Cem Garipoğlu adliyede

Güncelleme Tarihi:

Cem Garipoğlu adliyede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2010 11:483dk okuma

İstanbul Etiler’de 3 Mart 2009’da çöp konteynerinde cesedi bulunan Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı Cem Garipoğlu, küçük yaşta ismi yayınlandığı için bir gazete hakkında açılan davada “mağdur” sıfatıyla ifade vermek için Eyüp Adliyesi’ne getirildi.

Haberin Devamı

KİLO ALMIŞ, SAÇLARI UZAMIŞ / Foto Galeri

 

Lise öğrencisi Münevver Karabulut’un öldürülmesine ilişkin davada hakkında 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası istenen Cem Garipoğlu, saat 10.30 sıralarında tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden Eyüp Adliyesi’ne getirildi.

Jandarma ve polisin yoğun güvenlik önlemleri altında adliyenin arka kapısından içeri alınan Cem Garipoğlu kravatlı takım elbise ile geldi. Cem Garipoğlu'nun kilo aldığı görüldü. Jandarmanın aldığı güvenlik önlemlerine rağmen, basın mensupları Cem Garipoğlu'nu ilk kez yakından görüntüleme imkanı buldu.

Cem Garipoğlu, küçük yaşta olduğu halde isminin açık olarak kullanılması nedeniyle bir gazete aleyhine Eyüp 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada “mağdur” sıfatıyla ifade verdi.

KAÇ YAŞINDA OLDUĞU BİLİNMİYORDU

Duruşmaya tutuklu sanık Cem Garipoğlu’nun yanı sıra avukatı Orhan Kaya, sanık gazeteci Gül Kireklo ile avukatı hazır bulundu. Gül Kireklo duruşmada daha önce verdiği ifadeyi tekrar ettiğini belirterek, “Ekleyeceğim husus yoktur. Sanığın o tarihte kaç yaşında olduğu bilinmiyordu. Kaçaktı ve yakalanmasına çalışıyordu. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla haber yapılmıştır. Beraatime karar verilsin” dedi.

O TARİHTE 17 YAŞINDAYDIM

Duruşmada sanıktan şikayetçi olduğunu söyleyen Cem Garipoğlu, “Haberin yapıldığı tarihte 17 yaşındaydım. Daha sonra da hakkımda yaş tashihi kararı verilmedi. Bundan sonra benim yerime avukatım beyanda bulunacaktır” diye konuştu. Söz alan Garipoğlu’nun avukatı Orhan Kaya, dosyayı inceleyip beyanda bulunacaklarını söyleyerek, “Müvekkilin yaşı küçük olması nedeniyle gizlilik kararı verilmiş ve bu hususta yayınlanmıştı. Karşı tarafın aleyhe olan beyanlarını kabul etmiyoruz” dedi.

Mahkeme, suçtan zarar gören mağdurun davaya katılmasına, Orhan Kaya’nın katılan vekili olarak duruşmalara kabulüne ve sanık vekilin zaman aşımı itirazının incelemeye alınması için süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

197 GÜNDÜ KAYIPTI KAMUOYU BUNLARI BİLMEK İSTİYORDU

Adliye çıkışında basın mensuplarının haberin konusu ve dava ile ilgili sorularını yanıtlayan gazeteci Gül Kireklo, İzmir’den Eyüp Can isimli birisinin, Cem Garipoğlu’nun o dönem çalıştığım gazetede çıkan bir haberde isminin açıkça yazılması ve fotoğraflarının basılması nedeniyle şikayetçi olduğunu bu nedenle dava açıldığını belirtti.

Gül Kireklo şunları söyledi:
“Dava uzlaşma talebiyle açılmıştı. Ben reddettim. Çünkü suç işlediğimi düşünmüyorum. Cem Garipoğlu 3 Mart’ta bu cinayeti işledi. Ve 197 gün kayıptı. Biz bunu manşetlerimize taşıdık 197 gün kayıp olan kişiyi polis yurt dışı dahil olmak üzere arıyordu. Fotoğrafı ve ismi suç teşkil etmiyordu. Bu nedenle uzlaşmayı reddettik. Cinayet 3 Mart’ta işlendi. Haberimiz 25 Mart’ta yayınlandı. Haberin konusu parçalanmış cesedin gitar kutusuyla götürüldüğü taksi şoförüyle röportajdı. Onunla yaptığı sohbetlerdi. Şoföre Rusya’ya gideceğini ve artık orada eğitim alacağını söylemişti. Bunların yayınlanmasında bir sakınca yoktu. Çünkü kamuoyu bunları bilmek istiyordu. Gitar kutusu, bu kadar korkunç bir ceset. Taksiciyle eğitim alacağını söyleyen konuşabilen bir sanık vardı.”

GÖZLERİME BAKMAKTAN ÇEKİNİYORDU

Basın mensuplarının Cem Garipoğlu’nun duruşmada tavrı ile ilgili soruya ise Kireklo, “Çok sıkılgan görülüyordu. Elleriyle sürekli duduklarıyla oynuyordu. Gözlerime bakmaktan özellikle çekiniyordu. Özellikle baktım. 'Şikayetçiyim' dedi. Hatta avukatı sanık avukatı olmaya o kadar çok alışmıştı ki. 'Sanık avukatıyım' dedi sonra 'Pardon mağdur olarak buradayım' dedi. Oysa sanık bu sefer bendim. Cem Garipoğlu mağdurdu” dedi.

KORKMADIM AMA GÖZLERİNE BAKMAK ÜRKÜTÜCÜ

Kireklo, duruşma salonuna girmeden mübaşir ve memurlarla arasında geçenleri ise şöyle anlattı:

“Duruşma salonuna gitmeden önce mübaşirler, memurlar 'Küçücük salonda korkmayacak mısın? Onunla karşı karşıya geleceksin, onun gözlerine bakmaktan korkmayacak mısın?' dediler. Hayır, korkmadım. Yüz yüze gelerek gözlerine bakmak ürkütücü ama bu korku değildi. Bir insanın bunu yapabileceğini tanımlamak problemliydi sadece.”

DOSYADA GİZLİLİK KARARI VARDI

Cem Garipoğlu’nun avukatı Orhan Kaya ise çıkışta basın mensuplarına “Tanımadığımız 3'üncü bir şahıs tarafından yapılan bir ihbar üzerine Cem Garipoğlu buraya geldi. Basın kanununa muhalefetten açılan bir dava. Cem Garipoğlu’nun malum basın ismi ve görüntülerini yayınladı. O zaman 18 yaşından küçüktü. Dosyada da gizlilik kararı vardı. Tabiki kendisi şikayetçi oldu. Daha önce de bu nedenle vekili vasıtasıyla şikayetçi olmuştu.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!