Güncelleme Tarihi:
Kars Eski Belediye Başkanı Alibeyoğlu: “Kars bir zamanlar satılık şehirdi. Yol, su, kanalizasyon, park, sinema, hiçbir şey yoktu. Kentin kaderinin değişmesi gerekiyordu. Sınır kenti olup sınır ticaretinden yararlanamayan tek kentti. Biz şehre her şeyi getirdik. Şehri ağaçlandırdık ve park yaptık. Bu parkı yaparken de, belediye meclisimizin oy birliğiyle aldığı kararla, Kars’ı ve ülkemizi sembolize edecek bir şey yapalım dedik. Dışarıda, soykırım var deniyor, soykırım anıtları yapıyorlar, biz de buna karşılık bir insanlık anıtı yaptık. Buna neden karşı çıkılıyor anlamıyorum. Tamamlanmamış bir anıta ilişkin fikir yürütmenin bir mantığı yok.” diye konuştu.
O ALAN SİT ALANI DEĞİL
Alibeyoğlu: “Bu, heykelin yapılmasıyla ilgili onaydır. Bu raporda heykelin yapıldığı alanın herhangi bir sit içerisinde yer almadığı, tescil edildiği ve anıt yapılmasına uygun görüldüğü belirtilmektedir.” diyerek elindeki Erzurum Yüksek Anıtlar Koruma Kurulunun raporunu gösterdi ve ekledi: “Anıt, sit alanı içinde de olabilirdi. Vali Konağının bahçesinde Atatürk heykeli var. O da sit alanı içinde, onun da mı kaldırılması gerekir? Heykel sit alanı içinde yapılmaz diye bir kaide var mı?”
YIKMANIN ANLAMI YOK
Alibeyoğlu: “Heykelin yapılmaya başlanmasından iki sene sonra, çalışma bitme noktasına geldi. Kurul, anıtı görmeden bir karar verdi, projeyi durdurma noktasına geldi. Ben de kurula gidip, ‘Size yakışmıyor, iki yıl önce verdiğiniz kararı neden bozuyorsunuz?’ dedim. Kurul Başkanı bizim lehimizde oy kullandı, diğer kurul üyeleri duygusal kullandılar. Aradan bir iki ay daha geçti, bu sefer yıkımına karar verdiler. Sonrasında kente gelip heykeli gören Kültür Bakanı projeyi fevkalade bulduğunu söyleyerek bunu Yüksek Anıtlar Kurulu’na götüreceğiz dedi. Yüksek Anıtlar Kurulu daha karar vermeden bu duruma gelinmesini ben etik bulmuyorum, üzülüyorum. Bir şeyi beğenmeyebiliriz; ama yıkmanın da anlamı yoktur.” dedi.