Güncelleme Tarihi:
ATATÜRK, Safiye Ayla’nın sesinden ‘Yanık Ömer’ şarkısını ilk dinlediğinde büyük bir hayranlıkla tekrar tekrar okumasını rica etmiş, o da okumuştu. Sonra Atatürk, Safiye Ayla’ya bu şarkının Batı müziği tarzında çoksesli düzenlemesinin güzel olacağını söylemişti. Ayla bu ricayı ancak Ata’nın doğumunun 100. yılında gerçekleştirebildi.
Sadettin Kaynak’ın Kurtuluş Savaşı’nı konu alan ‘Yanık Ömer’ adlı bestesi Safiye Ayla için artık özel bir öneme sahipti. Ata’nın bir anlamda vasiyeti kabul ettiği ricayı gerçekleştirmek için Muammer Sun’a orkestrasyonunu hazırlatıp masraflarını cebinden karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde çok sesli seslendirerek bant kaydını gerçekleştirme saadetini yaşadı. Ama Safiye Ayla, bugün tek kaydı bulunan bu çalışmayı ne yazık ki plak olarak bastıramadığı gibi radyo ve televizyonlarda dahi okuyarak halka sunamadı.
Sanatçının bu çabası dönemin askeri darbeyle işbaşına gelen cumhurbaşkanının kadir bilmezliğinin gölgesinde kaldı. Oysa Safiye Ayla’nın Atatürk’ten gördüğü ilgi, sonrasında Celal Bayar, İsmet İnönü gibi diğer devlet büyükleriyle de devam etmişti. Cumhurbaşkanları içinde bir tek Kenan Evren, Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılında çağdaşı bazı sanatçılara ödül verdiği halde kendisini görmezden gelip, çok arzu ettiği bu onurdan onu mahrum bıraktı.
İlk Kürtçe müzikal devlet sahnesinde
Esra KAYA/ANKARA
İLK Kürtçe müzikal olan “Çîrokek Zivistanê” (Bir Kış Öyküsü), Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Haldun Dormen’in sahneye koyduğu Kürtçe müzikalin gösterimine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, BDP’li milletvekilleri Akın Birdal, Hamit Geylani, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Leyla Zana katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise programında yer almasına rağmen gecikme nedeniyle müzikale katılamadı. Gösterim öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş şunları söyledi: “Dil bölmez, dil bütünleştirir. Dolayısıyla tüm diller ülkenin zenginliğidir. Ankara’da Kürtçe tiyatronun devlet sahnesinde gösteriliyor olması son derece önemli bir gelişme. Bu aynı zamanda bir çelişkinin de ifadesidir. Devletin tiyatrosunda serbest, mahkemesinde yasak; televizyonunda serbest, okulunda yasak. Bu olumlu gelişmelerle birlikte çelişkilerin de ortadan kalkacağını ümit ediyorum. Umarım bunların ortadan kalkmasına vesile olur.”
İlk kez 1931’de sahneye çıktı
SAFİYE Ayla ilk sahne teklifini Beyoğlu’nda, şimdiki Fitaş Sinema-sı’nın yerinde bulunan Mulen Ruj Ga-zinosu’ndan alarak 1931’de sahneye çıktı. Plak kayıtlarıyla yurtta ve dünyada önemli bir yankı uyandıran sanatçı 1950’de evlenince sahnelerden uzak kaldı. Yine de 1951’de ayda bir verdiği Saray Sineması Konserleri’yle sevenleriyle buluştu; konserler 1974’e kadar sürdü. En son sahne konserini Atatürk’ün anısına Türk Kültürüne Hizmet Vakfı yararına 1987’de İstanbul AKM’de verdi. 14 Ocak 1998’de yaşama gözlerini yumdu.
Atlas’tan dinleyin
Safiye Ayla ve CSO’dan Muammer Sun’un çoksesli düzenlemesiyle ‘Yanık Ömer’ çalışmasını www.kesfetmekicinbak.com sitesinden dinleyebilirsiniz.
Gerçek Tenten öldü
BELÇİKA’nın ünlü çizgi kahramanı Tenten’in yaratılmasında ‘ilham kaynağı’ olan ünlü Danimarkalı aktör Palle Huld, hayatının son günlerini geçirdiği Kopenhag’daki bir huzurevinde 98 yaşında öldü. Huld, 1928 yılında Danimarka’nın ‘Politiken’ gazetesinin, bir gencin dünyayı turlayarak muhabirlik yapmasını öngören yarışmasını henüz 15 yaşındayken kazanmış ve o yıllarda dünyayı dolaşmıştı. 44 gün boyunca Kuzey Amerika, Japonya ve Avrupa turunu tamamlayan Huld, Kopenhag’a dönüşünde 20 bin kişi tarafından karşılanmıştı. Huld, izlenimlerini ‘44 günde dünya turu’ (Jorden rundt i 44 Dage) adını taşıyan bir kitapta toplamıştı. Bu genç adamın maceraları, Herge’ye ‘ilham kaynağı’ olmuş ve bugün dünyanın en çok tanınan çizgi kahramanlarından olan Tenten’in doğmasına neden olmuştu.
m Zeynel LÜLE
İş kazaları masaya yatırılıyor
TÜRKİYE’de bilgisizlik, dikkatsizlik ve ihmalden kaynaklanan sorunlar, 13 Aralık’ta İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencilerinin düzenlediği seminerde ele alınacak. Betûl Mardin’in öncülüğünde yapılacak seminerde madencilik, tersane, kot taşlama iş kollarının yanı sıra bireysel silahlanmanın da neden olduğu kazalar ve çözüm önerileri, uzmanları tarafından masaya yatırılacak.