İlk adımı sen at

Güncelleme Tarihi:

İlk adımı sen at
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2010 00:00

BDP: Bu kişiye önce Türkler ve kadınlar cevap versin
AK Parti: Neden bizimkiler onlardan kadın almıyor?
CHP: Aslında AKP’nin karakterine uygun bir söylem.
MHP: Çok çirkin. Şuur altındaki düşüncenin dışa vurumu

AK Partili Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın, Kürt sorununa çözüm olarak ortaya attığı, Güneydoğu’dan ikinci eş alınmasını içeren “hasımlık yerine hısımlık” formülüne tepkiler şöyle:

- Gültan Kışanak (BDP Grup Başkanvekili) Kadını ikinci sınıf göstererek cinsiyetçilik, Kürtler üzerinden bu sözleri sarf ederek ırkçılık, ikinci eşi savunarak gericilik yapan bu şom ağızlı başkana insanım diyen herkesin tepki göstermesi gerekiyor. Bu kişiye Kürtlerden önce Türklerin ve kadınların cevap vermesi gerekiyor. Bu kadar gerici bir zihniyetin Rize halkını temsil etmesini tasvip etmiyoruz. Rizeliler çıkıp bu yanlışa tepki göstermeli. Ben Kürt kadını olarak hakarete uğradığımı, rencide olduğumu hissediyorum. Cevap hakkı doğuyor. Ama siyasiler, sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri gereken tepkiyi vermezse benim vereceğim cevap pek hayırlı olmaz. Hakaretin karşılığı hakaret olur. AKP hemen bu kişiyi ihraç etmeli, savcılar harekete geçmeli, İçişleri Bakanı gereğini yapmalı.

Katkısı olur

- Akın Birdal (BDP Diyarbakır Milletvekili)
Bu öneriyi yapan kişi eğer evli ise eşinin de rızasıyla ayrılsın ki bu hısımlığa eşinin de katkısı olur, sonra da bölgeden evlensin. Sonra bizim bölgeden de birileri çıkıp, hısımlık oluşsun diye ikinci, üçüncü evliliklerini o bölgeden yapmak da isteyebilir. Şaka bir yana biz zaten hısımız. Evliliğin, yani kan bağının da ötesinde, asıl önemli olan fikri hısımlık oluşmasıdır. Düşünce, dil, dayanışma hısımlığının oluşturulabilmesidir.

Ne demişti
"Zaman zaman ikinci eşler de olmuştur. Bu gerçeği kabullenelim. İnsanlar, evlilik ihtiyaçlarını metres veya benzer şekilde tamamlıyor. Bu tip insanların bunlara girmemesi lazım. Bu bölgelerden evlilik ve hısımlıkları artırarak, devletin de teşvikiyle önümüzdeki 30 yıl gibi bir sürede yaşanan sorunların aza ineceğine ve çözüleceğine inanıyorum. Bu tip evlilikleri öncelikle bekarların tercih etmesi gerekir. Bu tür evliliklerin o bölgelerden yapılarak akrabalık bağlarını artırıp hısımlığın hasımlığı kaldırmasına yol açmalıyız. Bizim bölgemizde de eskiden kan davalı ailelerin barışması için iki aile arasında evlilikler yapılırdı. Bunları teşvik ederek artırılmasıyla sorunların daha sorunsuz bir şekilde çözüleceğine inanıyorum."


- İhsan Arslan (AK Parti Diyarbakır Milletvekili) Apo asılsından başka çözüm ortaya koymayanlar var. Bu ise en azından bir çözüm öneriyor. Ama burada benim anlamadığım bir şey var. Neden onlar bizden kadın alıyorlar da, bizimkiler onlardan kadın almıyor?

- Kutbettin Arzu (AK Parti Diyarbakır Milletvekili) Laz fıkrası gibi.

Örtülü zihniyet

- Nur Serter (CHP İstanbul Milletvekili)
Ne diyeyim, sözün bittiği yer. Örtülü AKP zihniyeti, bazıları böyle ağızlarından kaçırıyor. Aynı durum Meclis içinde de geçerli. Meclis içinde de birden fazla eşi olan milletvekili olduğunu duyuyoruz. Önce kendi yönetim kadrosunda yer alan görevlileri, milletvekillerinden başlayarak kadın ve erkek eşitliği ile ilgili ders verin, içlerine sindirmesini sağlayın. Niye iki kadın? Daha mı üretici oluyormuş? Komik ve acı. Bunu söyleyecek cesareti nasıl buluyorlar. Aslında AKP’nin karakterine uygun bir söylem. Bunu söyleyen başkan hakkında da göstermelik bir şey yaparlar.

- Şenol Bal (MHP İzmir Milletvekili) Çok çirkin bir ifade. Kadınları aşağılıyor. Utanması lazım. Rize’deki kadınlar Halil Bakırcı’yı bu sözlerinden dolayı kınayacaktır. Şuur altındaki düşüncenin dışa vurumu olarak görüyorum bu sözleri. Acaba Medeni Kanunu’nda değişiklik mi yapmak istiyorlar da, belediye başkanı vasıtasıyla mı bunu söyletiyorlar.

“İkinci eş” Meclis’te

Bakırcı’nın Kürt kadınlarının ikinci eş olarak alınmasına ilişkin sözleri, Meclis’e de taşındı. BDP’li Bengi Yıldız, sözleri “ahlakdışı” nitelendirirken, “AK Parti’nin kadın milletvekilleri sessiz mi kalacak?” diye sordu. TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Yıldız, bu sözlerin bölge insanına, “hakaret, ayrımcılık ve suç” olduğunu belirtti.

Özür diliyorum

RİZE Belediye Başkanı Halil Bakırcı bir açıklama yaptı ve şunları kaydetti: “Dün Doğulu bir avukat kardeşimle evlenerek Kahramanmaraş’a gelin giden belediyemiz hukuk işleri müdiresi avukat kardeşimin düğün töreni esnasında gazetecilerle Doğu’daki terör meselelerini değerlendirdim. Belediye başkanlığım döneminde hemen hemen Doğu’nun tüm illerini dolaştığımı, geçen hafta eşim ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu bir ekiple Van’a gittiğimi, kardeşlik ve gönül köprüsü projesi kapsamında Doğu’ya gitmeye devam edeceğimi belirttim. Yaptığım sohbet esnasında bundan 50 yıl önce Rizeli bir çok hemşehrimizin eşlerinin Doğu kökenli olduğunun herkesçe bilindiğini, bunun yanında bölgemizden Doğu’ya birçok gelinin gittiğini söyledim. Hısımlık ve akraba bağlarının o yıllarda çok gelişmiş olduğunu ve bölgeler arasında ticaretin de yaygın olduğunu vurguladım. Bu bağlamda devam eden sohbet esnasında Doğu illerinden kız alışverişlerin devam etmesi gerektiğini, son yıllarda bazı unsurlar tarafından atılmak istenen nifak tohumlarının bu şekilde akraba bağlarının güçlendirilerek bertaraf edilebileceğini belirttim.

Sözlerim montajlandı

Sohbet sonrası benimle yapılan röportajda da aynı fikirleri tekrarladım. Yaklaşık yarım saat devam eden röportajın farklı bölümleri medya tarafından montajlanarak, vermek istediğim mesajdan tamamen farklı bir anlam kasıtlı olarak ortaya çıkarıldı. Maksadım kız alıp vermekle Türk, Kürt, Laz ve diğer unsurlar arasındaki birliği daha da sağlam temellere oturtmak için akrabalık bağlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktı. Bu amaçla yaptığım konuşma medya tarafından montajlanıp esas mecrasından uzaklaştırılarak yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermiştir. Bu yanlış anlaşılmadan dolayı tüm kamuoyundan özür diliyorum.”

Haramdır, bana yaramaz

RİZE ve Artvin’de yapılacak 1’inci Uluslararası Tulum Müzik ve Sanat Festivali, dün Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Azerbaycan, Ukrayna ve KKTC’den gelen halk oyunları ekiplerinin katılımıyla başladı. Festival öncesi Rize’ye gelen yabancı ülkelerin halk oyunları ekipleri, Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı’yı makamında ziyaret etti. Bakırcı, konuklarına Rize’nin fotoğrafının basılı olduğu plaket ile organik ÇAYKUR çayı hediye etti. Bulgaristan halk oyunları ekibi de Bakırcı’ya şarap hediye etti. Hediyeyi gülerek alan Bakırcı, “Bana pek yaramayacak. Şarap külliyen haram” diyerek şişeyi yanındaki görevliye verdi. Festival 6 Temmuz’a kadar sürecek.

Gafların başkanı

TARTIŞMA yaratan “ikinci eş” formülüyle büyük tepki çeken AK Partili Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, geçmişte de ilginç çıkışlarıyla biliniyor. Bakırcı, en dikkat çeken çıkışını kendisini ziyarete gelen İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy’ye yapmıştı. Bakırcı, büyükelçiyle görüşmesinde, “İsrail’in yayılmacı politikası var olduğu sürece Türk halkının İsrail’e bakışı pek değişmez. İsrail komşularına bakışını değiştirmeli” demişti. Levy ise Bakırcı’nın tavrı nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söylemişti. Bakırcı, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın baba ocağı Güneysu’nun Rus işgalinden İnönü sayesinde kurtulduğu yönündeki açıklamasına da ilginç bir yanıt vermişti. Bakırcı, Baykal’ı şu sözlerle eleştirmişti: “Rize’de eli silah tutan nice kişi ya şehit düşmüş ya da gazi olmuştur. Ben İnönü’nün yakın aile bireylerinden şehit ya da gazi olduğunu bugüne kadar duymadım. Bilmiyorum sayın Baykal’ın aile bireylerinden şehit ya da gazi var mıdır? Stalin Rizeliler’in direncini ve savaş gücünü bildiği için buraya gelmeye cesaret edemedi ama Sayın Baykal bunu bilmiyor. Ama bu yaştan sonra öğrenir.”

AK Parti’den inceleme

AK Parti yönetimi, Kürt sorununa iki eşli evlilik formülüyle çözüm öneren Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı için inceleme başlattı. AK Parti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, “Kendisiyle görüşüp, konuşmasına ilişkin bütün bilgi ve belgeleri istedim. Beyanlar doğruysa elbette gerekli işlemi yaparız” dedi. Tanrıverdi, dün görüştüğü Bakırcı’nın, basına yansıyan sözlerini yalanladığını söyledi. Bakırcı, Tanrıverdi’ye, “Benim beyanım gazetede yayınlandığı gibi değil, tamamen çarpıtılmış. Çarpıtılan bu konuya ilişkin gazeteye de tekzip gönderiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!