kentin önemli özellikleri.
Ali Nihat GÖKYİĞİT (Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı): Bugün artık ülkeler doğal kaynakları ve iktisadi zenginliklerinden ziyade, kültürel kaynakları ve tarihi zenginliklerine göre sıralanıyorlar. Tekfen Vakfı’nın Rhodiapolis’e verdiği destek, bu açıdan milli bir görev. Ulusal ve uluslararası sorunların en yoğun olduğu bölgelerden gelen müzisyenlerin oluşturduğu orkestramızın rolü ise sanırım bu desteği daha anlamlı kılıyor.