Mahkemeden BDP'li bağımsızlara vize yolu

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeden BDPli bağımsızlara vize yolu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2011 12:10

BDP'li Sebahat Tuncel'in adaylığına engel olan ceza 6 aya çevrildi ve ertelendi. Bu arada Gültan Kışanak, Leyla Zana ve Hatip Dicle de mahkemeden memnu hakların iadesine ilişkin belgeyi aldı.

Haberin Devamı

SABAHAT TUNCEL'İN AVUKATI KONUŞTU / WEB TV

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in avukatlarının başvurusunu değerlendirerek, milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasını, 6 ay hapse çevirip hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Tuncel'in avukatı Baran Doğan, yaptıkları başvuruyu değerlendiren İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesinin, müvekkilinin milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasının 6 ay hapse çevrildiğini ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdiğini bildirdi.

Avukat Doğan, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesine göre mahkum olunan ceza miktarı 1 yıl ve üstü olduğu takdirde seçilme yetersizliğinin tartışılabileceğini belirterek, bu kararın ardından, müvekkilinin seçilme yeterliliğinin tartışılamayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Doğan, bugün kararla birlikte Yüksek Seçim Kuruluna başvuracaklarını bildirdi.

KIŞANAK'IN DOSYALARI YSK'DA

Bağımsız milletvekili adayı Gülten Kışanak'ın avukatı, müvekkilinin memnu haklarının iadesine ilişkin belgeyi Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) sundu. Kışanak için İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinden memnu haklarının iadesine ilişkin belge alınmıştı. Kışanak'ın avukatı Mehmet Nuri Özmen, müvekkili hakkındaki belgeyi YSK'ya sundu.

ZANA VE DİCLE DE MAHKEMEDEN EVRAKLARI ALDI

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bağımsız milletvekili aday başvuruları YSK tarafından iptal edilen Leyla Zana ve Mehmet Hatip Dicle'nin, “Yasaklanmış haklarının bulunmadığı” kararını verdi.

DEMİRTAŞ'TAN TWITTER'DA MESAJ

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Tuncel'le ilgili kararı duyurdu. İşte Demirtaş'ın mesajları:

 

''Sebahat Tuncel'in cezası son yasal değişiklikler de göz önüne alınarak 6 aya düşürüldü. Mahkemenin yeni kararı bugün YSK'ya iletilecek

Bu durumda sn.Tuncel'in adaylığı önünde tek bir bahane bile kalmamış oldu

Haberin Devamı

Gültan Kışanak ve Ertuğrul Kürkçü memnu hakların iadesi kararını aldı ve YSK'ya iletti. Onların durumu için de YSK'nın bahanesi kalmadı.

Hatip Dicle ve Leyla Zana için de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi şu sıralar yeni bir karar yazıyor ve bu karar da YSK’ya iletilince onlar için de YSK’nın bahaneleri tükenmiş olacak.''

 

BULDAN: "BU SAVAŞ KARARIDIR"

 

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise, "Bize konulan engeller aynen AKP’ye yansıyacaktır. Akıllarını başlarına toplasınlar; bu savaş kararıdır" dedi.

Buldan, YSK’nın bugün vereceği kararı beklediklerini belirtti. Kararın yine veto olması halinde seçimleri boykot etme kararı alacaklarını ifade eden Buldan, şöyle dedi:
"Güneydoğu’da hiçbir AKP’li milletvekili adayı seçilemeyecektir. Bize konulan engeller aynen AKP’ye yansıyacaktır. Çünkü bu olayın arkasında AKP’nin olduğunu çok iyi biliyoruz. Burada bağımsız adaylar seçim çalışması yürütemeyecekse, AKP’li adaylarda yürütemeyecektir. Akıllarını başlarına toplasınlar, bu savaş kararıdır. Adaylarımızın anlı açık, yürekleri temizdir. Kötü işlere bulaşmamışlardır. Bizler AKP adayları gibi ceplerimize para koyup bu halkın karşısına çıkmayacak kadar yürekli insanlarız. ’Başın düşerse dara Yaşar Akkuş’u ara’ sloganını Iğdır’da çöpe gömeceğiz. Bu halk Yaşar Akkuş’un dağıtacağı parayı, erzakı almayacak kadar yürekli ve onurlu bir halktır."

 

Haberin Devamı

SEBAHAT TUNCEL : OLUMSUZ BİR DEĞERLENDİRMEDE KRİZ VE KAOS DERİNLEŞİR

"Verilen kararın sadece hukuki değil siyasal sonuçları olduğunu herkes biliyor. Dün bunu pratik olarak sokaklara yansıyan öfkeyle de bunu yaşadık"

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasını, 6 ay hapse çevirip hükmün açıklanmasının geri bırakmasıyla ilgili açıklama yaptı.


Tuncel konuşmasında, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 12 bağımsız milletvekiliyle ilgili kararını değerlendirdi. “Bu kararı Türkiye kamuoyu da çok tartıştı. Bu karar hukuki olmaktan çok siyasi bir karar" diyen Tuncel sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı


“Yüksek Seçim Kurulu, bu karardan dönebileceğini ifade etti. Biz bugün itibariyle eksik evraklarımızı gönderdik. Bakalım bunun sonucunda nasıl bir değerlendirme yapacak. Umarım Türkiye demokrasisinin lehine bir karar çıkar. Verilen kararın sadece hukuki değil siyasal sonuçları olduğunu herkes biliyor. Dün bunu pratik olarak sokaklara yansıyan öfkeyle de bunu yaşadık. YSK sadece hukuki boyutuyla biz bunu aldık diyemez. Bakalım nasıl değerlendirecek"


OLUMSUZ BİR DEĞERLENDİRMEDE KRİZ VE KAOS DERİNLEŞİR"


YSK ‘nın olumsuz bir karar vermesi durumunda Türkiye’nin ciddi sorunlar yaşayacağını savunan Tuncel, “Ben olumsuz bir değerlendirme durumunda Türkiye’de çok ciddi sorunların yaşanacağını, kriz ve kaosun derinleşeceğini ve demokratik bir seçim yapma zeminin ortadan kalkacağını düşünüyorum. Umarım buna meyil vermeden bir değerlendirme yapar" diye konuştu.

Haberin Devamı

“YSK TOPU BİZE ATTI"


İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin cezasını 6 aya indirmesi ve ertelemesiyle ilgili olarak da Tuncel, “Bu hukuki bir durum. YSK’nın da yasal düzenlemeleri var. Bu düzenlemelerle birlikte yapılan bir düzeltme aslında. Ben hukukçu değilim, hukuki terim olarak bilmiyorum ama aradaki çelişkinin giderilmesi diye ifade edebilirim. Bu çelişki giderilmiş durumda, dolayısıyla 6 ay olması seçilme hakkını engelleyen durumu ortadan kaldırmış durumda. Buna da tabiki karar verecek YSK’dır. YSK ‘Eksik evrakları vardı o yüzden biz böyle karar verdik’ diyerek topu bize attı. Bizim de halkımıza karşı seçmenlerimize karşı sorumluluğumuz var. Bizden dolayı bir sorunun olmadığını en azından kamuoyumuzla paylaşmak durumundayız" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!