Bizi bir dövmedikleri kaldı

Güncelleme Tarihi:

Bizi bir dövmedikleri kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2010 00:00

Bulanık davasını izleyen eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Mahkeme Başkanı’nın avukatlara yönelik, “Samsun’da sizi konuşturmadılar mı?” sorusu üzerine, burnunun kırıldığı olayla ilgili, “Samsun’da bizi bir dövmedikleri kaldı” diye espri yaptı.

MUŞ’un Bulanık İlçesi’nde 2 kişinin öldüğü olaylarla ilgili olarak Samsun’da görülen ve eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e yapılan yumruklu saldırının ardından güvenlik nedeniyle Ankara’ya alınan dava dün başladı. Savcının, 2 sanığın tahliyesine ilişkin talebini mahkeme reddetti. Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Turan ve Metin Bilen kardeşler ile sanık ve müdahil avukatları katıldı. Duruşmayı BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, bazı BDP’li milletvekilleri, Samsun’da saldırıya uğrayan eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Bulanık’taki gösterilerde ölen Necmi Oral ve Kemal Ağcan’ın aileleri de izledi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının kapalı oturum talebi ile mağdur avukatlarının duruşmanın görüntülü ve sesli kaydedilmesi yönündeki taleplerini reddetti. Davada öldürülen iki kişinin avukatları, dertlerini yeterince anlatamadıkları öne sürünce, Mahkeme Başkanı İbrahim Kozan “Samsun’da sizi konuşturmadılar mı” diye sordu. Bunun üzerine gazetecilerin bulunduğu sıranın arkasında oturan ve Samsun’daki saldırıda burnu kırılan Türk, “Samsun’da bizi bir dövmedikleri kaldı” dedi. Türk’ün bu sözleri duruşmada gülüşmelere neden oldu.

MP-5 gerginliği Mağdur avukatları, salon içinde MP-5 otomatik silahlı asker bulunmasının mevzuata aykırı olduğunu belirttiler. Bunun üzerine Hâkim Kozan, askerin dışarı çıkarılmasını istedi. Asker dışarı çıkarken, mağdur avukatlarının önünden de geçti. Tam bu sırada asker silahın dipçiğini sert bir şekilde kapatınca kısa süreli gerginlik yaşandı. Avukatlar, askerin yaptığı hareketin zabıtlara geçmesini talep edince Hâkim Kozan gerginliği dava dosyasına yazdırdı. Bulanık İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün MOBESE kayıtlarını gönderdiğini söyleyen Hâkim Kozan, olay günü dükkan sahibi Turan Bilen’in yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) gönderilen kayıtlara göre, 11.30’da Muş Emniyet Müdürlüğü, 11.52 ve 11.59’da Bulanık İlçe Emniyet Müdürlüğü ve 12.08, 12.13 ve 12.32’de Jandarma Genel Komutanlığı’nın arandığını söyledi. Mahkeme heyeti, savcının Bilen kardeşlerin tahliye talebini reddederken, duruşmayı 29 Temmuz’a erteledi.

Bulanık Davası nedir? Muş’un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009’da, DTP’nin kapatılmasını protesto eden grubun gösterisinde çıkan olaylarda esnaf Turan Bilen’in ateş açması sonucu Kemal Ağcan ile Necmi Oral hayatını kaybetmiş, 10 kişi de yaralanmıştı. Bunun üzerine, Muş Cumhuriyet Savcılığı, Bilen kardeşler için 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. Samsun’da yapılan ilk duruşma sonrası, duruşmayı izleyen Ahmet Türk, yumruklu saldırıya uğramış, dava da güvenlik nedeniyle Ankara’ya alınmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!