Hava Kuvvetleri: BaÅŸvurduk, yoÄŸunluktan dolayı kimseyi gönderemedik

Güncelleme Tarihi:

Hava Kuvvetleri: Başvurduk, yoğunluktan dolayı kimseyi gönderemedik
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 15:51

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Wikileaks belgeleri arasında bulunan ve yabancı basına da konu olan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ABD Başkanı Obama’dan uzaya Türk astronot götürülmesi talebi ile sonrasındaki değerlendirmelere ilişkin iddialarla bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

''Hava Kuvvetleri Komutanlığı 2000 yılından itibaren uzay faaliyetlerini yürütmek amacıyla teşkilat yapısında değişiklik yapmış ve Uzay Şube Müdürlüğü sorumluluğunda olmak üzere;

- Türk Uzay Kurumunun kurulmasına ilişkin taslak kanun tasarısı hazırlanması çalışmalarını koordine etmiş,

- Türk Silahlı Kuvvetlerinin uzaydan etkin bir şekilde faydalanmasına imkan sağlayacak uydu sistemlerinin geliştirilmesi ve bu amaçla tanımlanan projelerin yönetimi görevini (Yürürlükteki Göktürk-1 ve Göktürk-2 projeleri gibi) üstlenmiştir.

 

Haberin Devamı

Bu çalışmalara ilave olarak, uzay bilimleri alanında eğitimli personel ihtiyacını karşılamak üzere muhtelif yüksek lisans ve doktora programları başlatmıştır. Bu programlar çerçevesinde önemli sayıda personel yetiştirmiş ve halen yetiştirmeye devam etmektedir.

 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca yürütülen uzay faaliyetleri kapsamında uzaya astronot gönderilmesi konusunda da 2004 yılından itibaren çeÅŸitli giriÅŸimlerde bulunulmuÅŸtur. Bu yeteneÄŸe sahip ülkeler nezdinde yapılan giriÅŸimler neticesinde ilgili ülkelerin insanlı uzay uçuÅŸ programlarınınÂyoÄŸunluÄŸu ve uygun olmadığı gerekçeleriyle olumlu sonuçlar elde edilememiÅŸtir.

 

Ancak, Türkiye’de büyük bir hızla gelişmeye başlayan uzay çalışmalarına olan ilgiyi artırabilmek ve bu konuda toplumsal farkındalığı yaratmak amacıyla gelecek yıllarda bir astronot programına katılımın mümkün olması durumunda, bu konuda gerekli gayretin gösterilmesi ve astronot olarak yetiştirilmek üzere pilotlarımız arasından uygun nitelikteki bir personelin seçilmesi öngörülmektedir.''

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!