Başbakan Erdoğan: Kaddafi'yi aradım ve dedim ki

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan: Kaddafiyi aradım ve dedim ki
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2011 10:25

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan’da düzenlenen Cidde Ekonomik Forumu’nda Libya’ya yapılan operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, 1 Mart'ta Kaddafi'yi aradığını ve halkın iradesine saygı göstermesi gerektiğini söyledi. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

Haberin Devamı

CİDDE Ekonomik Forumu’na üçüncü kez katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ’Küresel Liderler Diyalogu’ konulu oturumda yaptığı konuşmada, "Libya kan ağlarken, Libya gözyaşı dökerken, biz elimiz kolumuz bağlı oturup seyredemeyiz" dedi. Erdoğan, gazetecilerin "Kaddafi gitmeli mi?" sorusuna ise "O safhayı geçti bile. Şimdi burada Kaddafi, kendi kendiyle çelişki içinde. Resmi bir görevle Libya’nın başında olmayana düşen, resmi bir görevle Libya’nın başında olana Libya’yı teslim etmekti" yanıtını verdi.

 

Küresel ölçekte tüm kıtaları ve insanlığı ilgilendiren foruma katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Türkiye ve Suudi Arabistan, içinde bulunduğumuz coğrafyanın iki önemli ülkesi olarak, bölgesel barış ve istikrara önemli katkı sağlıyor ve örnek bir işbirliği sergiliyorlar" dedi. Erdoğan Avrupa içinde, Türkiye’nin üyeliğinin, halkı Müslüman olması nedeniyle bazı ülke ve liderlerin popülist politikalarıyla engellenmek istendiğini de belirttiği konuşmasında, "Tüm Arap kardeşlerimizi ülkemizde her alanda yatırım yapmalarını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan Hilton Oteli’nde bu yıl 11’incisi düzenlenen ’Cidde Ekonomik Forumu’nda ’Küresel Liderler Diyalogu’ konulu oturumda yaptığı konuşmada, "Bölgemizin içinden geçtiği süreç dikkate alındığında, Cidde Ekonomik Forumu daha da bir önem kazanıyor. Burada istişare edilecek konuların, buradan neşet edecek (doğacak) fikirlerin, bölgemizin huzur, istikrar, barış ve refahına katkı sağlamasını temenni ediyorum" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Suudi Arabistan, içinde bulunduğumuz coğrafyanın iki önemli ülkesi olarak, bölgesel barış ve istikrara önemli katkı sağlıyor ve örnek bir işbirliği sergiliyorlar. Son yıllarda başta İslam Konferansı Örgütü, Arap Ligi ve Körfez İşbirliği Konseyi olmak üzere, uluslararası platformlarda Suudi Arabistan’la tam bir iş birliği içindeyiz. Uluslararası meselelerde iş birliğimizin yanında, dış ticaret alanlarında da Suudi Arabistan’la tüm bölgeye örnek teşkil edecek bir dayanışma sergiliyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde de ikili ilişkilerimizi her alanda ilerletmek, siyasi diyalogumuzu güçlendirmek ve iş birliğimizi yeni alanlara taşımak için Suudi dostlarımızla, kardeşlerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Haberin Devamı

Erdoğan, Türkiye’nin son 8 yılda ekonomiden dış politikaya, sosyal yaşamdan iç politikaya kadar her alanda büyük bir değişim kat edip, ilerlemeler sağladığını da anlattı.

"TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ENGELLENMEK İSTENİYOR"

Başbakan Erdoğan Türkiye’nin AB üyeliğinin, halkı Müslüman olması nedeniyle bazı ülke ve liderlerin popülist politikalarıyla engellenmek istendiğini de belirtirken, istikrar ve güveni tesis etmek için ülke içinde siyaset ve hukuk sistemindeki aksaklıklar noktasında önemli reformlar gerçekleştirdiklerini öne sürdü. Erdoğan, yasa ve Anayasa değişiklikleriyle Türkiye’nin hukuk sistemini daha hızlı, güvenilir, tarafsız ve bağımsız hale getirdiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini başlattığını, bu yönde reformlar gerçekleştirdiğini, kurumlarını, standartlarını Avrupa Birliği kurum ve standartlarıyla uyumlu hale getirmeye başladığını kaydeden Erdoğan, "Avrupa içinde, Türkiye’nin üyeliğinin, halkı Müslüman olması nedeniyle bazı ülke ve liderlerin popülist politikalarıyla engellenmek istendiğini görüyor ve biliyoruz. Avrupa Birliği, önümüze ne kadar engeller çıkarırsa çıkarsın, sudan bahanelerle bizi yavaşlatmaya ne kadar gayret ederse etsin, biz, kendimiz için, halkımız için, ülkemizin geleceği için reformlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin, ’medeniyetler çatışması’ gibi tezlere antitez oluşturduğuna inanıyoruz. Doğu ile Batı’nın buluşmasında, kaynaşmasında, diyalog kurmasında, en önemlisi de Doğu ile Batı arasındaki ön yargıların giderilmesinde, Türkiye’nin üyeliğinin hayati öneme haiz olduğunu biliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

“LİBYA KAN AĞLIYOR, SEYREDEMEYİZ”

Libya’nın içinde bulunduğu durumu da değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Libya kan ağlarken, gözyaşı dökerken, biz elimiz kolumuz bağlı oturup seyredemeyiz" dedi. Türkiye’nin kat ettiği büyük değişimde bir başka önemli etkenin de aktif dış politika olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, komşularıyla problem yaşayan bir ülkenin ekonomisini büyütemeyeceğini, refahını artıramayacağını çok iyi bildiklerini söyledi. Türkiye’nin huzuru kadar bölge huzurunu da önemsediklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Irak huzursuzken biz huzurlu olamayız, Lübnan mutsuzken biz mutlu olamayız, Mısır, Tunus değişirken biz buna bigane kalamayız. Libya kan ağlarken, Libya gözyaşı dökerken, biz elimiz kolumuz bağlı oturup seyredemeyiz. Filistin’de çocuklar ölürken, Filistin’de masum siviller, yaşlılar, kadınlar, fosfor bombaları altında can verirken, biz hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Biz, bölgemizdeki her ülkenin toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına saygılıyız. Biz, hiç bir ülkenin iç işlerine karışmadık ve asla da karışmayız. Hiçbir ülke üzerinde gizli hesaplarımız, gizli niyetlerimiz olamaz. Türkiye’nin ekseni bellidir, dış politikada eksenimiz bellidir ve gayet açıktır. Tunus Tunuslularındır, Mısır Mısırlılarındır, Bahreyn Bahreynlilerindir, Cezayir Cezayirlilerindir, Irak Iraklılarındır. Biz, o ülkelerin yer altı veya yer üstü zenginliklerinin tarafı değiliz. Biz, bölgesel barışın tek tek ülkeler için hayati derecede önem arz ettiğine inanıyor, sadece ve sadece bölgesel barış için katkı sunmaya çalışıyoruz. Hele hele, 'yeni Osmanlıcılık' gibi bir iddiayı, böyle bir ithamı kabul  etmemiz asla ve asla mümkün değildir. Bu iddia, Türkiye'nin barış çabalarını,  barış için yaptığı katkıları engellemek için ortaya atılmış art niyetli bir  iddiadır."

Haberin Devamı

"TÜM ARAP KARDEŞLERİMİZİ ÜLKEMİZDE YATIRIMA ÇAĞIRIYORUZ"

Başbakan Erdoğan, Türkiye’deki milli gelirin son 8 yılda 3 kattan fazla artış kaydettiğini, 230 milyar dolardan 730 milyar dolara yükseldiğini belirtirken, enflasyon ve faiz oranlarını düşürdüklerini söyledi. Erdoğan, "Tüm Arap kardeşlerimizi ülkemizde görmek, sağlıktan turizme, enerjiden inşaata, sanayiden tarıma kadar her alana yatırım yapmalarını istiyoruz; kapılar ardına kadar sizlere açık olacaktır, bundan hiç endişeniz olmasın" dedi. Türkiye’nin, Dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi konumuna geldiğini de belirten Erdoğan, "Hükümet olarak belirlediğimiz 2023 hedefleriyle dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak için belli bir plan ve program dahilinde çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor" dedi.

Erdoğan, Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye önemli miktarda yatırım yapan ülkeler arasında yer aldığını da hatırlatırken, ülkemizde faaliyet gösteren Suudi Arabistan ortaklı şirket sayısının 200’ü aştığını, sermaye stokunun ise 2,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN’LA VİZELERİN KALDIRILMASI

Başbakan Erdoğan, Suriye, Ürdün ve Libya ile vizelerin kaldırıldığını da hatırlatırken, İstanbul’dan yola çıkan bir kişinin, Beyrut, Şam, Amman’a kadar rahatça seyahat edebildiğini söyledi. Suudi Arabistan ile de bu noktada görüşmelerin devam ettiğini belirten Erdoğan, "İnşallah o vizeleri de kaldırarak, Yemen üzerinden Hint okyanusuna kadar seyahat özgürlüğünü perçinlemiş olduğumuz günleri görürüz diye temenni ediyorum" dedi.

KONUŞMA SONRASI SORU&CEVAP

Erdoğan, “Kaddafi gitmeli mi?” sorusuna “O safhayı geçti bile. Şimdi  burada Kaddafi, kendi kendiyle çelişki içinde. Resmi bir görevle Libya'nın  başında olmayana düşen, resmi bir görevle Libya'nın başında olana Libya'yı teslim  etmekti” yanıtını verdi.

TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİK SÜRECİ VE FİLİSTİN POLİTİKASI

Başbakan Erdoğan, “AB'ye girerseniz Filistinli kardeşlerinizi unutacak mısınız?” sorusu üzerine de çok kısa bir cevap vermek istediğini belirterek,  “Bundan şüphe ederseniz, ben buna üzülürüm” yanıtını verdi. Erdoğan'ın yanıtını  salondaki katılımcılar alkışladılar.

“KADDAFİ’YE 1 MART TARİHİNDE DEDİM”

Bir başka gazetecinin “Kaddafi gitmeli mi?” sorusu üzerine Erdoğan, şu  yanıtı verdi:
“O safhayı geçti bile. Şimdi burada Kaddafi, kendi kendiyle çelişki  içinde. Biliyorsunuz ilk anda şu sözleri çok önemliydi, 'Ben, şu anda resmi bir  görevle Libya'nın başında değilim' diyordu; resmi bir görevle Libya'nın başında  olmayana düşen, resmi bir görevle Libya'nın başında olana Libya'yı teslim  etmekti. Gerek kendilerine, gerekse oğluna ben telefonla bunları ifade ettim,  'bunun yapılması gerekir' dedim. 'Artık halkın iradesine saygı duymalısın ve  biran önce de bu bitmelidir' dedik. Ne yazık ki işi, bu noktaya getirdi. Benim bu  görüşmem, 1 Mart tarihindedir. Ne yazık ki bunda başarılı olamadık.
Temenni ederim ki bu son gelişmelerle Libya'da artık kardeşin kardeşi  öldürdüğü dönem süratle bitsin ve Libya halkının iradesi Libya'ya hakim olsun.”


Başbakan Erdoğan, Ekonomik Forum Toplantısı’ndan sonra, ailesiyle birlikte Umre yapmak için Mekke’ye geçti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!