‘Kara perşembe’ tepkisi

Güncelleme Tarihi:

‘Kara perşembe’ tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 00:28

Ergenekon davası kapsamında gazetecilerin evlerinin aranarak gözaltına alınması ABD, Avrupa ve dış basında büyük yankı yarattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, “Kamuoyunun önünde dile getirdiğimiz gibi Türkiye’deki gidişattan kaygılarımız var. Bu gelişmelerle ilgili Türk yetkililerle temasları sürdürüyoruz. Bu konuları çok yakından takip edeceğiz” dedi.

AB: Endişeyle izliyoruz

- AB Komisyonu, “Gazetecilere yönelik son polis uygulamalarını endişeyle izlediğini” bildirdi. AB Komisyonunun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, “Tüm modern demokrasilerde ifade ve basın özgürlüğü muhafaza edilmesi gereken temel prensiplerdir. Aday ülke olarak Türkiye’nin bu temel prensipleri uygulamasını ve kamuoyunda çoğulcu ve farklı tartışmalara imkan sağlamasını umuyoruz. Türkiye’nin acilen basın özgürlüğünün icrasını kayda değer şekilde iyileştirmek için yasal çerçeveyi değiştirmesine ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

AGİT: Yıldırmaya son verilsin

- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı medya sorumlusu Dunja Mijatovic, “Türk makamlarını, gazetecileri yıldırma ve tehdit etmeye son vermeye çağırdığını” söyledi.

IPI: Gazeteciler serbest kalmalı

- Uluslararası Basın Enstitüsü Direktörü Alison Bethel McKenzie, şöyle dedi: “Aralarında Uluslararası Basın Enstitüsü’nün Dünya Basın Özgürlük Kahramanı ünvanı verdiği Nedim Şener’in de bulunduğu diğer gazetecilerin gözaltına alınması haberlerinden son derece kaygı duyuyoruz. Hiçbir gazeteci mesleklerini eleştirel görüşün ifade edilmesi dahil yerine getirdikleri için, tutuklama, saldırı, hapis ya da başka herhangi bir baskı ya da tehditle karşılaşmamalıdır. Yetkililere gazetecilik çalışmalarından dolayı hapse konulmuş tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz.”

Sınır Tanımayan Gazeteciler: Hayrete düştük

- Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, ‘Kara Perşembe’ diye tanımlayarak yaptığı açıklamada, “Hükümeti devirmeyi amaçlayan bir plana dahil oldukları şüphesiyle yapılan gözaltılar karşısında hayrete düştüklerini” kaydetti. Açıklamada, “Gazetecilerin, hükümetin hoşuna gitmeyen durumları haber yaptığı için baskı altında kaldığını görmek bizi rahatsız etti” denildi.

AFP: Taraf bile eleştirdi

- Fransız haber ajansı, “Ergenekon soruşturmasını destekleyen Taraf gazetesi bile savcıların niyetinden şüphelenmeye başladı” ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!