İnancım çok farklı

Güncelleme Tarihi:

İnancım çok farklı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 00:00

Güney Kore ziyareti öncesi havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün “ilköğretimde başörtüsünü yanlış bulduklarına” yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Ben özgürlüklerin tanımı noktasında bireysel açıklama yapma noktasında değilim. Çünkü, özgürlüklere olan inancım çok farklı” dedi.

İLKÖĞRETİMDE başörtüsünü doğru bulmayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün açıklamaları, Başbakan Tayyip Erdoğan’a soruldu. Erdoğan, “Ben özgürlüklerin tanımı noktasında bireysel açıklama yapma noktasında değilim. Çünkü, özgürlüklere olan inancım çok farklı” dedi. Erdoğan, Güney Kore ve Bangladeş ziyaretleri öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı ve eşinin ilköğretimde başörtüsü konusundaki açıklamalarını hatırlatması üzerine Erdoğan şunları söyledi:

Yeni Anayasa’yı bekleyin

“Bütün bu konularla ilgili olarak özellikle milletvekili seçimlerinin sonrasını ben çok önemsiyorum. Yeni anayasayı çok önemsiyorum. Bu yeni anayasa ile birlikte aslında bu tür soru işaretlerinin netliğe kavuşacağı düşüncesindeyim. Biz halkımızla bütünleşmek suretiyle inşallah bu soruları netliğe kavuşturmanın da mücadelesini vereceğiz. Ben özgürlüklerin tanımı noktasında bireysel açıklama yapma noktasında değilim. Çünkü, özgürlüklere olan inancım çok farklı. Bunu da karar mercii olan, özellikle yargı kesimiyle paylaşmanın ne kadar zor olduğunu geçmişte de maalesef gördük. Onun için bu süreç inanıyorum ki milletvekili seçimlerinden sonra... Çünkü, ben bu konuda daha önce konuşmayacağımı söyledim. Yeni anayasayı hazırlayacağız ve Meclis’te isteriz ki en geniş manada mutabakatla bunu çıkaralım. En geniş mutabakatla da bunu çıkardığımız takdirde artık zaten bu tür açıklamalarda da yer kalmayacaktır.”

Özgürlük sınırsız değildir

AB ilerleme raporundaki basın özgürlüğü eleştirilerini de değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi: “Somut adımlar nedir sorusunu sormak benim hakkımdır. Hükümet olarak, biz atılması gereken bütün adımları, basın özgürlüğü noktasında göreve daha ilk geldiğimizde yaptığımız basın şurası ile en güzel şekilde ortaya koyduk ve bu basın şurasında alınan kararlara da iktidarımız sadık kalmıştır. Şu andaki süreç Hükümetimizle alakalı bir süreç değil, tamamen yargıyla alakalı bir süreçtir. Basın özgürlüğü dediğimiz olay sınırsız mıdır? Onun da bir sınırı var. Eğer basın mensupları bu sınırı çiğniyorsa, yargı devreye girmektedir. Bu özgürlükler, hiçbir zaman sınırsız olmayacaktır. Yine yargıyla bu işin boyutu her zaman için olacaktır. Onun için de basın mensupları, köşe yazarları içerisinde bu süreci de iyi değerlendirmesi gereken arkadaşlarımızın olması gerekir. Bize de nelerin uygulandığı ortadadır. Eğer dokunulmazlık deniliyorsa, siyasetçinin sınırsız bir dokunulmazlığı yok. Görevi bittiği andan itibaren dokunulmazlığı kalkar ve hemen Demokles’in kılıcı sallanmaya başlar.”

Beni de kediye benzettiler

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dansöz olarak gösteren karikatür hatırlatılarak, “Sizce bu sınır çerçevesi içerisinde miydi” sorusu üzerine Erdoğan, bunun karikatüristlere sorulması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Tayyip Erdoğan’ı kediye, köpeğe benzettikleri zaman bir şey söylemediniz. Sevimli hayvan yaptınız. O zaman hep savunuyordunuz. ‘Karikatüristler bunları yapar’ diyordunuz. Bilemiyorum, bunu karikatüristlerin kendisine sorarsanız daha isabetli olur. Çünkü, ben karikatüristlerin özgürlük sınırının ne olduğunu öğrenemedim” dedi.

Bedelli yok

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorusu üzerine sözleşmeli er çalışmasının devam ettiğini söyledi. Erdoğan bedelli askerlik konusunda ise “Bedelli kesinlikle gündemde yoktur” dedi.

Sözleşmeli erinki astsubay maaşını geçiyor

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ilkokul mezunlarının da sözleşmeli er olabileceğini ve ayda 1500-2000 TL arası maaş alacağını söylemişti. Şu anda başçavuş 1.650, uzman çavuş 1.600, teğmen 2150, 8/1 memur ise 1.200 TL maaş alıyor.

Güney Kore’ye gitti

BAŞBAKAN Erdoğan, özel uçak “ANA” ile saat 12.10’te Güney Kore’ye gitti. Erdoğan’ı, Esenboğa Havalimanı’ndan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya uğurladı. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’la beraber Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Güney Kore’ye gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!