Güncelleme Tarihi:
Egedesonsoz.com'un haberine göre; Terzi Fikri’nin heykeli, 30 yıl önce temelini attığı Halk Meclisi (Kent Konseyi) tarafından Karabağlar’da dikilecek.
Türk solunun simge isimlerinden biri olarak kabul edilen Terzi Fikri adıyla bilinen Ordu Fatsa’nın efsane belediye başkanı, Kent Konseylerinin temelini ‘Halk Meclisleri’ adıyla 30 yıl önce atan Fikri Sönmez’in İzmir’e anıtı dikilecek. 1979 ara seçimlerinde bağımsız yarıştığı başkanlık seçiminde dönemin etkin partilerinden CHP, AP ve MSP’den fazla oy alarak Fatsa Belediye Başkanı seçilen Terzi Fikri, sadece bir yıl süren başkanlığı boyunca yerel yönetim anlayışıyla hem ülke hem de dünya çapında adından söz ettirmeyi başardı.
TERZİ FİKRİ KİMDİR?
FATSA'DA 14 Ekim 1979'da yapılan seçimlere, solun ortak adayı olarak katılan Terzi Fikri, oyların yüzde 60'ını alarak başkan seçildi. İlkokul mezunuydu ve bölgede etkili olan Dev-Yol geleneğinden geliyordu. Yarım kalan kanalizasyon çalışmaları nedeniyle ilçeyi çamur ve sivrisinek sarmış, koleradan 50 kişi ölmüştü. Hatta bir milletvekili sivrisinek seslerini teybe alıp Meclis'te dinletmişti. İlçedeki 11 mahallede halk meclisleri ve komiteler oluşturan Terzi Fikri'nin önderliğinde Fatsalılar, el arabası, traktör gibi araçlarla kenti kısa sorede temizledi. Ardından halkla birlikte karaborsayı, kaçakçılığı ve tefeciliği bitirdi. Arsa sahiplerini ikna ederek, ilçeye 5 giriş yolu açtı. 8 Temmuz 1980'de önce askerler, ertesi gün de dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve kuvvet komutanları ilçeye geldi. Bir gün sonra CHP, AP ve MSP ilçe başkanları "Her yerde kan var, biz burada huzur içindeyiz" diye ortak basın açıklaması yaptı. Ama 11 Temmuz'da halk meclisi gibi uygulamalar gerekçe gösterilerek Terzi Fikri ve 900 kişiden oluşan halk meclisi gözaltına alındı. Terzi Fikri 4 Mayıs 1985'te Erzincan Cezaevi'nde kalp krizinden öldü.