Gül: YÖK'ten izahat istedim

Güncelleme Tarihi:

Gül: YÖKten izahat istedim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2010 13:23

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, rektör atamalarıyla ilgili YÖK’ten ‘izahat’ istediğini söylerken, bu sistemin doğru olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya gezisi öncesinde havaalanında çeşitli açıklamalarda bulundu. İşte Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamaları:

Haberin Devamı

Gül, Nijerya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalamanı'nda açıklamalardabulundu ve soruları yanıtladı.


Cumhurbaşkanı Gül, “İsrail basınında bazı haberler çıktı. Mavi Marmaraile ilgili baskının ardından sizinle İsrail'li mevkidaşınız arasında bir temaskurulacağına ancak bunun gerçekleşmediğine dair. Böyle bir temas söz konusu oldumu, böyle bir görüşme hazırlığı söz konusu oldu mu? Bundan sonraki süreçte İsrailCumhurbaşkanı ile herhangi bir görüşmeniz gündeme gelebilir mi?” sorusuna,“Benim böyle bir şeyden hiç bilgim yok. Böyle bir şey de şimdiye kadar sözkonusu olmadı. Planlanmış herhangi bir şey de yok” yanıtını verdi.


“Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kuzey Irak'a yönelik olarak'Sözün bittiği yerdeyiz' dedi. Türk kamuoyunun bunu nasıl okuması gerektiğinidüşünüyorsunuz?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı


“Terörle mücadele Türkiye'nin en büyük meselesidir, birinci meselesidirve kapsamlı bir meseledir. Bunun dış politika boyutu vardır, güvenlik güçlerininsahada mücadelesi vardır, ekonomik sosyal boyutları vardır. Aslında bu tamamenhükümetin bileceği bir şeydir. Irak'la ilgili, özellikle dış ülkelerle ilgili,çevreyle ilgili. Tabii ki Kuzey Irak'ın ve Irak'ın terörle mücadeledekiişbirliğiyle ilgili konular, bunlar çok hassas olduğumuz bir süreç içerisinde veherkesin de bu süreçte katkısını beklediğimiz bir dönemde bunlar nasılyorumlanır, gazeteleri görmedim; söylediğiniz şeylerden de haberim yok. Sadeceşöyle bir başlıklara baktım. Nedir, ne kadar doğrudur, ne kadar değildir,bilmiyorum. Bunlar tamamen hükümetin inisiyatifinde olan bir konudur ve ayrıca daçok kapsamlı götürülmesi gereken...


Bazı konular açık konuşulur, bazı konular çok açık konuşulunca, olacakşeyler de olmaz, açıkçası. O bakımdan bu konuyla ilgili fazla bir şey söylemekistemem. Ama Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığı çok açıktır ve terörlemücadelede Türkiye asla taviz vermeyecektir. Bu konuda mücadelede içerde olduğugibi dışarda, uluslararası işbirliği de kaçınılmazdır ve bu herkesin görevidir.Sadece Türkiye'nin beklentisi değil, herkesin görevidir. Şüphesiz ki terör örgütüIrak'taki otorite boşluğundan çok faydalandığı için en çok bizimle işbirliğiiçerisinde olması gereken ve bununla ilgili yeni bir dönemin başlatılması da sözkonusudur. Bu konuda önemli mesafelerin de alınmakta olduğunu buradan söylemekisterim. Ama bu konuların detaylarını doğrusu basınla konuşmayı da çok doğrubulmam. Çünkü bizim amacımız netice almaktır.”

Haberin Devamı

       

REKTÖR ATAMALARI

       

Cumhurbaşkanı Gül, rektör atamalarıyla ilgili olarak yöneltilen, “YÖK  tarafından yapılan atamalarda özellikle az oy alan adaylar tercih edildiğindegözler size çevriliyor son olarak da Giresun'dan rektör adayı için böyle birtercih oldu. YÖK'ün iki oy alan bir adayı ataması gündeminize gelecek, görüşünüznedir?” sorusu üzerine de şunları kaydetti:


“İkinci konuyla ilgili benim önüme herhangi bir şey gelmedi.Biliyorsunuz bir kaç gün önce Kazakistan'daydım. Bana herhangi bir dosya gelmedibununla ilgili. Ama gazetelere yazılanları ben de gördüm okudum. Dolayısıyladikkatimi çekti gerçekten. Onun için YÖK'ten izahat istedim dönünce, yani nasılkriter uygulanıyor, nasıl değerlendiriliyor, nasıl yapıyorlar, neye önemveriyorlar? Benim de dikkatimi çektiği için bu konuyla ilgili izahat istedim.

Haberin Devamı

Bu vesileyle şunu da söylemek isterim, daha önce de söyledim bunu ben.Üniversitelerdeki bu sistem, rektör seçim ve atamalarıyla ilgili bu sistem doğrudeğil. Hatırlarsınız, bütün bu sistem, 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra birtepki olarak düzenlenen bir sistemdir. Bugünkü Türkiye çok farklı bir Türkiye; ogünkü Türkiye değil. Dolayısıyla bunun gözden geçirilmesi, bununla ilgili doğru,en gelişmiş ülkelerde en gelişmiş üniversiteleri nasıl düzenleniyor? Bu işlernasıl oluyor? Buna uygun bir şekilde Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleriyapan bir ülkede olması gereken şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu konudakigörüşlerimi ve rahatsızlığımı daha önce de ifade etmiştim.”

Haberin Devamı


“İktidarla ana muhalefet arasında görüşme polemiği var. Sizin liderleregörüşme konusunda bir çağrınız olacak mı? Çankaya Köşkü'nde bir zirve toplamayıdüşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Biliyorsunuzben bütün parti başkanlarıyla görüştüm tek tek bu konularla ilgili. Ayrıca dagüçlü bir çağrıda da bulundum ki böyle bir konuda usul meselelerine hiç girmedenbüyük bir özgüven içerisinde bir araya gelmeleri ve konuşmaları gerekir diye. Buikili olur, toplu olur, nasıl olabiliyorsa...” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!