Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2010 00:00
Yüksek Askeri Şûra krizinin çözülmesinin ardından gözlerin çevrildiği Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 1325 adli yargı hâkim ve savcısının atanmasına ilişkin kararnameyi büyük ölçüde görüştü. Ancak Adalet Bakanlığı ile Kurul’un seçilmiş üyeleri arasındaki, “Kararnameyi bütün olarak çıkarma ve Ergenekon hâkim ile savcılarının yer değişikliği” konusunda uzlaşma sağlanamadığı için kararname tamamlanamadı.
Geçen yıl da aynı kriz
Geçen yılki gibi bu yıl da HSYK’nın seçilmiş üyeleri, Ergenekon hâkim ve savcılarının yerlerini değiştirmek istiyor. Ancak bakanlığın Kurul’a sunduğu kararname taslağında, Ergenekon hâkim ve savcılarının ismi bulunmuyor. HSYK’nın seçilmiş üyeleri, Ergenekon başta olmak üzere başka unvanlı hâkim ve savcıları da kararnameye dahil etmek taleplerini sözlü olarak gündeme getirdiler. Bakanlık ve HSYK arasında uzlaşma olmadığı için kriz sürüyor.
Kararnamenin parçalı çıkartılması konusunda uzlaşma sağlanırsa iktidar kanadı, kararnamenin rutin bölümünü yayınlayıp, anlaşmazlık bulunan unvanlılar kararnamesini 12 Eylül’deki referandum sonrası oluşturulacak yeni HSYK’ya bırakmayı istiyor. Ancak iki kanat arasında hiçbir uzlaşma sağlanamazsa 1325 kişilik adli, 138 kişilik unvanlı, 135 kişilik idari hâkimler kararnamesi tümüyle referandum sonrasına kalacak.
HSYK nasıl oluşacak
Referandumda Anayasa değişikliğinin onaylanması durumunda HSYK’nın yapısı değişecek. 3 Yargıtay, 2 Danıştay’dan seçilen 5 üye ile bakan ve müsteşardan oluşan 7 kişilik mevcut HSYK’nın üye sayısı 22’ye çıkacak. Adalet Bakanı kurulun başkanı, Müsteşarı kurulun doğal üyesi olarak kalacak. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı hukukçular ve avukatlar arasından atayacak. Yargıtay’dan 3 üye, Danıştay’dan 2 üye, Türkiye Adalet Akademisi’nden 1 üye seçilecek. 10 üyeyi ise hâkim ve savcılar kendi aralarında seçecekler. Adalet Bakanlığı’nın üst düzey yetkilisi, “Bakanlığın kararname taslağında Ergenekon hâkim ve savcıları yok. Kurul üyeleri, Ergenekon hâkim ve savcıları ve bazı isimlere ilişkin (İlhan Cihaner, Osman Kaçmaz vb) vazgeçerlerse, kararname bu hafta çıkabilir” dedi.
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de, “Ağır Ceza mahkemesi başkanlarıyla, başsavcıları kapsayan ve ‘unvanlılar’ denilen bölüme geçemedik. Kararnameyi bir bütün olarak görüşüyoruz” dedi. Özbek, “Kararname bu hafta çıkarılabilecek mi?” sorusuna, “Bir şey söyleyemem. Çalışıyoruz” yanıtını verdi.
Tartışılan isimler Kurul’la bakanlık kanadının anlaşma sağlaması halinde aylardır boş bulunan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da atama yapılacak. Kurul’da ataması görüşülecek isimler arasında, Sincan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Osman Kaçmaz ve Ergenekon’un Erzincan ayağı davasından yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile Ergenekon davasına bakan ve dinlemeye takılan Köksal Şengün’ün de bulunduğu iddia ediliyor.
Uzlaşma çıkmadı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman’ın katıldığı dünkü toplantıda HSYK’nın iki kanadı uzlaşmaya varamadı. Kararnameyi etap etap görüşen HSYK dün de ünvanlılar bölümüne geçemedi. HSYK’nın, toplantısına bugün de devam etmesi bekleniyor.