Herkes tatil için çalışır

Güncelleme Tarihi:

Herkes tatil için çalışır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2011 12:50

Bugün son zilin çalmasıyla birlikte, 16 milyon öğrenci, 180 iş günü ve yaklaşık 8 ay süren eğitim-öğretim yılı maratonunun yorgunluğunu 3 ay sürecek yaz tatilinde atacak. Yaz tatiline başlarken, velilerin karne karşısındaki tutumu ve öğrencilerin yaz tatillerini nasıl değerlendirmesi gerektiği önem taşıyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, “Çocuğunuzu başka çocuklarla ve özellikle de kardeşiyle kesinlikle kıyaslamayın” uyarısında bulunurken, velilere kendi çocukluklarını düşünmelerini tavsiye ediyor.

İlköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 16 milyon öğrenci, bugün karnelerini alıyor. Son zilin çalmasıyla birlikte öğrenciler, 3 ay sürecek yaz tatiline başlarken, velilerin karneler karşısındaki tutumu ve öğrencilerin yaz tatillerini nasıl değerlendirmesi gerektiği önem taşıyor.

Karnesi iyi olan öğrencilerin coşkuyla beklediği tatilin, karnesi kötü olan öğrencide kaygı yarattığını belirten uzmanlar velileri uyarıyor. “Karne, çocuğun başarılı ya da başarısız olarak etiketlendiği bir belge değildir” diyen uzamanlar, karnenin öğrencinin bulunduğu eğitim ortamında ondan beklenen bilgi ve beceri alanındaki yeterlilikleri ne derece gösterdiğine ilişkin bir değerlendirme olduğunun altını çizdiler. Uzmanlar velilere “Karneyi çocuğun kişiliğinin bütününe yönelik bir değerlendirme aracı olarak kullanmayınız. Çocuğunuzu başka çocuklarla ve özellikle de kardeşiyle kesinlikle kıyaslamayın” uyarısında bulunurken, çocukları başkalarıyla kıyaslamak yerine, kendi çocukluklarını düşünmelerini tavsiye ediyorlar. “Çocukluğunuzda rahatsız olduğunuz davranışları çocuğunuza göstermeyin” diyen uzmanlar fazla ödev konusunda da uyarıyor. Tatilin bir dinlenme süresi olduğu düşünülerek öğrencilere fazla ev ödevi verilmemesi gerektiğini belirten uzamanlar, tatilde öğrencilere; okuma, sinemaya gitme, ailesi ile birlikte sosyal ve kültürel etkinliklere katılmasının önerilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

ÖĞRENCİLERİN KARNE HEYECANI / Foto Galeri

Haberin Devamı

EĞİTİM SENDİKALARI VELİLERE SAĞ DUYU ÇAĞRISI YAPIYOR

Eğitim sendikaları da karnesinde düşük ya da zayıf notu bulunan öğrencilerin velilerinin sağ duyulu davranmaları gerektiğine vurgu yapıyor. Yetkililer, “Veliler çocuğun üstüne gitmemeli, gereksiz telkinler çocuğu okuldan ve dersten soğutabilir. Bunun yerine öğretmen veli işbirliği içinde olmalı ve çocuğun başarısız olmasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak için çalışmalılar” görüşünü paylaşıyor.

YAZ TATİLİNDE TELEVİZYON DEĞİL, SOSYAL AKTİVİTE

Uzmanlar öğrencilerin yaz tatillerini ise iyi planlaması önerisinde bulunurken, yaz tatilinde olabildiğince az televizyon izlenmesi, bunun yerine yaz okulları vb. sportif ve sosyal aktivitelerle zamanın değerlendirilmesi gerektiğini söylüyorlar. “İyi değerlendirilmiş bir yaz tatili, iyi geçirilecek bir eğitim öğretim yılı demek” diyen uzmanlar, tatillerin, yoğun bir eğitim-öğretim döneminin ardından dinlenme zamanı olduğunun altını çiziyorlar. Ancak dinlemenin, zamanın ‘boş’ geçirilmesi demek olmadığına dikkat çeken uzmanlar, kitap okumanın yorucu bir faaliyet olmadığını, bu nedenle tatilde kitap okumaya ara verilmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Uzmanların yaz tatilinde yapılması gerekenlere ilişkin görüşü şöyle:

“Olabildiğince az televizyon izlenmeli. Bunun yerine yaz okulları vb. sportif ve sosyal aktivitelerle zaman değerlendirilmeli.

Tatile çıktıktan sonra, derslere 10-15 gün ara verilmeli. Bu genel bir zihin dinlenmesi sağlar. Temmuz ayında tatil kitapları ve benzeri yardımcı kaynaklar elimizin altında bulunmalı ve her gün en azından yarım saat onlarla zaman geçirmeli.

Ağustos ayının 15’inden itibaren çalışmalara hız verilmeli. Öncelikle, geçtiğimiz yıl işlenen konular tekrar edilmeli. Daha sonra da örnek soru ve test çözümleri yapabilir. Okulların açılmasına bir hafta kala ders çalışma bırakılmalı. Bu ara dinlenme sağlar.”

Haberin Devamı

KARNE ALAMADAN PENCEREDEN DÜŞÜP ÖLDÜ

/images/100/0x0/55eac82ff018fbb8f8965d14
KONYA’da karnesini almak için sabah erken kalkan ve ailesiyle birlikte kahvaltı yaptıktan sonra taburenin üzerine çıkarak pencereden aşağı bakan ilköğretim okulu 6’ncı sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Ümmet Koçer, dengesini kaybederek 8’inci kattan beton zemine düştü. Hastaneye kaldırılan Koçer, yapılan tüm müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. Koçer’in karnesinde zayıf olmadığı ve sınıf geçme derecesinin de ’iyi’ olduğu öğrenildi.

Merkez Selçuklu İlçesi Yazır Mahallesi Menekşe Sokak’ta oturan Mehmet Nuri Küçükköylü İlköğretim Okulu 6’ncı sınıf öğrencisi Ümmet Koçer, bugün saat 06.30 sıralarında kalktı. Karnesini alacağından dolayı heyecanlı olduğu belirtilen Koçer, ailesiyle birlikte kahvaltı yaptıktan sonra salona geçip giyindiği sırada taburenin üzerine çıkarak pencereden aşağı bakmak istedi. Bu sırada dengesini kaybeden Koçer, 8’inci kattan beton zemine düştü. Gürültü üzerine oğlunun düştüğünü fark eden kapıcı 45 yaşındaki Duran Koçer, 112 Acil Servis’e haber verdi. Ardından bahçeye indiğinde oğlunu kanlar içinde yerde buldu.

Ağır yaralı olan Koçer, ambulansla kaldırıldığı Beyhekim Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. 4 çocuklu Koçer ailesinin 2’nci çocuğu olan Koçer’in karnesinde ise zayıf olmadığı ve sınıf geçme derecesinin de ’iyi’ olduğu, okulda arkadaşları tarafından da sevildiği belirtildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

 

 

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!