Uzmanlar deprem için ne dedi

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar deprem için ne dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 01:03

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'de meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem sonrası “Umarım bu deprem, son günlerde bölgede bir barajla ilgili gündeme gelen siyanür sızıntısını artırmaz, ancak olumsuz etkilemesi kuvvetle ihtimaldir” dedi. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, ise depremin tetikleyici yapıda olmadığını belirterek, “Orta büyüklükte bir deprem, çok uzak alanlardan duyulması son derece normal” dedi.

Haberin Devamı

Gündoğdu, depremle ilgili yaptığı açıklamada, Kütahya Simav'da 1970'de 7.2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Ama o deprem Simav merkezde değil, denize yakın bir yerde olmuştu. Bir yıl kadar önce de aynı yerde 4'ü geçen depremler meydana gelmişti. Yani bir aktivite orada gelişiyordu. Bu akşam önce 3.8, daha sonra 5.9, daha sonra da 4.6 büyüklüğünde çok sığ sayılabilecek sarsıntılar oldu. Peş peşe bir yırtılmayı ifade ediyor bu durum. Öncü-artçı meselesine girmek şu an için yanlış. Ama bir yırtılmayı bize ifade ediyor. Bu da çok büyük hasara neden olacak bir deprem değil, ama yine yapılarımızın durumuna bağlı. Sabaha doğru daha net haberler gelecektir.”

Gündoğdu, depremin tetikleyici olmadığını, bunun için depremlerin çok güçlü olması gerektiğini belirterek, “Tetikleyici özelliği olacak şekilde büyük bir deprem değil. Zaten 1970 yılında enerjilerin oraya transfer olması gerekiyor, Simav civarlarına. Bu deprem hiçbir yeri tetikleyecek yapıda değil. Orta büyüklükte bir deprem, çok uzak alanlardan duyulması son derece normal” diye konuştu.

Haberin Devamı

PROF. DR. NACİ GÖRÜR'DEN SİYANÜR UYARISI

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Umarım bu deprem, son günlerde bölgede bir barajla ilgili gündeme gelen siyanür sızıntısını artırmaz, ancak olumsuz etkilemesi kuvvetle ihtimaldir” dedi.

Görür, Simav'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Simav bölgesinde, kuzeybatı güneydoğu doğrultusunda “Simav Fayı”nın olduğunu belirtti.

Naci Görür, bu fay hattının çok sayıda irili ufaklı faylardan meydana geldiğini ve çok aktif bir kuşak olduğunu dile getirdi.Bu kuşak üzerinde zaman zaman irili ufaklı depremlerin meydana geldiğini kaydeden Görür, kuşağın Gediz yöresini de kapsadığını ifade etti.

Görür, şunları söyledi:“Şu an çok net bilgiler daha ulaşmadı, ancak deprem 25-30 kilometre derinlikte meydana gelmiş. 5.7-5.9 büyüklükleri arasında. Bu tür depremlerde genelde can veya mal kaybı olması beklenmez, ancak, bizim ülkemizde özellikle kırsal kesimlerde yapıların depreme dayanıksız olmasından dolayı bu tür kayıpları yaşayabiliyoruz. Umarım bu deprem, son günlerde bölgede bir barajla ilgili gündeme gelen siyanür sızıntısını artırmaz, ancak olumsuz etkilemesi kuvvetle ihtimaldir.”

Haberin Devamı

ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDECEKTİR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdür Yardımcısı Kıvanç Kekovalı, Simav'daki depremden sonra artçı sarsıntıların bir süre kendisini hissettireceğini belirterek, “Çünkü 5.9 ciddi bir büyüklük” dedi.

Simav'daki depremle ilgili açıklama yapan Kekovalı, saat 23.15'te meydana gelen depremin, Marmara Bölgesi'nde bile etkisini gösteren şiddetli bir deprem olduğunun görüldüğünü söyledi.


Kekovalı, “Depremin artçı sarsıntıları sürüyor. Şu anda bunları takip ediyoruz. Bu büyüklükteki bir depremin ardından artçıların olması son derece normal. Artçı depremler bir süre kendisini hissettirecektir. Çünkü 5.9 ciddi bir büyüklük. Gelişmeleri takip ediyoruz. Vatandaşlarımız artçı depremlere hazırlıklı olmalılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

“İNSANLARIN SOKAKTA KALMALARINA GEREK YOK”

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Simav depremine ilişkin, “Bölge, birinci derecede deprem bölgesidir ve bu tür depremlerin olması her zaman beklenir, normaldir” dedi.

Prof. Dr. Erdik, Simav'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarakyaptığı açıklamada, Simav fay zonunda açılma olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:“Bölgenin yaklaşık 50 kilometre güneydoğusunda yer alan Gediz'de 1970 yılında 7.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bölge, birinci derecede deprem bölgesidir ve bu tür depremlerin olması her zaman beklenir, normaldir.”

Haberin Devamı


İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da depremin, Simav'daki dağın kuzeyinde yer alan bir fay hattında meydana geldiğini, geniş bir alanda hissedilen depremin 6.3'lük bir deprem olduğunu düşündüğünü söyledi.

Prof. Dr. Üşümezsoy, depremin 7'ye yakın bir şiddeti olduğunu vurgulayarak, “Depremde, 15 km'lik bir fay yırtılmış olmalı. İnsanların sokakta kalmalarına gerek yok. 6.3'lük bir deprem bölgedeki fayın gerilimini boşaltan bir depremdir. Dumlupınar Üniversitesinde bir binanın yıkılması da depremin 6.3 büyüklükte olduğunu gösteriyor. Ancak Simav'da nasıl duyulduğunu şu an bilmiyoruz” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!