Türkiye’de ötanazi ‘galiba’ yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de ötanazi ‘galiba’ yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2011 00:00

ÖTANAZİ, Türkiye dahil pek çok ülkede yasak. Geçtiğimiz hafta düzenlenen Türkiye’nin en genel kapsamlı ilk Ötanazi Sempozyumu’nda da bu tartışıldı. Konuşmalar, Türkiye’de doktorların zaten ötanazi yaptıklarını, ancak yasal nedenlerle bunu gizledikleri şüphesini doğurdu.

İnsan gibi ölme hakkı

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erdem Özkara, “Türkiye’de ötanazi yapıldığına dair yaygın bir kanaat var ve buna ben de inanıyorum. Ancak kanıtlamam mümkün değil” dedi. Doktor ve hukukçuların yüzde 85’inin ötanazinin yasalaşmasından yana olduğunu vurgulayan Özkara, “Kanser hastalarının yüzde 34’ü ötanazi isterken, Yoğun Bakım’da bu oran yüzde 37” dedi. Yurtdışında ötanazi konusunda yaşanan gelişmeleri de yakından izleyen Özkara, dayısının acılı ölümünü adım adım takip ettikten sonra bu konuda çalışmaya karar verdiğini belirterek şunları söyledi: “İnsan gibi ölmek herkesin hakkı. Biz artık ötanaziyi, ihtiyaç duyan hastalar için belli platformlarda tartışmalı ve ülkemize uygun düzenlemeler yapmalıyız. Ruh sağlığı yerinde bir kimsenin, iyileşme ümidi varken ötanazi isteyeceğine ihtimal vermiyorum.”

Suiistimal endişesi

Temel endişenin ötanazinin suiistimali olduğunu da belirten Özkara, şunları ekledi: “Ötanazinin kötüye kullanılabilecek yönleri de var. Ancak ‘Dünya görüşüme veya ilkelerime ters’ diyerek tartışılmasına bile karşı çıkmaya kimsenin hakkı yok. Bu kavramı, ona ihtiyaç duyan hastalarla birlikte değerlendirmek zorundayız. Doktorların yüzde 40’ı ötanaziye karşı olmadıklarını dile getiriyor. Karşı çıkanlar ise istismar edileceği kaygısını taşıyor. Bu nedenle tartışılmalı. Dünyada yalnızca Belçika, Hollanda, Lüksemburg’da ötanazi yasal. Ancak onların sosyal yapıları Türkiye’den çok farklı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!